Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU....  

Saturday, November 14, 2009
"Nurse, boleh saya tengok bayi saya?" ibu muda yang baru bersalin itu bersuara antara dengar dan tidak kepada seorang jururawat.

Sambil tersenyum jururawat membawakan bayi yang masih merah itu. Si ibu menyambut dengan senyum meleret. Dibuka selimut yang menutup wajah comel itu, diciumnya berkali-kali sebaik bayi tersebut berada dipangkuan.

Jururawat kemudian mengalihkan pandangannya ke luar tingkap. Tidak sanggup dia bertentang mata dengan si ibu yang terperanjat melihat bayinya dilahirkan tanpa kedua-dua cuping telinga.

Namun gamamnya cuma seketika. Dakapan dan ciuman silih berganti sehingga bayi yang sedang lena itu merengek. Doktor bagaimanapun mengesahkan pendengaran bayi itu normal, sesuatu yang cukup mengembirakan si ibu.

Masa terus berlalu...

Pulang dari sekolah suatu tengahari, anak yang tiada cuping telinga itu yang kini telah memasuki alam persekolahan menangis memberitahu bagaimana dia diejek rakan-rakan. "Mereka kata saya cacat," katanya kepada si ibu.

Si ibu menahan sebak. Dipujuknya si anak dengan pelbagai kata semangat. Si anak menerimanya dan dia muncul pelajar cemerlang dengan menyandang pelbagai jawatan di sekolah. Bagaimanapun tanpa cuping telinga, si anak tetap merasa rendah diri walaupun si ibu terus memujuk dan memujuk. Ayah kanak-kanak itu bertemu doktor. "Saya yakin dapat melakukannya jika ada penderma," kata pakar bedah. Bermulalah suatu pencarian bagi mencari penderma yang sanggup berkorban.

Setahun berlalu...

"Anakku, kita akan menemui doktor hujung minggu ini. Ibu dan ayah telah mendapatkan seorang pender! ma, tapi dia mahu dirinya dirahsiakan, " kata si ayah. Pembedahan berjalan lancar dan akhirnya si anak muncul sebagai manusia baru, kacak serta bijak. Pelajarannya tambah cemerlang dan rasa rendah diri yang kerap dialaminya hilang.

Rakan-rakan memuji kecantikan parasnya. Si anak cukup seronok, bagaimanapun dia tidak mengabaikan pelajaran. Pada usianya lewat 20-an, si anak menjawat jawatan tinggi dalam bidang diplomatik.

"Sebelum saya berangkat keluar negara, saya ingin tahu siapakah penderma telinga ini, saya ingin membalas jasanya," kata si anak berkali-kali. "Tak mungkin," balas si ayah. "Perjanjian antara ayah dengan penderma itu masih berjalan. Tunggulah, masanya akan tiba." "Bila?" tanya si anak.

"Akan tiba masanya anakku," balas si ayah sambil ibunya mengangguk-angguk. Keadaan terus kekal menjadi rahsia bertahun-tahun lamanya.

Hari yang ditunggu tiba akhirnya. Ketika si anak berdiri di sisi keranda ibunya, perlahan-lahan si ayah menyelak rambut ibunya yang kaku.

Gelap seketika pandangan si anak apabila melihat kedua-dua cuping telinga ibunya tiada.

"Ibumu tidak pernah memotong pendek rambutnya," si ayah berbisik ke telinga anaknya. "Tetapi tiada siapa pernah mengatakan ibumu cacat, dia tetap cantik, pada ayah dia satu-satunya wanita paling cantik yang pernah ayah temui. Tak percaya... tanyalah pada sesiapa pun kenalannya."

Ps :

Kecantikan seseorang bukan terletak pada fizikal tetapi di hati. Cinta sejati bukan pada apa yang dilakukan dan dihebah-hebahkan tetapi pengorbanan tanpa diketahui.

Selagi ibu kita ada didunia ini, ciumlah dia, cium tangannya, sentiasa minta ampun darinya, berikan senyuman kepadanya, bukannya dengan bermasam muka, kasih ibu tiada tandingannya, ingatlah "SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU", penyesalan di kemudian hari tidak berguna, selagi hayatnya ada,curahkanlah sepenuh kasih sayang kepadanya..

"Saya Sayang Mama"

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


COKLAT ...OH...COKLAT..  

Friday, November 13, 2009


COKLAT ADALAH MAKANAN PALING POPULAR DI SELURUH DUNIA.....Colklat melambangkan kasih sayang dan kegembiraan.Tidak kira tua,muda,kanak kanak,remaja,orang dewasa atau veteran pasti ceria menerima sekeping coklat.....apatah lagi kalau empat (4) keping dengan empat (4) citarasa....a)Almond b)Milk c)Raisin d)Hazel........Mesti syok habisss....

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


RESEPI KHAS...NASI GORENG SARDIN HPA...WOWWW  

BEREBUT MAKAN SEDAPPP.....NI....PULUN ABISSS


Resepi Nasi Goreng Sardin HPA...WOWWWW

Bahan-bahan:

2 sudu makan minyak masak
1 tin sardin HPA (ikut citarasa)
1 bawang besar saiz sederhana
½ cawan kacang pea separuh masak
2 tangkai cili merah — hiris
400 gm nasi sejuk
2 biji telur
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 tangkai daun ketumbar - dimayang


Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang hingga sedikit coklat.
2. Masukkan nasi dan goreng beberapa minit sambil dikacau.
3. Ketepikan nasi dalam kuali dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
4. Kacau selama 3 minit.
5. Masukkan Sardin HPA di toskan, kacang pea, garam dan lada sulah secukup rasa. Tutup api.
6. Hidangkan nasi goreng dengan daun ketumbar dan hirisan cili sebagai hiasan.

Selamat mencuba.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


PRODUK BARU.......  

Thursday, November 12, 2009

Bagi penggemar daging itik bolehlah mencuba resipi ini. Mesti sedap punya....


AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


KERJAYA HPA KU....  
Bekerja dan berusaha mencari rezeki menjadi suatu aturan tabii manusia untuk terus hidup bagi memenuhi keperluan dan tuntutan hariannya. Ia bererti bekerja adalah suatu perkara yang sangat dituntut oleh Allah untuk membolehkan umat manusia memakan rezeki .Secara tidak langsung menjadi mekanisme memakmurkan bumi ini.

Hal ini bertepatan dengan konsep penciptaan manusia itu sendiri sebagai khalifah di bumi. Allah berfirman bermaksud: “Dialah yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, maka berjalanlah di segenap penjurunya dan makanlah sebahagian daripada rezeki-Nya." (Surah al-Mulk, ayat 15)

Firman-Nya lagi bermaksud: "Wahai kaumku, sembahlah Allah, sekali-kali tidak ada Tuhan bagi kamu selain-Nya. Dia telah menciptakan kamu dari bumi (tanah) dan memerintahkan kamu supaya memakmurkannya." (Surah Hud, ayat 61).

Berdasarkan ayat di atas, kerja adalah tugas yang tidak dapat dielakkan dan tanggungjawab agama. Malah, sebarang usaha mencari rezeki yang halal adalah fardu ain.

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Mas'ud bahawa Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Mencari sesuatu yang halal adalah satu fardu selepas menunaikan fardu (sebelumnya)."

Allah mengurniakan kekuatan rohani dan jasmani kepada umat manusia. Salah satu tujuannya membolehkan mereka bekerja mencari rezeki halal. Oleh itu, kita hendaklah sentiasa berusaha dan kuat bekerja sebagai tanda mensyukuri nikmat kurniaan Allah.

Bagi orang yang hanya berpeluk tubuh tanpa melakukan sebarang pekerjaan pula, sama seperti pesakit yang mengharapkan sembuh, tetapi tidak mahu mengikut nasihat doktor atau makan ubat (sebagai tanda berusaha).

Allah berfirman bermaksud: "Wahai manusia, sesungguhnya engkau sentiasa berpenat-lelah (menjalankan keadaan hidupmu) dengan sedaya upayamu hingga (ketika engkau) kembali kepada Tuhan-mu, kemudian engkau tetap menemui balasan apa yang engkau telah usahakan itu (tercatat semuanya)." (Surah al-Insyiqaq, ayat 6).

Dalam firman Allah itu ada tiga perkara yang berkait rapat dengan kerja iaitu:-


Allah mengajar dan menjana semangat manusia supaya kuat bekerja.


Allah menggesa manusia supaya rajin berusaha dan bekerja bersungguh-sungguh dengan mengikut ajaran yang betul dan diredai-Nya.


Allah menggesa umat manusia supaya bekerja untuk membolehkan mereka mengecapi kebahagiaan, sama ada di dunia dan akhirat.

Oleh itu, setiap pekerjaan yang dilakukan oleh manusia mesti mencerminkan tiga perkara berkenaan.

Ada pun perbuatan mencuri, merompak, memeras ugut, menipu, skim cepat kaya dan sebagainya, tidak termasuk pekerjaan yang dimaksudkan dalam firman Allah itu. Hal ini kerana dalam semua perbuatan itu wujud unsur kezaliman dan penganiayaan yang jelas tidak diredai Allah.

Bagi tujuan membawa umat kepada perkembangan dan pembangunan yang pesat, maka kaedah bekerja yang sihat hendaklah sentiasa diikuti. Kadang kala akibat terdorong dengan perasaan tamak dan haloba ingin cepat kaya, seseorang tidak fikirkan lagi kaedah bekerja yang dianjurkan Islam. Mereka sanggup melaburkan beribu-ribu ringgit melalui pelaburan skim cepat kaya, menipu, merompak dan sebagainya.

Sesuatu pekerjaan yang dilakukan itu tidak akan terlepas daripada kesukaran dan kesulitan. Bagaimanapun ia bukan alasan untuk kita membiarkan masa berlalu begitu saja dan tidak diisi dengan sebarang pekerjaan. Sebaliknya, harus diingat bahawa bersama-sama kesukaran atau kesulitan itu ada kesenangannya.

Perlu diingatkan juga bahawa Allah menciptakan waktu pada tempatnya yang tinggi sehingga manusia dikatakan-Nya rugi jika tidak memanfaatkan waktu. Tegasnya manusia tidak seharusnya membuang masa kerana ia boleh mendatangkan kerugian dan kemunduran.

Justeru, manusia dikehendaki sentiasa bersiap sedia untuk melakukan kerja lain setelah siap menyelesaikan sesuatu kerja itu.

Allah berfirman bermaksud: "Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguh engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain) dan kepada Tuhanmu saja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini)." (Surah al-Insyirah ayat 7-8).

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


TEA TREE OIL-T.T.O.......  

Tea tree oil ianya memiliki manfaat yang sangat luar biasa bagi berbagai tujuan kesihatan kulit,rambut, otot, tulang dan saraf.
Vitamin kecantikan dan pemeliharaan kulit

Tea Tree Oil mempunyai kesan biologi ke atas kulit dan rambut yang sangat kuat, paling mujarab dan menakjubkan di dalam menghambat dan menguraikan pengumpulan eksidesi nitrit (nitrite therapeutic) yang melebarkan pembuluh darah apabila dijadikan minyak urutan bagi sebarang kes kesakitan, bias dan kebengkakan. Dengan hanya sekadar membersihkan kulit sahaja, kulit boleh menjadi gebu, putih dan sihat termasuk rambut yang bersinar.


Kulit wajah segar dan pertumbuhan sel rambut menjadi lancar kerana pengaliran darah lancar dengan rangsangan tenaga nitrite (NO3)-

Dalam Tea Tree Oil diekstrak dari pigmen tumbuh-tumbuhan yang didapati mampu mencantikkan dan menyegarkan kulit kerana ia amat dominan pada sel-sel kulit dan rambut yang mati kerana kehilangan oksigen.

Pigmen pemantul warna yang disinari cahaya putih pada Tea Tree Oil secara semulajadi menjadi satu kekuasaan yang berpotensi sebagai warna yang paling mahal untuk mencetuskan rasa umpama primadona bersama bangsawan.

Tea Tree Oil juga merupakan antiseptic semula jadi yang memiliki sifat-sifat anti-virus, anti-kulat. Formulasi khusus bersifat lembut untuk membersihkan kulit secara keseluruhan tanpa mengeringkan kulit. Kesan kombinasi 48 jenis sebatian organik semulajadi menjadikannya bukan sekadar pembersih biasa malah paling cepat menyesuaikan diri dalam sebarang keadaan yang mencemarkan.

Tea Tree Oil mampu menarik molekul-molekul air di persekitarannya lalu membentuk larutan dan berlakulah proses penyejatan pada kulit.

Daripada proses penyejatan inilah tenaga yang tercemar akan turut lenyap. Kulit dan rambut akan kembali normal dan terlindung daripada pencemaran yang berulang. Tidak kira apapun puncanya; alahan, pemakanan atau persekitaran, Tea tree Oil meringankan masalah rambut dan kulit yang dihadapi.

Tea Tree Oil merangsang keseimbangan keharmonian kulit. Ia bertindak sebagai pengion (aktiviti ion-ion negatif) yang dapat menjadikan sel-sel kulit dan rambut lebih segar dan bermaya.

Tea tree Oil bukan sahaja sesuai untuk rawatan kecantikan rambut dan kulit, ia juga membantu mengatasi masalah seperti kebengkakan, terseliuh, dan sebagainya.

Kebaikan tea tree cleanser:
 1. Sangat sesuai untuk kulit bayi dalam satu titik pencuci kulit melalui mandian.
 2. Amat baik untuk rawatan rambut berkelemumur.
 3. Amat berkesan menghilangkan kutu di kepala.
 4. Tea Tree Cleanser sebagai penangkis serangan radikal bebas yang menyebabkan sel-sel kuat menjalani penuaan diri.
 5. Meleraikan radiasi bebas seperti UV dan gelombang mikro yang menjejaskan kulit.
 6. Mengatasi masalah jerawat, bisul dan lain-lain.
 7. Mengurangkan keradangan dan kesan kulit terbakar.
 8. Meningkatkan daya perlindungan kulit.
 9. Boleh juga digunakan untuk masalah tonsil, jangkitan gusi, ulser mulut, ruam dan sebagainya.
Cara penggunaan:
 1. Letakkan 2-3 titik bersama air di atas tapak tangan dan cucilah muka atau bahagian yang ingin dibersihkan. Kemudian bilas.
 2. Bagi masalah penyakit kulit atau bengkak, sapukan dengan kerap di sekeliling bahagian bermasalah, biarkan kering dan cuci perlahan-lahan.
 3. Selamat mencuba ,....Insyaallah...

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


DI MANAKAN KU CARI GANTI.....MAKAN...  

Wednesday, November 11, 2009

Makan minum adalah di antara naluri manusia disebut juga sebagai suatu tabiat atau kelaziman atau adat kebiasaan. Memenuhi keperluan tabi’ei atau adat kebiasaan naluri manusia itu adalah perkara yang dihukumkan harus. Setiap yang harus jika hendak ditingkatkan darjatnya menjadi ibadat, hendaklah disertakan dengan niat.


Makan minum akan menguatkan keyakinan seseorang terhadap Allah sekiranya dapat difikirkan tentang setiap butir nasi yang dimakan itu dan bagaimana proses sebelumnya. Sejak benih padi disemai, air dialirkan ke sawah mengikut keperluannya sehingga padi menjadi subur. Terfikirkah oleh kita? Apa akan jadi sekiranya Allah datangkan musim kemarau, air kering kontang dan bumi menjadi merekah hingga padi pun layu sebelum berbuah.


Perhatikan nikmat Allah pada sepinggan nasi yang sedang tersaji. Mungkin dilengkapi pula dengan ikan masak lemak cili api atau kari kepala ikan campur dengan sambal belacan. Petani dan jelapang padi mana yang mengusahakan padi, pekebun dan ladang mana pula yang menghasilkan kelapa untuk diperah santannya, bawang, lada, asam serta segala rempah dan perencah yang melazatkan gulai dan kari itu. Periuk belanga untuk mentanak nasi dan masak gulai, entah diimport dari negara mana, begitu juga dengan barang pembakar gas atau minyak tanah dari perut bumi mana ia dikeluarkan, sehingga suri rumah dapat memasak sajian dengan begitu sempurna.


Untuk sepinggan nasi, di luar kesedaran kita bahawa Allah telah mengarahkan begitu banyak tenaga manusia di serata tempat di pelusuk dunia bagi memenuhi naluri manusia yang memerlukan makan minum, sejak dari petani yang menghasilkan beras, para nelayan yang menghasilkan tangkapan ikan, peladang yang menghasilkan sayur-sayuran, para jurutera dan pekerja petroleum yang menghasilkan gas dan minyak, pengusaha lombong dan juga industri logam untuk menghasilkan periuk belanga dan alat memasak.


Ditambah pula dengan lesung batu untuk menumbuk sambal. Kajian ahli geologi mendapati kepejalan batu sehingga menjadi begitu keras memerlukan jangka masa pemerapan ribu atau juta tahun. Demikian Allah telah pejalkan batu itu di perut gunung sehingga ia amat keras, bukan sekadar boleh dijadikan lesung batu, malah boleh dimanfaatkan untuk membina jalan raya, jambatan, bangunan dan sebagainya.


Orang yang menikmati sajian nasi dengan segala lauk pauk itu, setelah kenyang dan sendawa barulah nak mengucap ’alhamdulillah’ sedangkan Allah telah kerahkan berbagai pihak di pelbagai pelusuk dunia, ribuan manusia bekerja keras untuk menyempurnakan sepinggan nasi itu.Dengan demikian amat wajarlah manusia bersyukur dan berzikrullah sekurang-kurangnya 360 kali dalam sehari sesuai dengan jumlah sendi yang Allah ciptakan untuk manusia. Jika hendak dibanding dengan nikmat Allah itu tidaklah setanding dengan 360 kali berzikir, malah ribuan kali pun tidak akan berbalas nikmat tersebut.


AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


MUSIM & NIKMAT BAGI SEORANG MUKMIN  

Tuesday, November 10, 2009Sekarang musim tengkujuh dan banyak tempat di naiki air ..Kekadang hingga banjir ..
Dalam hikmah ini Allah singkapkan kehebatan dan kebesaran nya agar kita bersyukur. Perubahan empat musim dalam setahun sewajibnya mengingatkan kita kepada hari Akhirat. Bahang musim panas mengingatkan pada seksa neraka, Sejuk yang mengcengkam mengingatkan kita kepada keperitan neraka sejuk. Musim luruh pula, manusia mengumpul hasil-hasil baki buah untuk disimpan dirumah, mengingatkan kita untuk mempersiapkan bekalan untuk hari kemudian. Seterusnya musim bunga adalah musim yang paling indah mengingatkan kita kepada kesenangan dan nikmat syurga. Patutlah Ibnu Mas’ud RA mengalu-alukan kedatangan musim sejuk dan berkata ;

“ Selamat datang musim sejuk, turun padanya keberkatan, malamnya panjang untuk berqiamullail, pendek siangnya untuk berpuasa.”

Nabi SAW juga bersabda :

” الشتاء ربيع المؤمن“.زاد فى رواية : ” طال ليله فقامه، وقصر نهاره فصامه“

“ Musim sejuk adalah musim bunga bagi orang beriman.” Ditambah dalam riwayat lain; “panjang malamnya, lalu dia berqiamullail padanya, pendek siangnya, lalu dia berpuasa padanya.”

Ini kerana orang yang beriman dapat mengecapi kemanisan ketaatan di kebun ibadah. Pahala berpuasa di siangnya adalah ‘ghanimah sejuk’ sebagaimana di dalam hadis riwayat Tirmizi :

” الصيام فى الشتاء الغنيمة الباردة“

Dia dapat berpuasa pada siang harinya tanpa keperitan lapar dan dahaga kerana cuacanya yang sejuk dan tempoh siangnya pendek .Qiamullail menjadi senang pada musim sejuk kerana tempoh malam yang panjang memberikan peluang kepada kita untuk tidur secukupnya, dan kemudian bangun beribadat pada sebahagian malamnya. Kelebihannya sangat besar sebagaimana kata Ibnu Rejab RHM :

” قيام ليل الشتاء يعدل صيام نهار الصيف.“

“ Bangun malam pada musim sejuk menyamai puasa di siang musim panas.”Namun, kita tidak hanya dituntut melakukan ibadah-ibadah khusus. Bahkan, di musim sejuk ini, menjadi kewajipan kepada orang beriman untuk membantu golongan faqir miskin dan mustadh’afin seperti rakyat Palestin, Iraq dan Afghanistan yang hidup dalam kedhaifan dan serba tidak cukup bekalan seperti pakaian, selimut dan makanan di musim sejuk yang mengcengkam tulang sum-sum.

Sabda Nabi SAW :

“ Barangsiapa yang mempunyai lebihan daripada bekalan, maka peruntukkanlah kepada orang yang tidak mempunyai bekalan.”

Berkata Saidina Ali KWJH :

“ Sesungguhnya Allah Taala mewajibkan ke atas orang kaya pada harta mereka kadar yang mengcukupkan keperluan golongan faqir di kalangan mereka...Dan menjadi hak kepada Allah untuk menghisab mereka di hari Akhirat dan mengazab mereka di atas perkara tersebut.”

Selamat Beribadah.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


UNTUK SEBOTOL MADU LEBAH....!!!!!  


Banyak sekali jenis-jenis/spesies hewan yang ada di dunia ini,termasuk di antaranya lebah.namun tahukah anda bahwa binatang yang paling fantastik di dunia ini adalah lebah?.

Mengapa fakta di nyatakan seperti itu?pada artikel ini akan bahas nya..inilah dia fakta-fakta yang sungguh menarik untuk di ketahui mengenai lebah.

Lebah adalah ahli binaan & akitek

Mengapa dikatakan seperti itu..? , karena proses pembuatan sarang nya. Tentunya,anda pernah melihat bentuk dari sarang lebah bukan..? Hal yang mengagumkan tentang lebah madu ini adalah kerjasama di antara mereka dalam membangun kantung-kantung madu ini. Bila seseorang mengamati sarang lebah yang telah jadi, mungkin ia berpikir bahwa rumah tersebut terbangun sebagai blok yang dibuat tunggal.

Padahal sebenarnya, lebah-lebah memulai membangun rumahnya dari titik yang berbeda-beda. Ratusan lebah mulai menyusun rumahnya dari tiga atau empat titik awal yang berbeda,kemudian mereka baru melanjutkan penyusunan bangunan tersebut sampai bertemu di tengah-tengah. Tidak ada kesalahan sedikitpun pada tempat di mana mereka bertemu.sungguh perhitungan yang tepat!!

Lebah menghitung besar sudut antara rongga satu dengan lainnya pada saat membangun rumahnya. Suatu rongga dengan rongga di belakangnya selalu dibangun dengan kemiringan tiga belas derajah dari bidang datar. Dengan begitu, kedua sisi rongga berada pada posisi miring ke atas. Kemiringan ini mencegah madu agar tidak mengalir keluar dan tumpah.Dan hasilnya..?bentuk blok hexagonal yang satu sama lain tidak berbeda sudut dan kelebarannya..alias sama besar, menakjubkan bukan??

Lebah adalah haiwan yang mempunyai sistem yang navigasi lebih hebat dari manusia

Salah satu pekerjaan dalam dunia lebah adalah “Pemandu” .Lalu apa hubungannya?Bagaimana lebah pencari makan menemukan bunga di wilayah yang begitu luas dibanding ukuran tubuh mereka?Bagaimana mereka menemukan jalan kembali ke sarang tanpa tersesat?

Bagaimana mereka memberitahu lebah-lebah lain tentang arah sumber bunga? Tatkala kita berusaha menjawab beragam pertanyaan ini, kita akan sampai pada kenyataan yang sungguh menakjubkan.

Ketika telah menemukan sumber bunga, maka tugas berikutnya dari lebah pemandu ini adalah kembali ke sarang dan memberitahu lebah-lebah lain tentang lokasi di mana ia menemukan kumpulan bunga tersebut.Lalu,ia akan membiarkan lebah-lebah lain mencicipi sedikit nektar yang ia kumpulkan dari bunga untuk memberitahu mereka tentang kualiti manisan nektar tersebut.

Kemudian,tugas utamanya adalah menjelaskan arah menuju sumber bunga. Ia melakukan ini dengan cara yang sangat unik, yaitu dengan tarian. Lebah pemandu mulai menari di tengah-tengah sarang dengan menggoyangkan badannya. Sulit dipercaya, tapi gerakan dalam tarian ini memberikan lebah-lebah lain informasi tentang lokasi sumber bunga.

Misalnya, jika tarian berupa garis lurus ke arah bagian atas sarang, maka sumber makanan tepat mengarah ke arah matahari. Jika bunga berada pada arah sebaliknya, lebah akan membuat garis ke arah tersebut. Jika lebah menari ke arah kanan, maka ini menunjukkan bahwa sumber bunga berada tepat sembilan puluh derajat ke arah kanan.

Tetapi ada satu pertanyaan, lebah menjelaskan arah tersebut berdasarkan posisi matahari, padahal posisi matahari terus berubah. Setiap empat menit matahari bergeser satu derajat ke barat, faktor yang mungkin menurut anggapan orang diabaikan lebah dalam penentuan arah ini.

Tapi, pengamatan menunjukkan bahwa lebah-lebah ini juga memperhitungkan pergerakan matahari. Ketika lebah pemandu memberitahu arah lokasi bunga, dalam setiap empat menit, sudut yang mereka beritahukan juga bertambah satu derajat ke barat. Berkat perhitungan yang luar biasa ini, para lebah tidak pernah tersesat.

Lebah pemandu tak hanya menunjukkan arah sumber bunga, tetapi juga jarak ke tempat tersebut. Lama waktu tarian dan jumlah getaran memberi petunjuk kepada lebah-lebah lain tentang jarak ini secara tepat dan definate. Mereka membawa perbekalan sari-sari makanan yang sekedar cukup untuk menempuh jarak ini, dan kemudian memulai perjalanan.

http://bima.ipb.ac.id/~tpb-ipb/materi/bio100/Gambar/termo/lebah.jpg

Perilaku mengagumkan dari para lebah ini telah diuji dalam sebuah penelitian di California. Dalam penelitian ini, tiga wadah berisi air gula diletakkan di tiga tempat yang berbeda. Sesaat kemudian, lebah-lebah pemandu menemukan sumber makanan tersebut.

Lebah pemandu yang mendatangi wadah pertama diberi tanda titik; yang mendatangi wadah kedua ditandai dengan garis, dan yang mendatangi wadah ketiga diberi tanda silang. Beberapa menit kemudian, lebah-lebah dalam sarang tampak mengamati dengan cermat para lebah pemandu ini.

Para ilmuwan lalu memberi tanda titik pada lebah-lebah yang mengamati lebah pemandu bertanda titik, dan demikian halnya, mereka juga memberi lebah-lebah lain tanda yang sama dengan yang ada pada lebah pemandu yang mereka amati. Beberapa menit kemudian, lebah-lebah bertanda titik mendatangi wadah pertama, yang bertanda garis tiba di wadah kedua dan yang bertanda silang di wadah ketiga.

Jadi, terbukti bahwa lebah-lebah dalam sarang menemukan arah berdasarkaninformasi yang sebelumnya telah disampaikan oleh lebah-lebah pemandu.Sistem organisasi yang hebat dan sempurna!!

Sarang lebah adalah tempat paling steril di dunia

Hal ini dibuktikan dengan adanya penelitian di Arizona, AS. Seekor tikus yang telah mati di taruh dalam sarang lebah yang sudah di bagi menjadi dua bagian,kemudian di ikat dengan tali dan di diamkan selama 1 1/2 tahun sebelum akhirnya di buka kembali. Apa yang terjadi?
Nyaris tidak ada perubahan pada bangkai tikus tersebut!bau busuk pun tidak tercium sama sekali.Bahkan penelitian ini semakin menguatkan statement bahwa proses pengawetan mumi adalah dengan metode pembalseman menggunakan cairan sarang tersebut.

Lebah dapat digunakan untuk mendeteksi arah kesan arah


Lebah adalah satu-satunya haiwan yang mati dengan cara meng-antap lawannya.

(Bunuh diri ...?)

Lebah mempunyai sistem penjagaan di setiap sarang nya.

Percaya kah kalau lebah itu punya shift menjaga sarangnya?setiap shift di lakukan oleh 20 lebah. 10 berjaga-jaga di depan sarangnya,dan yang lainnya bertugas mengawal di radius 15-20 meter dari sarangnya. (Hebat sistem tentera ini . . .

Hukum Aerodiamanik hampir tidak berlaku pada tubuh lebah

Kenapa? Sayapnya yang hanya setipis sayap lalat tersebut mampu meng-angkat tubuh bagian belakangnya yang hampir 30x ganda lebih berat. (Ini yang namanya “Berat serandang daripada tiang”
Madu yang dihasilkan oleh lebah adalah satu-satunya makanan harian yang tidak akan pernah basi.(awas jika basi makana nya tiruan @ campuran bendasing ada.).Lalu bagaimana cara membezakan yang asli dan yang tidak asli??

 1. Madu yang tidak asli kemasan nya berupa botol yang terbuat dari bahan kaca.Alasannya adalah,madu yang tidak asli bisa terjadi pengasaman, sehingga tidak berani di kemas dalam bahan plastik. Karena kemasan plastik bisa mengembang dan meledak akibat dari gas hasil pengasaman madu yang tidak asli tsb. (Madu yang asli tidak mempunyai unsur gas)
 2. Cara paling mudahnya,taruh madu anda di sebuah piring datar.. dan goyang-goyangkanlah piring tersebut perlahan kekiri dan kekanan.Akan muncul jejak berbentuk sarang lebah (kotak-kotak segienam). Pasti anda teruja dan dapat realiti keajaiban nya.....

Lebah mempunyai sistem kasta yang nyaris seperti kehidupan monarki raja manusia

Ada beberapa tingkat kasta pada dunia lebah yaitu :

 1. Ratu Lebah – Tugasnya adalah memproduksi lebah-lebah baru
 2. Lebah Perawat [ Nurse Bee ]
  Lebah perawat adalah lebah pekerja yang khusus merawat ratu lebah dan anak-anaknya atau larva. Mereka bertanggung jawab untuk memproduksi royal jelly, serta memberi makan sang ratu dengan royal jelly, bee pollen dan madu.
 3. Lebah Pencari [ Scouts Bees ]
  Lebah pencari adalah lebah pekerja yang mencari sumber-sumber pollen, nektar dan propolis. Ketika mereka menemukan sumber makanan yang terbaik, mereka akan kembali ke sarang dan informasi serta pandu arah kepada lebah pengumpul. Kemudian, lebah pengumpul pergi untuk mengumpulkan makanan tersebut.
 4. Lebah Pengumpul [ Collector Bees ]
  Ketika mengumpulkan pollen dari bunga-bunga, lebah pengumpul hanya akan mengunjungi jenis bunga yang sama hingga semua pollen habis terkumpul. Pada saat lebah mengumpulkan pollen, ia juga mencampurkannya dengan sedikit madu dari mulutnya dan kemudian membentuk gumpalan pollen yang akan disimpan dalam kantong yang terdapat di kaki lebah.

Lebah adalah haiwan yang menghasilkan makanan bagi makhluk lain,tanpa dia sendiri menjadikan makanan tersebut sebagai konsumsi pribadi. apa itu?? MADU.......YA madu!.


AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


PRODUK BARU.......  

Monday, November 9, 2009


AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


AWAS LABUR KO-OP....(BUKAN HPA)  


JIKA ANDA INGIN BUAT PELABURAN KOPERASI.....AWAS JANGAN TERSALAH PILIH KO-OP YANG BANYAK MENJADI SKIM CEPAT KAYA...(lihat berita di bawah dari KOSMO)

SHAH ALAM - Sebanyak sembilan daripada 7,000 buah koperasi yang berdaftar dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) di seluruh negara dikesan menjalankan skim cepat kaya.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pihak terbabit dipercayai sengaja mewujudkan skim itu dalam bentuk koperasi semata-mata mahu mengaburi orang ramai supaya menjadi ahli.

Menurut beliau, koperasi tersebut juga didapati menawarkan keuntungan tinggi yang tidak munasabah kepada para pelabur sebelum sesuatu perniagaan dimulakan bagi menarik perhatian orang ramai.

"Contohnya sebuah koperasi yang menjalankan projek tanaman serai kononnya para pelaburnya boleh dapat pulangan keuntungan sehingga lima peratus sebulan atau 40 peratus setahun tetapi sebenarnya tiada projek dilakukan
ISMAIL SABRI menandatangani plak perasmian sempena pelancaran Koperasi Bela Rakyat negeri Selangor ..............Serai tak tanam, duit yang hilang. Di sini kita boleh nampak bagaimana orang mempercayai pertanian dan juga orang yang tak bertanggungjawab mengambil kesempatan ke atas 20,000 orang. Bangsa apalah agak-agaknya ini. Hahaha ...

p/s: Kalau sebuah sekolah memiliki 1,000 orang murid. Jumlah 20,000 orang mangsa penipuan ini bak 20 buah sekolah banyaknya.AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


MOTIVASI UNTUK DIRI KU....FOKUS  
Untuk kekal fokus dalam kerjaya HPA ini...., anda perlu mempunyai perancangan yang rapi dalam jadual harian anda. Serta mempunyai motivasi diri untuk melakukan tindakan. Saya akan kongsikan 3 perkara yang anda harus lakukan untuk kekal fokus.

1. Tuliskan “TO-DO” dalam kertas setiap hari

Dengan menulis apa yang harus anda lakukan setiap hari, anda kini telah merancang perjalanan kehidupan seharian anda. Ia juga dapat membina sifat disiplin dalam diri anda dan memaksimakan penggunaan masa anda apabila menjalani kehidupan seharian anda...Contoh nya jadual PBC serta kenalan rakaniaga yang pasti hadir....etc..etc...

2. Apabila melakukan sesuatu, elakkan daripada berfikir benda lain (gangguan).

Perkara ini seringkali terjadi kepada saya (mungkin juga pada anda). Apabila kita melakukan sesuatu kerja, pasti ada gangguan. Disinilah ketahanan mental anda akan diuji. Anda perlu cuba sedaya upaya untuk mengelak gangguan tersebut daripada memanipulasikan diri anda.

3. Selesaikan kerja yang anda rancang

Ini merupakan perkara yang paling penting. Kini anda sudah merancang dan bertindak serta mengelakkan diri daripada gangguan yang tidak dikehendaki. Tetapi perkara yang paling kritikal ialah menghabiskan kerja yang anda rancang atau dengan erti kata lain “Finish what you have started”. Latih diri anda untuk menghabiskan kerja yang anda rancang. Saya akui pada mulanya agak sukar. Tetapi lama kelamaan anda akan biasa dengan keadaan sebegini dan percayalah, anda akan mula menyukainya. :)


Salam kejayaan untuk semua......

Emosi-emosi positif mendorong mereka untuk bertemu dengan berbagai jenis kejayaan - dari kejayaan kecil sampailah kepada kejayaan besar, termasuklah kejayaan menyelesaikan berbagai jenis masalah.

Kita dapat mempelajari sesuatu hari ini. Kekalkanlah emosi-emosi positif dalam diri kita selama yang mungkin, sedalam yang mungkin.

Teruskan melatih diri untuk berfikiran positif supaya dengan gabungan kedua-duanya, kita dalam mencapai kejayaan dalam hidup kita. Moga kita mencapai apa yang kita hajatkan dalam apa yang kita usahakan selama ini.

Fikiran positif ada kuasanya tersendiri dalam merubah hidup. Fikiran positif ia menemukan kita dengan situasi-situasi positif dan orang-orang positif. Akhirnya akan membuat kita bertemu dengan kejayaan-kejayaan yang selama ni kita selalu idamkan.Satu fokus anda dan kerjakan serta yang anda mampu mengubah nya...Biiznillahi....

 • Ya Allah Ampunkan Dosa-Dosa Kami
 • Ya Allah Tutupkanlah Kesalahan-Kesalahan Kami
 • Ya Allah Tukarkanlah Keburukan-Keburukan Kami Kepada Kebaikan-Kebaikan
 • Ya Allah Engkau Masukkan Hakikat Iman Dalam Hati Kami
 • Ya Allah Engkaukan Kurniakan Sifat-Sifat Iman Dalam Diri Kami
 • Ya Allah Engkau Kurniakan Pengikhtirafan Mu Pada Kami
 • Ya Allah Kurniakan Kami Hubungan Yang Khusus Dgn Zat Mu
 • Ya Allah Engkau Milik Kami Dan Kami Milikmu Ya Allah
 • Ya Allah Bantu Kami Dengan Amalan-Amalan Yang Engkau Redhai
 • Ya Allah Tetapkan Kami Dengan Amalan-Amalan Yang Engkau Redhai
 • Ya Allah Kurniakan Istiklas Dan Istiqamat
 • Ya Allah Engkau Satukan Umat Ini Dengan Usaha Dakwah
 • Ya Allah Engkau Jadikan Setiap Individu Umat Ini Daee Agama Mu
 • Ya Allah Kurniakanlah Kepedihan Atas Keruntuhan Agama Dalam Hati-Hati Umat Ini
 • Ya Allah Engkau Gunakan Setiap Kemampuan-Kemampuan Kami Dalam Kerja Agama
 • Ya Allah Engkau Gunakan Umat Ini Untuk Buat Pengorbanan Untuk Agama Mu

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


KAMBING...GOAT...KAMBING....GOAT...BEEEHHH!!!!  

Sunday, November 8, 2009

Selalu nya dalam kuliah KPJ kita di beri taklimat...TERAPI KAMBING
Kambing sering dikaitkan dengan penyakit darah tinggi. Tetapi hakikat sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.

Pengurai Kolestrol Tepu


Salah satu bahan yang terdapat dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi dan obesiti ialah kolestrol daripada sumber seperti berikut;

 1. Kolestrol daripada minyak tumbuhan seperti minyak sawit, minyak bunga matahari, minyak soya, minyak jagung dan sebagainya (kecuali minyak zaitun).
 2. Kolestrol daging lembu dan ayam.
 3. Kolestrol tepu daripada makanan laut (kecuali ikan) iaitu sotong, udang, ketam, kerang, siput.
 4. Kolestrol tepu daripada organ dalaman haiwan seperti hati, limpa, perut, usus, dan organ-organ lain seperti telinga, lidah, mata, dan sebagainya.
 5. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh kolestrol tumbuhan seperti keropok lekor, tauhu goreng, taugeh goreng, telur goreng (bahagian kuning telurnya) dan sebagainya.
 6. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh sodium (garam pengawit) seperti daging berger atau daging di restoran makanan segera.
 7. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti Vitamin C seperti daging yang diperah limau atau mengambil herba chitosan (herba slimming) atau kuah laksa yang diperah limau atau amalan meminum jus oren setelah mengambil makanan tinggi protein.
 8. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti karbon seperti ikan bakar, sate atau daging panggang.
Daging kambing tidak memiliki protein yang tinggi, oleh itu ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan seperti yang dinyatakan di atas.

Ikatan kolestrol tepu boleh dicegah sekiranya terdapat Omega 3 di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan ia hanya boleh diurai dengan kolestrol kambing sahaja.

Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein akan mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Kandungan kolestrol tepu jenis ini sekiranya terdapat banyak dalam darah akan mengakibatkan masalah jantung.

Sodium (sejenis garam) yang digunakan untuk mengawit daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging berger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti Mono Sodium Glitumat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia akan menyebabkan strok.

Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti

Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.

Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.

Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak di bawah permukaan kulit. Dalam jumlah yang banyak ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan). Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.

Mencantikkan Kulit

Dalam daging kambing turut terdapat Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu dan mencantikkan kulit.

Pengambilan protein tinggi yang berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan menyebabkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.

Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik.

Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan

Sistem darah (NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi menjaga kasih sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih sayang.

Jantung yang menerima kolestrol daging kambing akan lebih lembut dan lancar pergerakannya. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan.

Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan merasa tenang dan gembira dan mudah merasa getaran kasih sayang. Sekiranya anda menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan, silalah amalkan memakan daging kambing.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09