Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

'PRODUK HALAL TANGGUNG JAWAB BERSAMA'  

Saturday, December 19, 2009





Produk HALAL Bekalan kurang di pasaran terbuka....

Memang benar dari segi mendapatkan bekalan, orang Islam kurang terbabit dalam bidang ini, tetapi mereka (pemilik restoran) kena cari yang mana boleh. Kita pun tak harapkan semua. Kalau dari 3,000 barang yang mereka perlu dalam operasi mereka, orang Islam pun tidak mampu nak sediakan semua, tetapi mereka kena ambil mana yang boleh dulu. Jadi peratusan perbelanjaan bulanan itu harus pergi kepada masyarakat Islam.

Dari segi harga pula, tidak boleh disuruh berlawan harga. Saya nak beritahu, ada satu sos yang dihasilkan syarikat bukan Islam (A) dijual lebih murah daripada yang dihasilkan oleh orang Islam (B), dua-dua ada tanda halal. Adakah tanda halal itu membantu perniagaan orang Islam? Tetapi sos A tidak dibuat di sini serta menggunakan pengawet, jika ini keadaannya (dengan harga yang ditawarkan lebih murah) lama kelamaan B akan tutup kedai. Bermakna apa yang dibuat oleh orang Islam kena diambil dulu. Kita juga akan adakan senarai pembekal Islam. Kita bukan hendak banyak pun, setakat 30 peratus saja.

Bagi pembekal Islam pula... ini juga satu kelemahan kita kerana tidak ada arah tuju... mereka pun, tak bolehlah... kita beli barang dari dia, tetapi dari segi organisasi perniagaan pula, mereka gunakan misalnya, khidmat peguam bukan Islam. Ini bermakna mereka juga ada tanggungjawab dan dapatkan keperluan mereka pula dari orang Islam.

Untuk keluarkan orang Islam dari kepompong kemiskinan, kita kena kerja bersama. Sama-sama kena faham, orang bukan Islam kena faham dan orang Islam sendiri kena lebih faham, kena ambil kefahaman untuk menolong. Konsep ini kita ambil dari negara asing juga. Contoh, masyarakat Korea di negara ini, bilangan mereka tak ramai, tetapi mereka sudah ada pasar raya sendiri, tetapi mana pasar raya orang Islam? Tak ada, kerana orang Islam tak kisah. Orang Jepun misalnya, kalau nak beli benda kecil pun mereka akan ke Sogo walaupun tinggal di Ampang.

Apa yang dibuat oleh PPIM bukan untuk mendahului agensi kerajaan seperti Jakim tetapi melengkapi agenda masyarakat untuk kebaikan umum. Sebagai contoh di restoran yang diusahakan bukan Islam, adakah orang Islam boleh masuk (untuk jadi pembekal)? Sebab itu pengguna Islam kena bijak. Dalam proses penganugerahan MFO kita mengumpul syarikat yang berminat. Mungkin tidak banyak buat permulaan, tetapi lama kelamaan ia akan jadi budaya.

Dari segi pemantauan, kita tak ada masalah kerana orang kita ramai. Ustaz kita ramai, pelajar-pelajar lulusan universiti Islam luar negara pun ramai. Kita ambil contoh ada syarikat yang mendapat keuntungan berlipat ganda kesan daripada memperoleh sijil halal dikeluarkan Jakim tetapi apa yang orang Islam dapat? Dalam soal pengangkutan, dia tak beri kepada syarikat orang Islam. Ini yang kita katakan sebagai kurang mesra.

Bermakna dia kena bagi sebahagian. Sebagai contoh mereka hanya ada panel syariah dalaman, tetapi tidak ada luaran. Walaupun ada panel syariah, tetapi kadang-kadang yang bergaji (dalaman), dia nak bercakap pun tak boleh.

kalau luaran ini kalau dia tak buat kerja, kalau apa-apa dialah tanggung. Kita bukan hendak beri tekanan kepada syarikat, tetapi pentingkan kepada kerjasama.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


Kuliah Dr. Jamnul Azhar....Dewan RFC Sg. Petani  

Friday, December 18, 2009

video

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


PBC....RFC...EL-ZAHRAA SG.PETANI 18-19 DIS 2009  








TAHNIAH URUS SETIA KOMINITI PBC SG.PETANI (PENGARAH PJS FAIZAL AZMI)...
PESERTA 120 ORANG BERJALAN DENGAN LANCAR NYA.....

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


KOD BABI.....MACAM JAMES BOND LAAA....  



PERHATIKAN PERMAKANAN ANDA.....

KOD BABI DALAM MAKANAN...

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


KEJAYAAN HPA.....  

Thursday, December 17, 2009






Ramai pengedar dan penggerak HPA ada di luar sana dan pasti setiap individu ini mahukan kejayaan dalam kerjaya ini...Lahir pelbagai Generasi pemimpin dengan pangkat dan jaringan masing masing...Semua orang di dunia ini impikan kejayaan di dalam hidup mereka. Jika diberi pilihan sama ada kegagalan atau kejayaan, pasti kejayaan yang menjadi pilihan. Tiada siapa yang inginkan kegagalan di dalam hidup mereka. Tetapi tanpa kita sedar, kadang-kadang kita melakukan perkara-perkara yang boleh membawa diri kita ke arah kegagalan. Bagi memelihara diri kita terjatuh ke dalam lubuk kegagalan, kita perlu mengkaji langkah-langkah untuk menuju kejayaan. Selain daripada itu, kita juga harus mengkaji duri-duri yang menghalang perjalanan kita untuk mencapai kejayaan. Mengkaji faktor-faktor penghalang ini sama pentingnya dengan mengkaji langkah-langkah kejayaan. Kerana setelah mengetahui punca penyakit, barulah kita boleh mencari ubat yang sesuai dengan penyakit tersebut.

Di antara faktor-faktor penghalang kejayaan tersebut ialah:

1. Malas.
2. Tidak bermotivasi.
3. Tiada kehendak dan komitmen yang tinggi.
4. Tiada kemahiran belajar.
5. Mengabaikan perintah dan larangan Allah.
6. Berfikiran negatif.
7. Berimej negatif.
8. Tiada persediaan awal.
9. Terpengaruh dengan persekitaran.
10. Suka bertangguh.
11. Tidak belajar daripada kesilapan lalu.
12. Membuang masa.
13. Tidak berdisiplin.
14. Tiada keyakinan diri.

ayat 171 surah al-a'raf. Ia dibaca selepas selesai belajar atau mengulangkaji bertujuan untuk mengunci perkara-perkara telah dipelajari dalam sistem ingatan, insya Allah.
'
Selamat beramal dan semoga berjaya!'

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


sedikit.....HALAL & HARAM  




Q. Apa beza makanan halal dan haram? Kita lihat ramai orang yang makan benda haram tapi baik perangainya dan ada yang konon makan benda halal tapi buruk perangai.

A. Pertama... Baik atau buruk sesuatu itu bukan akal yang menentukan tapi agama. Apa yang Tuhan suruh itu semuanya baik dan apa yang Tuhan larang semuanya buruk. Seorang itu suka tolong orang, tidak bohong, tidak fitnah maka dia orang baik, tetapi jika tidak solat maka tidak ada kebaikan padanya menurut agama.

Kedua... Halal bukan sahaja pada bendanya tapi sumbernya. Makan minumnya halal tapi dibeli guna wang haram atau syubhat maka tidaklah halal namanya.

Adapun beza makanan halal dan haram bukan pada sangat unsur zatnya tapi pada unsur ruhaninya. Dari segi rasa, ayam goreng yang tidak halal munkin sama saja dengan ayam goreng yang halal tetapi... makan ayam goreng halal mendekatkan seseorang pada Tuhan (rajin serta mudah beribadat) manakala makan ayam goreng haram menggelapkan hati dan menjauhkan seseorang dari Tuhan (malas solat, malas ngaji dsb.)

"Tidak wajar bagi seorang beriman, jika Allah dan RasulNya telah menetapkan sesuatu, tapi dia memilih yang lain..." Al-Ahzab 33:36.

Moga kita patuh dengan paraturan halal dan haram Allah demi kesejahteraan hidup dunia akhirat.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


AWAS...MADU LEBAH TIRUAN.....  

Wednesday, December 16, 2009

BARU....RADIX KOKO PAPAN (SACHET) dapatkan di cawangan berhampiran...


Madu Lebah Asli dan Madu Lebah Tipu

Madu lebah asli pun boleh dibuat terutama madu lebah yang dihasilkan oleh lebah ternak. Madu lebah asli disini bermaksud madu itu asli dikeluarkan oleh perut lebah namun cara lebah dapat madu itu kurang asli kerana ada sesetengah lebah ini diberi makan gula merah. Caranya sebungkus gula merah diletakan dekat sarang lebah..so lebah pekerja ni tak payah pi jauh-jauh ..dia makan gula merah dan hasilkan madu dari gula berkenaan.
Begitu juga ada sesetengah pengumpul madu dibawa gula kedalam hutan dan letak kat pangkal pokok yang atasnya sarang lebah..so dapat la madu banyak.... Pelaburan sekilo gula dengan sekilo madu yang dihasilan amat besar untungnya...

Mana kala madu lebah tipu adalah air gula yang pekat dimasak secara pelahan - lahan kemudian sedikit asid makanan seperti sitrik asid ditambah. Asid akan memecahkan gula kepada glukosa dan fruktosa dan warnanya likat seperti madu. Madu sebahagian besar terdiri daripada gula glukosa dan fruktosa manakala gula pasir adalah sukrosa (sukrosa adalah campuran glukosa dan fruktosa)

Jaminan dari HPA semua madu keluaran HPA di jamin asli.....

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


TERAPI AIR MINERAL-HPA  

Tuesday, December 15, 2009





Air kosong adalah sangat penting dalam proses untuk menurunkan berat badan. Dengan mengamalkan minum air yang banyak setiap hari, anda dapat mengurangkan berat badan dengan mudah dan murah tanpa memerlukan bantuan 'supplement' atau pembedahan.

Petua turunkan berat badan dengan air kosong:

1)Jumlah air kosong yang perlu diminum sehari dalam unit ml =
(40 X berat badan dalam kg)+ 500 ml

contoh pengiraan:
Berat badan Ali ialah 75kg.
(40 X 75)+ 500 = 3620 ml
Ali perlu minum air sekurang-kurangnya 3620 ml atau 3.62 liter air kosong sehari untuk menyeimbangkan berat badan.


2) Minum tambahan air kosong sekali ganda dari air berperisa yang diminum.

contoh:
Ali minum segelas air teh tarik di kedai mamak. Jadi Ali perlu minum tambahan segelas air kosong untuk menyeimbangkan berat badan.


Sebenarnya tidak susah untuk minum air kosong yang banyak. Minum air kosong sedikit demi sedikit dengan kerap. Contohnya minum segelas air setiap setengah jam. Untuk memudahkan sukatan, guna botol mineral kecil 500ml untuk sukatan. Jika anda perlu minum 3500 ml, anda perlu minum sebanyak sukatan 7 botol mineral kecil.

Berikut adalah kelebihan minum air kosong:

1) Kurang rasa lapar, sekaligus selera makan akan berkurang.
2) Buah pinggang dapat bekalan air yang cukup untuk memproses pembakaran gumpalan lemak.
3) Mengatasi masalah sembelit dan buasir.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SIFAT KEPIMPINAN-HPA  

Monday, December 14, 2009




Kita semua pernah mengalami situasi yang memerlukan keberanian dan keyakinan diri,ingat tak masa kita mula belajar membawa basikal?kita berasa takut sebab tidak pernah mencubanya tetapi kita beranikan diri dan setelah banyak kali terjatuh,akhirnya kita berjaya membawa basikal,kita semua mesti dan akan mengalami perkara-perkara baru begini dalam hidup ,dan melaluinya kita akan mendapat pengalaman yang sangat berharga.

Kenapa kita berjaya melaluinya?
Sebab kita berani untuk melakukannya dan kadangkala kita akan berhadapan dengan situasi yang menyebabkan kita tidak mempunyai pilihan lain kecuali menghadapi dengan penuh keberanian dan keyakinan,cuba lihat waktu kita mengambil peperiksaan SPM dahulu,kita berasa takut,gemuruh dan cemas namun kita tetap menduduki peperiksaan tersebut sebab kita tidak mahu usaha kita membaca buku,menyiapkan tugasan guru,menghadiri kelas tuisyen dan kelas tambahan menjadi sia-sia sahajakan?oleh itu kita tetap menghadapinya dengan berani,

Jadi di dalam hidup ini kita tetap akan menempuhi pelbagai halangan walaupun terpaksa berhadapan dengan seratus,seribu atau sejuta halangan...kita harus "MENEMPUHINYA DENGAN BERANI"


"Kepuasan sebenar dalam hidup ini ialah melakukan sesuatu yang ramai orang fikir Mustahil untuk kita lakukan"

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


TEST OTAK....  

Sunday, December 13, 2009



This is a REAL neurological test. Seat comfortably and feel calm.


1- Find the C below. Do not use any cursor help

OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO

OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO COOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO


2- If you already found the C, now find the 6 below

9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 9999999999999
9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 9999999999999999
9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 9999999999999999
9999699999999999999 9999999999999999 9999999999999999 9999999999999999
9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 9999999999999999
9999999999999999999 9999999999999999 9999999999999999 9999999999999


3- Now find the N below. It's a little more difficult.

MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MNMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM


This is NOT a joke. If you were able to pass these three tests, you can cancel your annual visit to your neurologist.

Your brain is great and you're far from having Alzheimer's Disease.
Congratulations! !!

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09