Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

Saturday, February 6, 2010



Omega-3

Whether fish-derived or vegetarian, omega-3 has become a household term. Supplement sales continue to grow, and more and more foods are being fortified with the healthy fatty acids. But getting omega-3 foods into the mainstream remains a challenge.

Omega-3 may combat mouth bacteria, boost oral health

05-Feb-2010 - The dental health benefits of omega-3 fatty acids may include anti-bacterial effects, extending the benefits beyond inflammation, says a new study from the University of Kentucky.

Omega-3 may boost kidney health in diabetics: Study

03-Feb-2010 - Supplements of omega-3 fatty acids may improve the kidney health of diabetics, say results of a double-blind placebo-controlled trial from Hong Kong.

Omega-3 may slash psychotic disorder risk: Study

02-Feb-2010 - Supplements of omega-3-rich fish oil may reduce the likelihood of developing psychotic disorders in high-risk people, say results of a new clinical trial.

Omega-3 may reduce risk of Alzheimer’s: Rat study

01-Feb-2010 - The omega-3 compound ethyl-eicosapentaenoic acid (E-EPA) may improve memory and learning, and reduce the risk of Alzheimer´s disease, says a new study.

Omega-3 may reduce risk of dental disease: Study

28-Jan-2010 - Increased levels of omega-3 fatty acid DHA (docosahexaenoic acid) may decrease the risk of dental diseases, suggests a new study from Japan.

Omega-3 linked to younger biological age: Study

20-Jan-2010 - High blood levels of omega-3 fatty acids may slow cellular ageing in people with coronary heart disease, suggests a new study.

Omega-3 supplement does not reduce hot flushes, says EFSA

15-Jan-2010 - A health claim, under Article 13.5, for a French fish oil-based dietary supplement Catalgine that it can help to reduce the frequency of hot flushes in middle aged women has been rejected by the European Food Safety Authority (EFSA).

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


KILANG KICAP PULAK.....  

Friday, February 5, 2010

Membuat Sos/Kicap...Jijik dan MELOYAKAN


Jalan Meranti Jaya
Puchong
Selangor
14 Jan 2010

Dalam serbuan di kilang membuat sos/kicap ini, sebenarnya jika 'full-force' digunakan, saya rasa kilang ini akan lingkup hari ini juga.


Perkara paling utama dalam industri makanan, ialah aspek kebersihan.

Jika ia gagal dipatuhi , bermakna ia tidak layak untuk beroperasi sehinggalah ia mematuhinya.


Lihat foto ini. Saya tidak tahu apa namanya, atau mungkin juga dipanggil dandang, tapi ia adalah dapur untuk memasak sos yang diproses.

Ketika ini, sos tiram sedang dimasak dan lihat betapa kotor permukaan tudung atas dapur ini...

Lihat pula yang ini, inilah kali pertama saya melihat, kerja membersih dapur ini sehingga memerlukan pekerja masuk ke dalamnya.


Apabila saya tanya Bangla ini, dengan tenang dia menjawab, memang hari-hari dia masuk dalam dapur ini untuk cuci selepas tiap kali memasak sos seperti cili, tomato atau tiram.


Kerana katanya, selepas dibasuh, operasi memproses sos lain akan menggunakan dapur yang sama, jadi kenalah basuh dulu...


Di bahagian 'production' pula, sebenarnya hanya menggunakan dua pekerja bahagian 'filling'.


Tetapi sekali lagi aspek kebersihan /hygiene tidak dipraktikkan.

Pekerja tidak memakai sarung/lapik tangan dan persekitaran yang kotor dan berserabut.


Ini pula ialah antara bahan yang dicampurkan ketika proses membuat kicap.


Samada bahan ini benar-benar mendapat sijil halal (lihat pada label di tong ini) atau ia hanya sekadar ditampal, tidaklah diketahui...

Sos dan Kicap - Penipuan Berat Timbangan dan Logo Halal


Jalan Meranti Jaya
Puchong
Selangor
14 Jan 2010
1 petang


Ada yang email saya bertanyakan, adakah ini entry 'mengejutkan' yang saya maksudkan?

Jawapan saya ialah TIDAK. Bukan entry ini. Ini belum boleh dikategorikan sebagai mengejutkan...


Isu yang saya dedahkan ini amat mudah, dan ia memang tidak dapat dilindungi kerana sudah terang lagi bersuluh.


Ia mengenai sebuah syarikat pengeluar sos cili, tomato, tiram, kicap (pekat/cair), taucu, cuka dan beberapa keluaran lagi.


Anda mungkin tidak pernah mendengar atau melihat jenama ini, tetapi mungkin atau peratusan anda merasai keluaran syarikat ini adalah tinggi- amat tinggi.


Sasaran utamanya ialah restoran/warung atau mereka yang berkaitan dengan industri makanan.

Syarikat menjual kepada pemborong atau kedai-kedai runcit sekitar Lembah Klang dan sehinggalah ke Johor.


Dan pemborong/peruncit akan menjualnya kepada pengusaha restoran dan mereka yang berkaitan dengan industri yang memerlukannya.


Anda pula, sebagai pengguna, akan makan mi, nasi goreng atau apa juga makanan yang menggunakannya di restoran tersebut, tanpa anda mengetahui jenama apakah tomato, cili, kicap yang digunakan.


Malah jenama yang digunakan, melambangkan ia adalah buatan orang Islam seperti jenama Suria, Meggi, Yummi.

Lojiknya, ialah tentu anda tidak akan sampai ke dapur untuk melihat semua jenama yang digunakan...


Penipuan yang dikesan di sini ialah apabila, pada label sos-sos terbabit, terpapar maklumat berat sebagai +/- 3 kg. (lebihkurang 3 kg).


Namun, apabila ditimbang, ia sebenarnya kurang dari 3kg. Ada yang 2-6kg, ada 2-7kg iaitu perbezaan antara 200gm hingga 400gm.


Sebagai perbandingan , sebotol kicap/sos yang anda biasa beli, beratnya ialah +/- 340gm.

Bermakna, setiap botol 3kg yang dibeli, anda akan kerugian 1 botol kecil sos/kicap ini.


Ketika serbuan dilakukan , beberapa pekerja kelihatan kelam-kabut cuba untuk menanggalkan label-label ini bagi mengelakkan ianya dikesan.

Malangnya, ia dapat dikesan.


Serbuan diketuai Penolong Pengarah Kanan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Selangor, Zakaria Tamby Chik bersama 10 anggota.

Kilang ini terletak di Jalan Meranti Jaya, Puchong.


Ketika siasatan lanjut dilakukan, satu lagi kesalahan berat ditemui - sijil halal yang digantung pada dinding kilang ini sebenarnya sudah tamat Julai tahun lepas.


Pengesahan lanjut dari Majlis Agama Islam Selangor MAIS mengesahkan, sijil halal untuk syarikat ini ditolak dan dibatalkan tahun lalu.

Malangnya, semua logo halal yang ditampal pada produk kilang ini, menggunakan logo halal MAIS yang sebenarnya telah tidak digunakan lagi sejak tahun 2004.


Pelbagai alasan diberikan apabila diminta menunjukkan sijil asal yang baru kerana pengusaha mendakwa mereka memiliki sajal asal tetapi disimpan di lokasi lain.


Akhirnya, 2 pegawai MAIS dari Unit Halal tiba untuk membuat pengesahan - dan sah semua logo adalah logo yang sudah tidak sah dan mengesahkan juga permohonan mereka untuk membaharui sijil ditolak tahun lalu.


Akhirnya, 2800 botol sos cili, tomato dan kicap cair dirampas kerana kesalahan menipu dalam berat timbangan, dan 870 botol sos tiram dan kicap pekat dirampas kerana logo halal yang sudah tidak sah.

Semuanya bernilai hampir RM40,000.

Bagi kesalahan yang dilakukan, siasatan dilakukan di bawah Akta Perihal Dagangan 1972 yang boleh membawa hukuman denda sehingga RM100 ribu atau penjara 3 tahun atau kedua-duanya sekali.FIKIR FIKIRKAN LAH DAN BERTINDAK SEKARANG UNTUK GANTI SEMUA PRODUK MAKANAN KITA DENGAN YANG HALAL LAGI BAIK PASTI NYA HPA....

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


Minuman Roselle...HPA  

Thursday, February 4, 2010




Hibiscus Sabdariffa tea may reduce blood pressure in at-risk people

By Stephen Daniells, 03-Feb-2010

Related topics: Botanicals, Research, Antioxidants, carotenoids,Phytochemicals, plant extracts, Cardiovascular health

A few cups of hibiscus tea a day may reduce blood pressure and offer cardiovascular benefits for people at risk of developing hypertension, says a new study from Tufts University.

Three 240 mL servings a day of tea made with hibiscus (Hibiscus sabdariffa L.) were associated with a 7.2 mmHg reduction in systolic blood pressure and a 3.1 mmHg reduction in diastolic blood pressure, compared to 1.3 and 0.5 mmHg in the placebo group, according to findings published in The Journal of Nutrition.

Researchers from the Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufts University report that this is the first placebo-controlled clinical trial to study if hibiscus tea, in an amount easily attained from the diet, may affect blood pressure.

“Hypertension is a major risk factor for cardiovascular disease and is associated with substantial morbidity and mortality, estimated to account for 35 per cent of myocardial infarction and stroke, 49 per cent of heart failure, and 24 per cent of premature mortality,” wrote the researchers, led by Dr Diane McKay.

“The dietary change assessed in this study, i.e. regularly incorporating 3 servings/d of hibiscus tea into the diet, effectively reduces blood pressure in pre- and mildly-hypertensive adults.

“This strategy may be useful in preventing the progression to moderate or more severe hypertension, potentially reducing the subsequent risk of developing cardiovascular disease,” they added.

Study details

Dr McKay and her co-workers recruited 65 adult with pre- and mild hypertension, and aged between 30 and 70, to participate in their randomised, double-blind, placebo-controlled clinical trial.

Subjects were randomly assigned to consume either three servings of brewed hibiscus tea per day or a placebo drink for six weeks. At the end of the study people in the hibiscus tea group displayed an average reduction of 7.2 mmHg in their systolic blood pressure, compared to 1.3 mmHg in the placebo group. A slight but not significant decrease in diastolic blood pressure was also recorded in the hibiscus tea group.

The benefits of hibiscus tea appeared to be greater in people who had higher systolic blood pressure at the start of the study.

Commenting on the potential mechanism, Dr McKay and her co-workers note that previous studies indicated that hibiscus may act by relaxing blood vessels, and this may be linked to calcium channels, or inhibition of the angiotensin converting enzyme (ACE), thereby preventing the conversion of angiotensin I to the potent vasoconstrictor, angiotensin II.

There is also evidence in the scientific literature that hibiscus may act as a diuretic. Another possible explanantion for the apparent benefits is related to the anthocyanin content of H. sabdariffa.

“The specific attributes of H. sabdariffa to cardiovascular health, including its ability to lower BP and its potential hypocholesterolemic effects, are not well understood and further research in this area is warranted,” added the researchers.

Source: Journal of Nutrition February 2010, Volume 140, Issue 2, Pages 298-303 “Hibiscus sabdariffa L. tea (tisane) lowers blood pressure in pre-hypertensive and mildly hypertensive adults” Authors: D.L. McKay, C.Y. Chen, E. Saltzman, J.B. Blumberg

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


APA INI YANG KITA MAKAN...????????  

Tuesday, February 2, 2010

Suasana Menjijikkan Di Dalam Kilang Tepung...

Jalan Ipoh
Kuala Lumpur
28 Jan 2010
12 tgh

Dua kali permohonan sijil halalnya dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jakim ditolak.

Menurut pengusaha tepung ini, penggunaan sijil halal amat perlu dalam perniagaannya kerana ramai pelanggan mahukan jaminan halal dalam produk keluarannya.

Jalan terakhirnya, ialah memohon sijil halal dari Islamic Food Research Center IFRC , dan seperti biasa, sijil ini dengan mudah diperolehi dengan kadar bayaran yang ditetapkan pengeluar.

Bagaimanapun, logo halal IFRC masih tetap tidak meyakinkan pengusaha kerana sijil halal ini bukan sijil halal dikeluarkan kerajaan, malah ianya tidak diiktiraf.

(Dalam undang-undang, tidak menjadi kesalahan meletakkan logo IFRC pada pembungkusan, walaupun ia tidak diiktiraf. Kelemahan ini menyebabkan sijil halal boleh diperolehi dengan mudah dengan membayar wang walaupun mungkin restoran/pengusaha turut menjual arak di dalamnya atau tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan.
Akta Halal akan dibentangkan di parlimen tidak lama lagi bagi mengelakkan lebih ramai pengguna Islam tertipu atau terpedaya dengan kewujudan berbagai pihak yang mengeluarkan sijil halal. Saya akan mendedahkan konflik sebenar yang mengelirukan umat Islam selama ini mengenai status sijil-sijil yang bermacam-macam ini.)

Jalan paling mudah, logo Halal Jakim dicetak pada pembungkusan.

Malah, ketika serbuan ini dilakukan, pengusaha memberi pelbagai alasan mengapa dia meletakkan logo halal Jakim pada pembungkusannya.

Antara alasannya ialah - dia telah memohon sijil Halal Jakim, tetapi tidak diluluskan, tetapi bagi menjaga pelanggan, dia tetap meletakkan logo itu.

Tidak cukup di situ, pengusaha turut menyalahkan Jakim kerana lambat dalam mengeluarkan sijil halal kepada pihaknya walaupun telah beberapa kali berurusan dengan Jakim di Putrajaya.

Untuk rekod, memang benar syarikat ada memohon sijil halal Jakim, dan kali terkahir ditolak pada penghujung tahun lalu.

Tiada kompromi, apabila beginilah keadaannya persekitaran kilang, mana mungkin ia akan diluluskan.

Itu jawapan paling tepat, mudah dan tiada berselindung.

(Jadi, kepada anda yang masih tidak faham akan sijil halal swasta seperti IFRC itu, silalah lihat contoh di dalam serbuan ini - apakah kriteria yang meluluskan pemberian sijil halal mereka kepada pengusaha?)

Kilang tepung ini telah beroperasi lebih 20 tahun lalu dan menjadi pilihan kepada ramai pengusaha restoran, suri rumah, dan makanan berempah serta makanan seperti kuih maruku.

Senarainya amat panjang,:

Serbuk Kunyit
Serbuk Kari Ayam
Serbuk Kari Ikan
Serbuk Rempah Biryani
Serbuk Cili
Serbuk Lada Putih
Serbuk Lada Hitam
Serbuk Kurma
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Jintan Manis
Serbuk Ketumbar
Tepung Beras
Tepung Atta
Tepung Kacang Kuda
Tepung Ragi
Tepung Suji
Tepung Kacang Hijau Goreng
Tepung Jagung
Tepung Kentucky
Tepung Kastard
Tepung Marukku
Tepung Kuih Bunga Ros
Tepung Addresam
Tepung Ommapodi
Tepung Raya Thosai

Serbuan disertai Jakim dari Bahagian Hub Halalnya diketuai Penolong Pengarahnya, Mohd Amri Abdullah serta pegawai dari Kementerian Perdangangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Putrajaya.

Masuk sahaja dalam kawasan kilang, kita akan mendapati satu suasana bising mesin-mesin sedang memproses tepung.

Pekerjanya ada yang berselipar, berkaki ayam, menutup mulut, tidak bertutup, beribu-biru guni tepung dan rempah-ratus bersepah di merata-rata tempat di dalam bangunan ini.

Ada juga kawasan untuk menggaul campuran tepung yang terdedah dengan habuk, debu dan pekerja yang berkaki ayam memijak rempah ratus ini.

Di dalam kawasan kilang ini juga terdapat sebuah bilik tempat tinggal beberapa pekerja dengan sistem pengudaraan yang amat teruk dan berbau busuk.

Tidak cukup di situ, apabila semakin jauh ke belakang , kita akan menemui berbagai guni, kotak yang berdebu, bersawang dan kotor serta busuk.

Dan, paling menjijikkan apabila najis anjing turut ditemui di dalam premis ini, kerana pemilik turut memelihara anjing yang diletakkan di belakang kilang, tetapi laluan tidak ditutup menyebabkan anjing bebas keluar masuk.

Inikah kriteria untuk diluluskan pengeluaran sijil halal?

Nota: Rampasan dari serbuan ini bernilai kira-kira RM80,000 kerana kesalahan menggunakan logo halal Jakim tanpa kebenaran di bawah Akta Perihal Dagangan 1972.

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09