Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

KUNCI KETENANGAN & KEJAYAAN...  

Saturday, December 12, 2009





1. Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang
sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan: "Ya Allah, jadikan hatiku
bersih."

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100X sebelum tidur. Ini
merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa di-
ampunkan, otak tenang,murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan
semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan
menenangkan minda.

4. Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa,
penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah "Qulhu-allah"
sebanyak 3X.

5. Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu
sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk
diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. Katakan lah: "Aku
sebenarnya......(perkara yang elok2 belaka).

7. Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur,
senyum, pejam mata. Katakan didalam hati: "Ya Allah, cuci otak aku, cuci
hatiku. Esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif."
Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan
sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!).

8. Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa, terhindar dari melakukan perkara2
kejahatan.

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan,
tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila2 masa).

10. Kekalkan wuduk.
11. Bersedekah.

12. Belanja orang makan.

13. Jaga makanan - jangan makan makanan yang subhat (was2, tidak pasti halal atau tidak).

14. Berkawan dengan ulama.

15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).

16. Pesan pada orang, jadi baik.

17. Menjaga pancaindera (mata, telinga, mulut... dsb). Jangan dengar orang mengumpat




"If I had six hours to chop down a tree,I will spend the first four hour sharpening the axe"-Abraham Lincoln

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


TEKNIK PENAFASAN;;;;;BETUL KAN  

Friday, December 11, 2009



Kita boleh hidup tanpa makanan selama beberapa minggu, tanpa air selama beberapa hari tetapi tanpa oksigen, kita akan mati hanya dalam masa beberapa minit. Jika kita inginkan tubuh badan yang bertenaga, amalkan menarik nafas panjang-panjang dan dalam-dalam. Semakin banyak kita masukkan oksigen ke dalam paru-paru melalui pernafasan, semakin banyak tenaga yang kita perolehi. Badan kita bekerja dengan adanya oksigen ibarat sebuah kereta yang bergerak menggunakan petrol.


Manfaat daripada menarik nafas dalam-dalam:
  • memberi tenaga
  • mengurangkan tekanan
  • memperbaiki immune system dalam badan
  • memperbaiki mood
  • memperbaiki kualiti darah disebabkan penambahan oksigen dalam paru-paru
  • membantu dalam proses nyah toksin
  • memperbaiki kualiti glands dalam tubuh kita.


Ramai di antara kita terlupa bagaimana untuk bernafas dengan cara yang betul. Jika kita perhatikan bayi bernafas, kita akan mendapati perut mereka mengembang setiap kali mereka menarik nafas. Inilah cara yang sepatutnya kita buat, iaitu bernafas dari diaphragm. Diaphragm bayi akan menarik masuk oksigen ke dalam paru-paru.



Semakin meningkat dewasa, tanpa disedari kita menukar cara pernafasan kita dari pernafasan diaphragm yang panjang dan dalam kepada pernafasan dada yang pendek. Untuk merasai pernafasan diaphragm, letakkan tangan di pinggang, kemudian tarik nafas dalam-dalam dan kembangkan perut. Tangan kita sepatutnya bergerak keluar ketika menarik nafas dan bergerak ke dalam ketika melepaskan nafas. Jika kita sentiasa praktis bernafas cara ini, ia akan menjadi semakin mudah. Jadikan pernafasan diaphragm ini sebagai satu habit dan kita akan menjadi lebih bertenaga.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


story bermoral......hpa  

Thursday, December 10, 2009



Satu malam tak la malam pun.... bahkan sudah masuk subuh...dalam pukul 1 pagi, di sebuah tempat di negara Philadelphia... sepasang suami isteri wargamas telah memasuki sebuah hotel yang kecil di pekan itu. Ketika itu hujan turun dengan lebatnya, disertai pula dengan angin ribut.

Gambar sekadar hiasan

Menggigil kedua orang tua itu, lalu mereka menghampiri meja kaunter resepsyenis kat hotel kecil tersebut lalu bertanya kepada seorang pemuda yang tampaknya seperti pelayan di hotel tersebut.

"Nak, boleh kami menyewa bilik di sini malam ini...? "

Lalu jawab pemuda tersebut dengan ramah dan baik budi bahasanya.

"Maaf pak cik, makcik, bilik semua udah penuh... ada beberapa kompeni dah booking abih bilik2 nih... "

Terdiam kedua orang tua tu. Muka makcik tu udah mula berubah, cembeng... cam nak nangis dah... badannya menggigil kesejukan.

Lalu timbul rasa simpati si pemuda tadi.

"hmmm... tak apa la.... bilik saya ada.... kalu mak cik dgn pakcik nk tumpang, boleh je... tapi tk lah secantik bilik2 sewa yang ada kat sini.... ! Namun cukuplah untuk melindung pakcik dan makcik dari hujan ribut dan kesejukan subuh ini.." ...

Memula Pak cik dan Makcik tu musykil gak... budak ni bebetui ke???

Tapi setelah difujuk dan di yakinkan, bahawa beliau berniat baik, maka pakcik dan makcik tupun terima la offer pemuda tersebut.

Setelah siang, Pakcik dan makcik tu pun check out la... taim nak bayar, pemuda tu kata,

"Tak payahla....setakat menumpang di bilik kecil saya je...bukan bilik hotel pun... pakcik dan makcik adalah tetamu saya. Jadi, tidak perlu lah membayarnya...!"

Amat terharu pasangan orang tuha itu.

"Anak ni sepatutnya menjadi seorang manager dihotel yang terbaik di Amerika... " kata si Pakcik.

"Mungkin satu hari, saya akan membangunkan sebuah hotel untuk kamu...!" kata orang tua itu lagi.

Mereka bertiga ketawa sesama.... sudah tentu sipemuda menganggap ianya satu gurauan.

Setelah dua tahun peristiwa itu berlalu..... teng teng tenggggggggggg.!!!.. (cam intro dlm citer Pramlee...)



Satu hari, si pemuda yang hampir telah melupakan kejadian malam hujan ribut itu menerima sepucuk surat,

bersama tiket pegi balik ke New York untuknya. Isi kandungan surat itu mengingatkan beliau kepada peristiwa malam yang dingin itu.... baru lah beliau teringat kepada pasangan orang tua yang telah dibantunya itu.

Lalu pemuda bertuah itu pergi lah naik kapatebang ke Amerika Syarikat atau United States Of America... ke alamat yang telah diberikan dalam surat itu.

Sesampai di sana, pemuda itu terkezut yang bukan kekecik nya tekezut... tekezut giler !! bila beliau disambut oleh pasangan orang tua tersbut lalu di bawa pula ke sebuah bangunan hotel yang canggih...kira 7-8 bintang la .... lalu orang tua itu berkata,

Ini bukan hotel yang citerkan ni.. ni Pullman Resort kat Putrajaya.

"ini, hotel yang telah aku binakan untuk kamu. .... kamu kendalikan lah... aku lantik kamu jadik manager hotel ini. Kerana aku yakin, kamu adalah seorang manager yang baik, yang dapat memajukan hotel ini dengan kebaikan hati yang ada pada kamu."

Wahhhhh... pemuda itu rasa bagai nak pitam... tapi, misti la dia terima pelawaan orang tua itu. lalu dari seorang pelayan hotel, maka jadi lah beliau seorang manager di hotel terkemuka di Amerika Sarekat itu...

Itu lah ceritanya... dah...pegi tidur... dah malam ni... sok ade kijer ngantuk fulakk...


Moral of the story;(cerita ni ada moral...ni)

Sentiasalah berbuat baik dan ikhlas dalam menabur budi itu. Jangan pulak mengharapkan balasan. Allah Maha Mengetahui niat seseorang hambanya. Ganjaran besar menanti mereka yang ikhlas dalam berbudi. Kalau tidak di dunia, di akherat sana akan menerima balasan Allah.

Satu soalan ala teka teki yang cepucepuh dan lain2 kawan2 tk dapat nak jawab,..

Kalau bahasa melayu untuk United States of America adalah Amerika Sarekat... apakah bahasa melayu untuk United Kingdom??? Ha...tolong jawab pada sesaper yang pandai basa Inggeris tu... Hpa boleh....Jgn nyanyi 'Teman Sejati' masa ngigau udah le....


AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


AWAS....BABI...BABI...BABI...LAGI  

Wednesday, December 9, 2009








Salam semua..Diharap kalian tak jemu2 mengunjung blog ni. Kali ini saya nak berkongsi tentang satu isu yang memeranjatkan iaitu BABI (KHINZIR) HALAL DIMAKAN. Pasti ada yang terkejut tapi itulah realiti yang berlaku di sebuah negara tidak jauh dari kita, Singapura. Perhatikan label terpamer isi kandungan bungkusan beserta cop Halal yang disahkan oleh pihak berkuasa di sana. Di sini barangkali terdapat penipuan samada dari pihak pengedar yang secara sengaja memanipulasikan cop yang keramat bagi umat Islam tersebut. Semoga golongan tersebut akan segera sedar dan insaf di atas perbuatan hina ini.

Dari sudut yang lain, kita bimbang dengan umat Islam di sana yang akan terpedaya dengan penipuan ini. Bayangkanlah jika ia menjadi darah daging kita, bagaimana mungkin segala ibadah dan doa kita akan diterima di sisi Allah. Semoga muslimin dan muslimat di sana mendapat perlindungan dari Allah.

Akhir sekali berwaspadalah dengan sesuatu yang kita makan. Yang penting masak dulu sebelum makan, jangan makan mentah2.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


POST-MORTEM DIRI......HPA  

Tuesday, December 8, 2009




Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk dipertemukan jodoh dan diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal dunia terlalu cepat.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


PARAMARIA.....ALAMAK SILAP DOS DAAA.....  

Monday, December 7, 2009


Baru-baru ni saya pergi kedai handphone kat MEGAMALL. Datang tengok-tengok harga telefon. Lepas tu datang awek cun kat sebelah, cun lagi seksi. Seksi itu sungguh menyiksakan. Dia nak beli top up. Lepas tu datang 2 orang lelaki umur dalam 20-an datang nak top up juga. Tertarik dengan awek cun tu, salah seorang lelaki tu tegur awek tu.

"Pegi mana adik ? Boleh berkenalan ke ?" Tiba-tiba awek tu jawab.

"Yer le, nak top up. Nak belanja top up ker....".

Alamak, rupanya suara dia garau macam lelaki, ini bukan perempuan, rupanya pondan. Saya tergelak tak boleh tahan, sampai perempuan yang jual top up tu pun tersipu-sipu nak menahan gelak. Lelaki yang tegur tadi tu nampak merah muka, terdiam tak terkata.






CERITA INI TAK ADA KENA MENGENA DENGAN HPA......ada faham......Cuma LELAKI DI LUAR SANA JANGAN TERPANDAI GUNA DOS PELIK 'PARAMARIA'.....TINGKATKAN KELEMBUTAN DAN KELONGLAIAN ANDA.....AAwwwww......

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


OSTEOARTHRITIS & GOUT....RHEMATOID ARTHRITIS  

Sunday, December 6, 2009


SET BASIC UNTUK PERMULAAN CLEANSING (MADU & MALAC) HPA


Jari jemari yang terasa sengal rasa selesa apabila dilipat untuk “dipatah-patahkan” (atau biasa digelar “mematahkan jari”). Bunyi letupan yang kedengaran bukannya bunyi jari atau sendi yang patah atau terselaras, tetapi bunyi gas yang terkumpul dan meletup kerana tersingkir melalui geseran semasa jari dipatahkan.

Amalan mematahkan jari seperti ini tidak digalakkan kerana gas yang terdapat di dalam sendi jari adalah sangat penting untuk mengimbangi kehadiran urik asid di situ. Malah sebenarnya apabila urik asid terkumpul pada sendiri jari, maka gas akan terbentuk bertujuan menukar bentuk urik asid kepada bentuk gas untuk dineutralkan atau diproses untuk disingkirkan dari tubuh.

Tindakan mematahkannya akan menyebabkan gas tersebut terkeluar dan proses meneutralkan urik asid pada sendi tidak terjadi.

Selain sendi jari, hampir keseluruhan sendi pada tubuh boleh menghasilkan bunyi apabila dilipatkan dengan niat hendak mematahkan atau membunyikannya. Antaranya siku, bahu, pinggul dan lutut. Sengaja melakukan perbuatan “mematahkan” ini lama kelamaan akan menyebabkan ia akan berterusan berbunyi setiap kali sendi digerakkan walaupun sedikit. Pekara ini biasa terjadi di sendi-sendi utama seperti lutut dan siku.

Rheumatoid Arthritis

Rheumatoid Arthritis terjadi apabila urik asid telah menghakis dan memusnahkan tisu-tisu pada dinding rawan pada sendi jari. Mereka yang mengalami masalah sendi selalu berbunyi apabila digerakkan atau sengaja mematah-matahkan sendi (seperti jari) menunjukkan tanda-tanda awal masalah kelemahan pada organ tulang atau simptom Rheumatoid Arthritis.

Rheumatoid Arthritis

Osteoarthritis

Tulang yang kuat boleh mengikat mineral untuk perkembangan tisu dan pertumbuhan tulang. Osteoarthritis terjadi apabila rawan pada sendi tulang terhakis akibat kelemahan tenaga pada tulang yang gagal mengikat mineral untuk membentuk tisu baru rawan sendi.

Osteoarthritis

Rawatan Tulang

Tulang memainkan peranan menyerap dan meneutralkan urik asid yang berlebihan. Kehadiran urik asid yang tinggi akan melemahkan fungsi tulang ini. Tulang yang bertenaga akan mudah untuk mengikat mineral terutama pottasium dan kalsium untuk membentuk tisu rawatan dan tulang. Tulang yang kuat akan mudah mengawal kehadiran urik asid dan mengelakkannya daripada mudah terhakis oleh urik asid.

Dalam kaedah Rawatan holistik HPA terdapat banyak set untuk sihat ceriakan sendi dan tulang...Kopi RADIX amat baik untuk permulaan rawatan ini serta di dapatkan set GOUT di cawangan HPA berhampiran....pasti teruja pesakit kearah pulih kesihataan nya...

Oleh itu, tidak kira walau seteruk mana keadaan masalah tulang seperti Rheumatoid Arthritis dan Osteoarthritis, selagi sekiranya tulang boleh dipertenagakan semula, insya Allah ia masih ada harapan untuk sembuh.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09