Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

satu kejayaan  

Monday, October 18, 2010




AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


LAHIR DI SEPTEMBER  

Sunday, September 19, 2010


SEPTEMBER
. Sangat bersopan santun dan bertolak ansur
. Sangat cermat,teliti dan teratur
. Suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
. Pendiam tapi pandai bercakap
. Sikap sangat cool, sangat baik dan mudah simpati
. Sangat prihatin,terperinci,amanah,setia dan jujur
. Kerja yang dilakukan sangat sempurna
. Sangat sensitif yang tidak diketahui
. Orang yang banyak berfikir
. Daya penaakulan yang baik
. Otak bijak dan mudah belajar
. Suka mencari maklumat
. Kawal diri dari terlalu mengkritik
. Pandai mendorong diri sendiri
. Mudah memahami orang lain(daya firasat yg tinggi) kerana banyak
menyimpan rahsia
. Suka sukan,hiburan dan melancong
. Kurang menunjukan perasaannya
. Terluka hatinya kerana sangat lama disimpan
. Terlalu memilih pasangan
. Sukakan benda yang luas
. Bersistematik

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


MOHD SUKARI BIN SHARIF ...ALLAHYARHAM..  

Tuesday, August 10, 2010



"Innalillahi wa inna ilaihi raji'un ... " itu sahaja yang mampu saya ucapkan. Mahu saja saya ke rumah Allahyarham di Gelugor, tetapi dek kerana himpitan kerja yang kritikal, saya mewakilkan rakan menyampaikan salam dan takziah kepada keluarganya. Terkilan!


Khabar pilu itu sedikit menjejaskan emosi saya pagi itu. Sungguh tidak disangka dia pergi ketika Ramadan hampir menjelang beberapa hari lagi.


Mohd Sukari bin Sharif atau panggilan mesra kami padanya 'IR' ialah kenalan lama kami sekeluarga. Malah dia bagaikan saudara sendiri.


Baik, teramat baik orangnya. Suka meraikan sahabat handai dengan jamuan yang sentiasa meriah.


Keluarga kami menjadi erat dengannya sewaktu kursus INTIBAH...Kediamannya di Gelugor P.Pinang menjadi tempat kami menumpang keriangan. Kerana lamanya kami duduk P.Pinang dia bagaikan adik-beradik hinggakan terasa sembilu tertusuk pabila di kabarkan 'IR' telah pergi....salam sahabat ku AL-FATIHAH

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SALAM RAMADHAN AL MUBARAK 2010  


AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SIAPA KAH FAISAL HUSSAIN WONG....WONG FEI HONG?????  

Wednesday, August 4, 2010


Selama ini kita hanya mengenal Wong Fei Hung sebagai jagoan Kung fu dalam film Once Upon A Time in China . Dalam filem itu, karakter Wong Fei Hung dimainkan oleh aktor terkenal Hong Kong , Jet Li. Namun siapakah sebenarnya Wong Fei Hung?

Wong Fei Hung adalah seorang
Ulama, Ahli Perubatan, dan Ahli Beladiri legendaris yang namanya ditetapkan sebagai Pahlawan Nasional China oleh pemerintah China. Namun Pemerintah China sering berupaya mengaburkan jatidiri Wong Fei Hung sebagai seorang muslim demi menjaga imej kekuasaan Komunis di China.

Wong Fei-Hung dilahirkan pada tahun 1847 di Kwantung (Guandong) dari keluarga muslim yang taat. Nama Fei pada Wong Fei Hung merupakan dialek Canton untuk menyebut nama Arab, Fais. Sementara Nama Hung juga merupakan dialek Kanton untuk menyebut nama Arab, Hussein. Jadi, bila di-bahasa-arab- kan, namanya ialah Faisal Hussein Wong.

Ayahnya, Wong Kay-Ying adalah seorang Ulama, dan tabib ahli ilmu penrubatan tradisional, serta ahli beladiri tradisional Tiongkok (wushu/kungfu). Ayahnya memiliki sebuah klinik perubatan bernama Po Chi Lam di Canton (ibukota Guandong). Wong Kay-Ying merupakan seorang ulama yang menguasai ilmu wushu tingkat tinggi. Ketinggian ilmu beladiri Wong Kay-Ying membuatnya dikenal sebagai salah satu dari Sepuluh Macan Kwantung. Posisi Macan Kwantung ini di kemudian hari diwariskannya kepada Wong Fei Hung.

Kombinasi antara pengetahuan ilmu perubatan tradisional dan teknik beladiri serta ditunjang oleh keluhuran budi pekerti sebagai Muslim membuat keluarga Wong sering turun tangan membantu orang-orang lemah dan tertindas pada masa itu. Karena itulah masyarakat Kwantung sangat menghormati dan mengidolakan Keluarga Wong.


Pesakit klinik keluarga Wong yang meminta bantuan perubatan umumnya berasal dari kalangan miskin yang tidak mampu membayar kos perubatan. Walau begitu, Keluarga Wong tetap membantu setiap pesakit yang datang dengan sungguh-sungguh. Keluarga Wong tidak pernah memilih bulu dalam membantu, tanpa memedulikan suku, ras, agama, semua dibantu tanpa pilih kasih. Secara rahsia, keluarga Wong terlibat aktif dalam gerakan bawah tanah melawan pemerintahan Dinasti Ch'in yang rasuah dan penindas. Dinasti Ch'in ialah Dinasti yang merubuhkan kekuasaan Dinasti Yuan yang memerintah sebelumnya. Dinasti Yuan ini dikenal sebagai satu-satunya Dinasti Kaisar Cina yang anggota keluarganya banyak yang memeluk agama Islam.

Wong Fei-Hung mula mengasah bakat beladirinya sejak berguru kepada Luk Ah-Choi yang juga pernah menjadi guru ayahnya. Luk Ah-Choi inilah yang kemudian mengajarnya dasar-dasar jurus Hung Gar yang membuat Fei Hung berjaya melahirkan Jurus Tendangan Tanpa Bayangan yang menjadi lagenda. Dasar-dasar jurus Hung Gar ditemukan, dikembangkan dan merupakan andalan dari Hung Hei-Kwun, abang seperguruan Luk Ah-Choi. Hung Hei-Kwun adalah seorang pendekar Shaolin yang terlepas dari peristiwa pembakaran dan pembantaian oleh pemerintahan Dinasti Ch'in pada 1734.

Hung Hei-Kwun ini adalah pemimpin pemberontakan bersejarah yang hampir mengalahkan dinasti penjajah Ch'in yang datang dari Manchuria (sekarang kita mengenalnya sebagai Korea ). Jika saja pemerintah Ch'in tidak meminta bantuan pasukan-pasukan bersenjata bangsa asing (Rusia, Inggris, Jepun), pemberontakan pimpinan Hung Hei-Kwun itu nescaya akan berjaya mengusir pendudukan Dinasti Ch'in.

Setelah berguru kepada Luk Ah-Choi, Wong Fei-Hung kemudian berguru pada ayahnya sendiri hingga pada awal usia 20-an tahun, ia telah menjadi ahli perubatan dan beladiri terkemuka. Bahkan ia berjaya mengembangkannya menjadi lebih maju. Kemampuan beladirinya semakin sulit ditandingi ketika ia berhasil membuat jurus baru yang sangat taktis namun efisien yang dinamakan Jurus Cakar Macan dan Jurus Sembilan Pukulan Khusus. Selain dengan tangan kosong, Wong Fei-Hung juga mahir menggunakan bermacam-macam senjata. Masyarakat Canton pernah menyaksikan langsung dengan mata kepala mereka sendiri bagaimana ia seorang diri dengan hanya memegang tongkat berjaya menewaskan lebih dari 30 orang jagoan pelabuhan berbadan kekar dan kejam di Canton yang mengeroyoknya karana ia membela rakyat miskin yang akan mereka peras.



Dalam kehidupan keluarga, Allah banyak mengujinya dengan berbagai cobaan. Seorang anaknya terbunuh dalam suatu insiden perkelahian dengan mafia Canton . Wong Fei-Hung tiga kali menikah karena isteri-isterinya meninggal dalam usia pendek. Setelah isteri ketiganya meninggal, Wong Fei-Hung memutuskan untuk hidup sendiri sampai kemudian ia bertemu dengan Mok Gwai Lan, seorang perempuan muda yang kebetulan juga ahli beladiri. Mok Gwai Lan ini kemudian menjadi pasangan hidupnya hingga akhir hayat. Mok Gwai Lan turut mengajar beladiri pada kelas khusus perempuan di perguruan suaminya.

Pada 1924 Wong Fei-Hung meninggal dalam usia 77 tahun. Masyarakat Cina, khususnya di Kwantung dan Canton mengenangnya sebagai pahlawan pembela kaum mustad'afin (tertindas) yang tidak pernah gentar membela kehormatan mereka. Siapapun dan berapapun jumlah orang yang menindas orang miskin, akan dilawannya dengan segenap kekuatan dan keberanian yang dimilikinya.Wong Fei-Hung meninggal dengan meninggalkan nama harum yang membuatnya dikenal sebagai manusia yang hidup mulia, salah satu pilihan hidup yang diberikan Allah kepada seorang muslim selain mati Syahid. Semoga segala amal ibadahnya diterima di sisi Allah Swt dan semoga segala kebaikannya menjadi teladan bagi kita, generasi muslim yang hidup setelahnya. Amiin.

*sumber sini

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


CHLOROphYLL Drops...HEBAT..  

Saturday, July 31, 2010


salam...produk baru hpa CHLOROphYLL Drops...HEBAT..

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


BIHUN ..HPA  

Thursday, July 29, 2010


Baru jumpa kat Pra PJS ada stok banyak...sabar menanti...

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


Arti dibalik warna urine disaat buang air kecil!  

Wednesday, July 28, 2010




Air kencing memang bisa berubah-ubah gan, perubahan air kencing dipengaruhi oleh beberapa faktor, faktor yang terpenting adalah kadar air dalam tubauh kita.

Warna kencing bening memang warna normal air kencing jika warna berubah menjadi kuning muda atau bahkan menjadi kuning tua itu artinya bahwa tubuh kita sudah mulai kurang cairan, mungkin asupan yang kurang atau aktivitas yang banyak karena cairan tubuh kita paling banyak dikeluarkan melalui kencing, dan keringat.

Untuk mencegah supaya kencing tidak kuning adalah dengan meminum air putih minimal 8 gelas sehari,ukuran itu disesuaikan dengan aktivitas kita sehari-hari.

Jika memang aktivitas kita extra maka kebutuhan cairan kita juga extra sehingga kita harus meminum air lebih dari biasanya. Perubahan warna air kencing itu bisa dijadikan paramater bahwa tubuh kita perlu asupan air. Demikian penjelasan dari saya, semoga dapat membantu.

Intinya

Quote:
warna urine itu ada yang bening tidak berwarna, sedikit menguning, kekuningan, kuning, kuning pekat..

yg bening sekali = juragan harus minum air lebih dari cukup
sedikit menguning = juragan sudah meminum air putih cukup
kuning sekali = jarang minum air putih (dehidrasi)

Penjelasan lewat foto

Semoga berguna baik juragan-juragan semua yang belum mengerti mengenai arti dibalik warna urine kita saat kita sedang buang air kecil.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


THE SHAFITO ....KONG STORY  

Friday, July 9, 2010




Blurr..



Shafito : Tok, Saya x tau la nak wat cmna ni...

Tok : Apa yang hang x tau??
Shafito : Saya pon x tau apa yg saya x tau Tok..
Tok : Sekarang ni, budak2 melayu ramai dah yang kurang cerdik.. Jd, kalau x nak tergolong dalam golongan macam tu, kita kna tau apa yg kita x tau, dan kita bagi taw kat orang yang taw apa yang kita x taw tu dan suruh lah orang tu bagi taw apa yang kita x taw, baru kita tau apa yang kita x tau dan insyallah kita bole maju kerana kita da taw apa yang kita x tau disebabkan kita bagi taw kepada orang yang taw dan orang tu da bagi taw kat kita... Paham?
Shafito : Paham Tok... Baik, saya rasa saya sudah taw apa yang saya x taw Tok..
Tok : Ok, bole bagi taw Tok?
Shafito : Bole Tok, saya cuma x taw apa yang saya x taw Tok..
Tok : ....
Bersambung...

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


BINCANG SUDUT KEDAI KOPI.....SATU PANDANGAN...  

Wednesday, June 23, 2010



SALAMUALAIK......saya telah berjumpa dengan ramai pengedar HPA yang hebat....luahan hati mereka di beri pada saya yang daif tak mampu di jawab....O.K.. ini cuma luahan sesalan bukan satu resolusi ternyata patut di nilai semula untuk semua...

1.Sejak kopi Radix naik harga.....apa peluang ini akan di ambil alih oleh pengedar kopi palsu..perlu di fahami kopi palsu merupakan satu beban pada para pengedar 'genuine' HPA...Sedia maklum telah banyak maklumat di salurkan untuk bertindak keatas kopi palsu tapi....Hampeh...tak ada tindakan konkrit dan nampak macam naik biarkan masalah ini hilang sendiri...
Persoalan nya kita aje yang sungguh nak produk killer HPA..kopi radix...ini jadi persaingan sihat dan nampak sangat pihak pengurusan macam tu aje....?????
2.Kenaikan harga pula kopi Radix drastik ini satu kejutan kerana tak ada pun maklumat awal...tak apa lah...pasal nak kawal stok...tapi ada maklumat bocor yang di ambil kesempatan untuk pihak tertentu untuk stok dan beli sebagai simpanan banyak...banyak...ini satu komplot....
3.Jualan RM 20 juta...satu realiti bersedia kah HPA adakan perubahan...adakan turning konsep untuk ada QA/QC lebih efisien....Setahu semua tak ada sistem khas untuk ini mengarah jualan lebih boombastik....Selepas RM20 juta....nak RM50 juta bersedia kah HPA..dalam cabaran ini..kita para pengedar tetap bersama HPA...kena matang lah sistem kena upgrade dan perbaiki...
4.HPA International.... satu realiti atau cuma bayangan untuk burst market....nyata satu kepayahan yang amat sangat nak taja dan dapat manafaat di Indonesia..seolah olah running dan bisnes ini di jalankan dualisma.....Susah nak bangkit hal ini kerana tak ada yang mampu di selesai tak ada saluran tepat untuk bertindak....
5.Opsyen HPA sekarang tertumpu pada SLM dan Trading,....bermakna para pengerak MLM cuma picisan dan bukan lagi Hardcore dalam perniagaan ini...Realiti nya para pengedar MLM harus bersedia untuk kuatan azam dan perlu peka ...
INI SEMBANG SEMBANG KEDAI KOPI SAHAJA...AWAS ADA REALITI NYA...SEPERTI YANG DI LAUNGKAN DALAM PBC...PraPBC HPA BOLEH.....

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


20 PERKARA YG BERLAKU DALAM SEMINIT!!  

Tuesday, June 22, 2010



20 PERKARA YG BERLAKU DALAM SEMINIT!!

  1. 250 BAYI TELAH DILAHIRKAN
  2. 113 DARIPADA MRK DILAHIRKAN DLM KEDAIFAN
  3. 15 DARIPADANYA DILAHIRKAN DLM KEADAAN TIDAK SEMPURNA
  4. KEBANYAKAN PENDAPATAN SEKELUARGA DI U.S SEBANYAK $0.096
  5. OPRAH WINFREY MENJANA PENDAPATAN $523
  6. KEBANYAKAN PENDUDUK DI DUNIA MENJANA PENDAPATAN $0.013
  7. KEBANYAKAN RAKYAT U.S YG BERKERJA DI BIDANG I.T AKAN MENJANA $0.13
  8. KEBANYAKAN RAKYAT DI INDIA YG BERKERJA DI BIDANG I.T MENJANA $0.025
  9. SEORANG PEKERJA KILANG NIKE DI VIETNAM MENJANA $0.0014
  10. NIKE MENJANA PENDAPATAN $36,505
  11. 3 KES JENAYAH KEJAM BERLAKU DI U.S
  12. 2 KES KECURIAN KERETA BERLAKU DI U.S
  13. 55,757 TONG MINYAK DIHASILKAN
  14. PETIR MENYAMBAR BUMI SEBANYAK 360 KALI
  15. 5 KALI GEMPA BUMI
  16. 120,673 POUNDS MAKANAN YG MASIH BOLEH DIMAKAN TELAH DI BUANG DI U.S
  17. 950,186 POUNDS SAMPAH SARAP DI BUANG DI U.S
  18. 9 PENGHIDAP BARU VIRUS AIDS/HIV
  19. 107 KEMATIAN
  20. 18 DARIPADA KEMATIAN ITU BERPUNCA DARI KEBULURAN.
Kajian ini kebanyakannye dibuat di U.S,..teruk Amerika ni..nama je hebat! tapi tengok je lah kerosakan yg mereka lakukan dan buat dalam seminit..itu belum lg kite kira sejam,sehari seminggu setahun!!Memang hancur!...Punah...rosak...menghantui kita...Doakan agar kita di hindari segala petaka ini...Aminn

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


MAAFKAN LAH.....  

Monday, June 7, 2010





Formula Taqwa

o Carilah 70 alasan untuk memaafkan orang lain, dan jika dirimu masih belum bersedia memaafkannya, ketahuilah bahawa hatimu cukup keras dan sakit.

o Memaafkan orang lain adalah seperti memberi kemaafan kepada diri sendiri. Buat baik dibalas baik..

o Pesanan ulama silam; Ingat kesilapan-kesilapan diri dan lupakan kesalahan-kesalahan orang lain, lupakan kebaikan diri sendiri dan kenangilah kebaikan-kebaikan orang lain.

o ‘Formula Taqwa’ : Ingat kesilapan diri + lupakan kesalahan orang lain + lupakan kebaikan diri sendiri + kenangilah kebaikan orang lain = TAQWA.

o Orang yang memaafkan orang lain, dia akan merasa lapang hati lebih bahagia daripada orang yang dimaafkan.

o Ibarat orang yang menghulurkan bunga mawar kepada seseorang, pasti tangannya yang terlebih dahulu terlekat bau wangi

o Manakala, orang yang berdendam dan enggan memaafkan, akhirnya, dia akan mengunci dan mengikat bayangan kesalahan orang tersebut di dalam hatinya. Bebaskanlah ‘bayangan hitam’ tersebut. Jangan simpan di dalam hati. Jangan biarkan ia menjadi neraka sebelum neraka.

o Jangan terkejut, jika kajian mendapati sebahagian besar penghuni rumah sakit jiwa adalah terdiri daripada orang yang bakhil ; bakhil untuk memaafkan kesalahan orang lain.

o Kita tidak mahu dihantar ke hospital jiwa di dunia, dan diseret ke neraka di akhirat. Nauzubillah.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SAKIT.....SAKIT KEPALA  

Friday, June 4, 2010

Kenali Sakit Kepala


Berdasarkan laporan Majlis Pendidikan Sakit Kepala Amerika (ACHE), dianggarkan hampir 90 peratus lelaki dan 95 peratus wanita pernah mengalami sekurang-kurangnya rasa sakit kepala seumur hidup mereka terutamanya ketika jatuh sakit, keletihan ataupun tertekan.

Sesetengah orang mengandaikan sakitnya seperti getah yang secara perlahan-lahan mengikat sekeliling kepala manakala yang lainnya pula membayangkan kesakitan mereka bertambah teruk sebaik lampu dinyalakan.

Keadaan-keadaan tersebut merupakan sebahagian deskripsi sakit kepala walaupun berbeza jenisnya - dengan migrain dan ketegangan adalah yang paling biasa daripada lebih 150 jenis kesemuanya.

Dalam pada setiap orang sekali-sekala mendapat sakit kepala, mereka yang menderita sakit kepala kronik boleh dikatakan hidup dalam serba ketakutan, menanti bila pulakah serangan seterusnya akan berlaku.

Pakar-pakar berpendapat, kunci utama merawati sakit kepala adalah dengan cara mengenal pastijenis sakit kepala anda.

Anda tidak perlu menjadi seorang neueologi untuk mula mengkelasifikasinya.

Profesor dari Ketua Jabatan Perubatan penjagaan utama, Pusat Perubatan Universiti Malaya , Datin Dr. Chia Yook Chin menghuraikan beberapa gejala sakit kepala yang paling biasa menyerang.

Sakit Kepala (rasa sakit dalam kepala) merupakan masalah kesihatan yang paling lazim berlaku dan paling banyak jenisnya.

Secara umumnya, ia terbahagi kepada dua yang utama iaitu primer dan sekunder, katanya.

Menurutnya, sakit kepala primer tidak disebabkan oleh lain-lain masalah perubatan seperti sakit kepala disebabkan oleh ketegangan, migrain dan yang tertumpu.


AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


DUNIA ARAB MEWAH....DUNIA LAIN MERANA...  

Wednesday, June 2, 2010

Every Human Must See These Photos ...






BALANCE FOOD DUMPED ON THE SOIL AFTER THE PARTY



ONE PART OF THE WORLD WASTING THE FOOD
ANOTHER PART OF THE WORLD DOESN'T HAVE FOOD TO RUN THEIR LIVES

















UJUD BEZA ANTARA DUA CARA HIDUP DAN INI BERI RUANG UNTUK KITA BERFIKIR DAN INSAF.... NIKMAT ALLAH...KEBESARAN DAN KETINGGIAN NYA...

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


BILA LAGI.....NAK BANGANG SAMPAI BILA????  

Tuesday, June 1, 2010


Malaysia Kutuk Keras Serangan Israel Ke Atas Konvoi Bantuan Kemanusiaan – Najib

“Saya atas nama kerajaan dan rakyat Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya tindakan zalim dan tidak berperikemanusiaan yang dilakukan oleh rejim Tel Aviv terhadap konvoi yang membawa bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin di Gaza,”

“seluruh dunia harus mengutuk dan mengecam tindakan rakus rejim itu”.

“Saya harap insiden ini akan membawa kepada satu tindakan yang boleh membawa kepada teguran keras terhadap Israel,”

Serangan ini juga menunjukkan rejim Tel Aviv tidak menghormati langsung undang-undang antarabangsa dan menggunakan kuasa mereka sesuka hati tanpa sebarang pertimbangan sama ada tindakan mereka akan membawa kepada kehilangan nyawa orang-orang yang tidak berdosa.-

- Ucapan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Majlis Perlancaran Pertubuhan Bekas Ahli 4B Malaysia (Alumni4B) 31.5.2010

PUTRAJAYA, 31 Mei (Bernama) -- Pengerusi Perdana Global Peace Organisation (PGPO) Tun Dr Mahathir Mohamad mengutuk tindakan Israel memintas armada kapal kecil yang sedang dalam perjalanan ke Semenanjung Gaza Isnin.

"Saya amat marah dengan pencabulan pasukan Israel terhadap orang yang tidak bersenjata. Saya pasti Israel akan kata orang ini membawa banyak senjata. Ini tidak masuk akal," katanya pada sidang akhbar di sini.

"Kami telah pastikan bahawa kesemuanya bukan pejuang dan mereka datang dari seluruh pelusuk dunia termasuk dari Amerika dan Eropah," katanya.

"Niat mereka sebenarnya untuk belayar dengan bot bagi menghantar bekalan ke Gaza. Mereka tahu bahawa Israel akan menghalang mereka tapi kami tidak jangka bahawa Israel akan menggunakan kekerasan termasuk menembak dengan peluru hidup," katanya.

"Israel mendakwa orang ini mempunyai banyak objek-objek tajam. Saya tak tahu apa yang dimaksudkan dengan objek-objek tajam," katanya.

Pada mulanya, armada kapal kecil itu mengandungi sembilan buah kapal, yang dianjurkan oleh kumpulan pro-Palestin dan pertubuhan hak asasi manusia Turki.

Sebuah daripada kapal itu, Mavi Marmara, diserang oleh tentera Israel pagi ini, berdekatan Gaza, dengan dua rakyat Malaysia -- seorang wartawan dan seorang jurukamera dari Astro Awani -- berada di atas kapal dengan nasib mereka masih belum diketahui.


Bagaimanapun, enam wakil PGPO selamat kerana mereka berada di atas kapal lain.
Dr Mahathir berkata arahannya kepada wakil PGPO untuk meneruskan perjalanan dan berpatah balik jika terdapat amaran daripada tentera Israel.

Sambil mengemaskini lokasi tiga kapal PGPO, mantan perdana menteri itu berkata mereka masih berada di Mediterranean dalam perjalanan ke Gaza.


Dr Mahathir berkata dua buah kapal mengalami kerosakan dan ini menyebabkan mereka ketinggalan jauh di belakang untuk menyertai enam kapal yang lain yang berkumpul lebih awal di Cyprus.
"Ia mengambil masa sekurang-kurangnya tiga hari sebelum mereka (kapal-kapal Malaysia) boleh tiba di Gaza," katanya. - BERNAMA

KATA AKU.....

Minumlah Milo dan Nescafe'....rasailah keenakan darah umat Islam seaqidah yang di bunuh Isreal....Makan lah sepuas puas nya KFC dan Mc D...dan rasailah betapa sedapnya meratah daging umat Islam yang di tembak oleh tentera Isreal tu....

Keluarkan duit dari simpanan anda dan yang tersimpan dalam Bank dan membeli belah "shopping till you drop" di TESCO...Giant...Carrefour...milik Yahudi untuk mereka dapat beli peluru bunuh umat Islam seterus nya...tak cukup troli bawa lori...shopping ..dan bila anda mati nanti suruh pemilik dan staff mereka kafan dan baca fatihah iringi jenazah anda ke kubur,,,Tq

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


MAKANAN HARI INI DAN KEYAKINAN....  

Friday, May 28, 2010

Masyarakat kita hari ini menyerahkan tanggungjawab menjaga kesihatan diri mereka kepada orang lain. Mereka menyerahkan tanggungjawab itu kepada syarikat pengeluar racun serangga kononnya produk mereka dapat menghapuskan serangga total, kepada syarikat farmasi yang menggunakan dadah kononnya ubat mereka mengembalikan kesihatan ke tahap normal, kepada syarikat-2 francais makanan segera untuk memberitahu kononnya ayam goreng mereka mengandungi khasiat dan nutrien yang menyihatkan, kepada pengeluar minuman berkarbonat untuk memberitahu kononnya minuman mereka menambahkan tenaga (tenaga luar dan tenaga batin), kepada syarikat pengeluar sabun tangan dan sabun mandi kononnya produk mereka dapat menghapuskan 99% jenis kuman dan bakteria yang merbahaya. Malah ada yang mendakwa produk mereka tidak ketinggalan zaman kerana dapat menyaingi virus-virus baru. Ia sudah seperti syarikat pembuat perisian anti-virus komputer. Mereka percaya apa yang doktor konvensional perkatakan. Mereka percaya produk ubat gigi kerana ia diluluskan oleh doktor-2 pergigian dari seluruh dunia. Mereka percaya sesuatu produk itu baik untuk gigi sensitif dan boleh digunakan berpuluh-puluh kali sehari kerana ia disarankan oleh doktor-2 professional. Tetapi mereka perlu ingat, para doktor yang muncul di dalam iklan-2 tersebut telah dibayar dalam jumlah wang yang besar untuk dieksploitasi kedudukan professional mereka mempromosikan sesuatu jenama. Jika mereka tidak dibayar sesenpun, saya fikir tiada seorang doktor pun yang sanggup berbuat demikian.

Hari ini, apa yang keluar di TV, apa yang terdengar di radio...itulah yang kita percaya dan yakin. Kerana ia saluran yang rasmi dan boleh dipercayai. Apa yang tersiar di blog atau internet, ia adalah cerita bohong. Kebanyakan penulis-2 blog adalah pembohong. Terpulang kepada anda membuat penilaian...tiada siapa yang peduli tentang kesihatan diri anda kecuali anda sendiri!!!

Pandangan Tentang Filem "Food, Inc."


Filem dokumentari Food, Inc patut ditonoton oleh semua orang kerana memaparkan kebobrokan,kerakusan dan kepincangan dalam industri pemprosesan makanan mentah seperti daging dan sayur-sayuran di Amerika. Ia mendedahkan keburukan amalan yang dilakukan oleh pengusaha dan penternak yang menggunakan kaedah moden bagi mengembangkan hasil pertanian atau ternakan mereka. Ayam disuntik untuk mendapatkan baka yang bersaiz besar, cepat matang, diletakkan di dalam kandang yang tertutup tidak disinari cahaya matahari sepanjang hayat, lembu diternak di dalam kandang yang sempit, membesar bersama najisnya yang dibiarkan bertaburan, apabila disembelih - bakteria yang masih terdapat pada tubuhnya mencemarkan dagingnya lalu dimakan oleh manusia. Filem ini mendapat kritikan yang hebat terutama oleh pihak yang mempunyai kepentingan dalam industri makanan proses.

Jika ia berlaku di Amerika yang memiliki 30% keluasan tanah dikhaskan untuk penternakan, apa kurangnya negara kita Malaysia yang mempunyai tanah yang terhad? Apakah lebih teruk dari itu?

Saya sarankan kepada pembaca sekelian menonton filem ini - jika ia tidak terdapat di pasaran tempatan, anda boleh muat-turun menggunakan Torrent atau pergi ke link di bawah ini.

Pautan Food, Inc

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


Fakta Menarik.....  

Wednesday, May 12, 2010



1.Menahan nafas boleh membunuh diri sendiri.
2.Kebanyakan partikel debu dalam rumah anda dihasilkan daripada sel kulit mati!
3.Kumbang rasa macam epal,tebuan rasa kacang dan cacing rasa seperti babi goreng.(uwek!)
4.Adolf Hitler adalah seorang vegetarian dan dia hanya ada satu testikel.(satu batu)
5.Burung hantu adalah satu2nye burung yg boleh melihat warna biru.
6.Rekod ayam terbang paling lama di dunia adalah 13 saat.
7.Adalah mustahil membuka mata ketika terbesin.
8.Cacing akan memakan diri mereka sendiri jika dah takde sangat mende nak makan.
9.Coca cola sepatutnye berwarna hijau jika ianya tidak dicampurkan dgn pewarna.(Sahkan)
10.Madu adalah satu2nye makanan yg tidak akan pernah basi.Madu yg ditemui dalam makam Firaun telah ditest/rasa oleh arkeologis dan mendapati ianya masih boleh dimakan.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


jus' a minute....  

Saturday, May 1, 2010




Untuk setiap menit kemarahan, Anda kehilangan 60 detik kebahagiaan)

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09