Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

BICARA TENTANG KENTUT...ASLI  

Saturday, March 20, 2010

Karekter manusia berdasarkan
kentutnyerrr...dimanakah kerekter ANDA???

1. Orang YANG TIDAK JUJUR : orang yang kalau kentut
lalu menyalahkan
orang lain.
> > 2. Orang BENGONG : orang yang menahan kentutnya
> > sampai berjam-jam.
> > 3. Orang BERWAWASAN 2020 : orang yang tahu masa yang
> > terbaik untuk
> > kentut.
> > 4. Orang SENGSARA : orang yang ingin kentut tapi
> > tidak boleh kentut.
> > 5. Orang MISTERIUS : orang yang kalau kentut, orang
> > lain tidak ada yang
> > tahu.
> > 6. Orang GUGUP : orang yang tiba-tiba terkentut bila
> > disergah
> > 7. Orang YANG PERCAYA DIRI SENDIRI : orang yang
> > melepaskan kentutnya
> > dengan bunyi yang amat lantang
> > 8. Orang SADIS : orang yang kentut dalam di dalam
> > selimut ketika di
> > ranjang terus dikibaskan baunya.
> > 9. Orang PEMALU : orang yang kentut tidak berbunyi
> > tapi gusar orang lain
> > terbau kentutnya.
> > 10.Orang STRATEGIK : orang yang menyembunyikan bunyi
> > kentutnya dengan
> > ketawa terbahak-bahak biar orang
> > lain tidak dapat mendengar bunyi kentutnya.
> > 11.Orang BODOH : orang yang kalau habis kentutnya
> > menghirup nafas untuk
> > mencium angin kentutnya.
> > 12.Orang PELIK : orang yang boleh mengeluarkan
> > kentut apabila disuruh.
> > 13.Orang SOMBONG : orang yang sering mencium
> > kentutnya sendiri dan
> > bercerita akan keharuman kentutnya.
> > 14.Orang RAMAH : orang yang tidak kisah mencium
> > kentut orang lain
> > 15.Orang YANG TIDAK SENANG BERGAUL : orang yang suka
> > kentut bila
> > berkumpul dengan teman-teman.
> > 16.Orang AKUATIK : orang kalau gemar kentut di dalam
> > air
> > 17.Orang ATLETIK : orang kentut sambil mengeluarkan
> > tenaga dalam.
> > 18.Orang JUJUR : orang yang mengaku kalau habis
> > kentut
> > 19.Orang PINTAR : orang yang boleh menghurai
> > kandungan bau kentut orang
> > lain.
> > 20.Orang KELAKAR : orang yang bila ketawa sambil
> > terkentut
> > 21.Orang YANG ROMANTIK : orang yang kentut bunyinya
> > mendayu dan
> > berirama merdu ketika sedang berdating.
> > 22.Orang YANG TIDAK SIHAT : orang yang bila batuk
> > dia akan terkentut.
> > 23.Orang YANG PANAS BARAN : orang yang mudah marah
> > bila terbau kentut
> > walaupun kentutnya sendiri.
> > 24.Orang YANG PELUPA : orang yang tertanya- tanya
> > bila terbau kentut
> > padahal dia sendiri yang kentut.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SAY NO TO.... COCA-COLA  

Friday, March 19, 2010Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) merasa amat bimbang apabila mendapati Syarikat Coca-Cola akan mendirikan kilang pembotolan minumannya di Negeri Sembilan, Malaysia. Ketika majlis pecah tanah yang diadakan pada 16 Mac 2010 di Bandar Enstek, Nilai, wakil syarikat menyatakan bahawa Coca-Cola akan menguasai pasaran minuman tempatan yang akan mensasarkan lebih daripada 60% penduduk iaitu mereka yang berusia di bawah 30 tahun.

Minuman Coca-Cola itu sendiri sebenarnya tidak elok, ia tidak lebih daripada karbonat, pewarna, asid, perisa, air yang dimaniskan yang berbahaya kepada kesihatan. Syarikat Coca-Cola juga tidak dapat lari daripada kontroversi kerana didakwa mencabuli hak asasi manusia dan alam sekitar di beberapa buah negara.

Tidak dapat dinafikan bahawa minuman ringan yang dipenuhi dengan gula seperti Coca-Cola mempunyai kesan negatif ke atas kesihatan. Malaysia merupakan negara ke-8 pengguna gula tertinggi di dunia dengan purata 26 sudu teh gula sehari diambil oleh setiap rakyat Malaysia.

Ujian oleh CAP mendapati minuman ringan di dalam tin mempunyai kandungan gula antara 4 – 8 sudu teh dan Coca-Cola mengandungi 7 sudu teh gula. Apabila Syarikat Coca-Cola merancang untuk mensasarkan belia Malaysia, kami bimbang akan implikasi kesihatan yang akan dibawa olehnya.

Gula bukanlah sebahagian daripada diet semula jadi kita, jadi walaupun satu tin minuman ringan diambil sehari, ia adalah tidak sihat dan tidak perlu sama sekali. Malah pada hakikatnya terdapat lebih daripada 60 penyakit yang telah dikaitkan dengan pengambilan gula dalam dokumen perubatan. Kerajaan Malaysia melalui kementeriannya menjalankan kempen untuk mengurangkan pengambilan gula. Adalah menjadi satu ironi untuk membenarkan pembinaan kilang Coca-Cola di Malaysia memandangkan ia jelas merendahkan usaha untuk mengurangkan pengambilan gula.

Kami amat bimbang bahawa lebih ramai orang yang akan dijangkiti dengan penyakit yang dikaitkan dengan gula dan obesiti dengan menjemput Syarikat Coca-Cola untuk membina kilang pembotolan di negara ini dan berdasarkan strategi pemasarannya. Adakah kerajaan melakukan penyelidikan yang sempurna sebelum meluluskan pelaburan ini, yang jelas diluluskan secara cepat sepertimana yang dilaporkan bahawa syarikat itu hanya mengambil masa empat bulan selepas perbincangan awal untuk menubuhkan kilang itu di sini.

Bagaimana dengan permintaan untuk air bagi kilang ini? Berapa banyakkah air yang akan digunakan oleh kilang ini dan dari mana sumber air ini akan diambil? Baru-baru ini terdapat laporan berhubung catuan air di Seremban akibat kemarau panjang dan kekurangan hujan di kawasan tadahan air. Kekurangan air ini akan kerap berlaku akibat kesan daripada perubahan iklim.

Selepas kilang Coca-Cola ini mula beroperasi, kami bimbang air yang amat diperlukan oleh orang ramai ini akan dialihkan kepada pihak industri. Perkara ini perlu diambil serius memandangkan Syarikat Coca-Cola mempunyai reputasi yang buruk dalam bentuk konflik dengan komuniti dalam perjuangan mereka untuk mendapatkan air. Jawapan kepada kekurangan air bukanlah dengan membina lebih banyak empangan kerana empangan boleh menyebabkan kesan negatif kepada alam sekitar.

Perjuangan untuk mempertahankan alam sekitar terhadap Coca-Cola di India seharusnya menjadi amaran kepada kita. Amalan Syarikat Coca-Cola di beberapa negeri di India telah mengakibatkan kesukaran kepada komuniti, ia termasuklah kekurangan air yang serius, pencemaran, masalah kesihatan, kelaparan dan kehilangan pendapatan daripada pertanian.

Rekod buruk Coca-Cola tidak terhad kepada India sahaja, ia juga berdepan dengan dakwaan pencabulan hak asasi manusia, pencabulan terhadap buruh dan pencabulan terhadap buruh kontrak di Colombia, Turki, Pakistan, China, Afrika Selatan, dan Guatemala.

Kami berpendapat pembinaan kilang Syarikat Coca-Cola ini akan menjejaskan komuniti, kesihatan awam dan alam sekitar. Sehubungan itu, CAP menuntut agar kerajaan Malaysia membatalkan rancangan untuk membina kilang Coca-Cola di negara ini.

SM Mohamed Idris,

Presiden CAP

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


Indahnya MLM Hpa yang berlandaskan Syariah..ingatan pada diri ku ini  

Wednesday, March 17, 2010Apabila kita memperkatakan tentang dunia MLM, kita sebenarnya berbicara mengenai dunia perniagaan tanpa sempadan. Ibarat kita mengembara dalam sebuah padang pasir yang gersang tanpa haluan sempadan. Yang memisahkan hanyalah pusaran debu-debu pasir yang berterbangan.

Cantiknya MLM HPA kerana ia berlandaskan konsep SYARIAH. Konsep ini membawa erti bahawa kita perlu berniaga dalam suasana penuh MAHABBAH (Kasih Sayang), TULUS, TELUS dan IKHLAS ke arah satu tujuan untuk mencapai REDHA ILLAHI. Justeru dalam melebarkan jaringan dan rangkaian, tidak timbul had dan sempadan penajaan. Kita bebas menaja sesiapa sahaja, di mana sahaja tanpa mengira warna kulit dan apa jua fahaman perniagaan yang dianuti.

Sifat KETERBUKAAN ini akan memberi jalan dan laluan kepada kita untuk terus berjuang dan berjaya. Oleh yang demikian penganjuran program atas nama HPA tidak terhad kepada batas sempadan. Ia terbuka kepada sesiapa sahaja yang rajin berusaha dan nampak jalan dan medan yang terbentang luas di hadapan.

Sesungguhnya setiap program HPA yang dibuat atas nama ISLAM adalah terbuka kepada semua ahli. Tidak ada had dan tidak ada slogan
"INI ORANG AKU, ITU ORANG KAMU", atauPROGRAM INI UNTUK ORANG AKU, ORANG KAMU TIDAK LAKU" sekiranya pemimpin faham dan sefaham akan makna sebenar sebuah perjuangan bersama HPA.

Jika sudah terukir sebagai pemimpin, tetapi masih lagi ada sifat KEAKUAN, bermakna anda termasuk dalam senarai pemimpin yang HPA "TERSILAP PILIH".....

Renung-renungkanlah.....................

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


CERITA TAIK MATA...SEMUA MATI...  

Tuesday, March 16, 2010
Selamat membaca dan terhibur. Anda sendiri bolehlah menilainya.

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip.
Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu. Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya.
Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang. Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung.
Dia menjerit “Adoi!”. Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya.
Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua. Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati.
Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara.
Emak saya tidak puas hati Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di Genting Highlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu. Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah.
Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter.
Pemandu lori itu menjerit “Adoi..!” dan jatuh ke bumi.
Emak saya menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris. Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati.
Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat laporan ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati.
Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.
Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati.
Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati.
Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


Let's Start....MORAL STORIES..  

Monday, March 15, 2010LESSON 1:A crow was sitting on a tree, doing nothing all day.
A
small rabbit saw the crow, and asked him, "Can I also sit like you
and
do nothing all day long?" The crow answered: "Sure, why not." So,

the rabbit sat on the ground below the crow, and rested. All of a
sudden,
a fox appeared, jumped on the rabbit and ate it.


Moral of the story: To be sitting and doing nothing,
you must be
sitting very, very high up.
---------------------------------------------------------


LESSON 2:
A turkey was chatting with a bull. "I would love to be
able
to get to the top of that tree," sighed the turkey, "but I
haven't
got the energy." "Well, why don't you nibble on some of my

droppings?"
replied the bull "They're packed with nutrients." The
turkey
pecked at a lump of dung and found that it actually gave him
enough
strength to reach the first branch of the tree. The next day,
after

eating
some more dung, he reached the second branch. Finally after a
fortnight,
there he was proudly perched at the top of the tree. Soon he
was
promptly
spotted by a farmer, who shot the turkey out of the tree.Moral of the story: Bullshit might get you to the top,
but it
won't keep you there.
--------------------------------------------------------


LESSON 3:
A little bird was flying south for the winter. It was
so
cold, that the bird froze and fell to the ground in a large field.
While
it was lying there, a cow came by and dropped some dung on
it. As
the frozen bird lay there in the pile of cow dung, it began to

realize how warm it was. The dung was actually thawing him out! He lay
there
all warm and happy, and soon began to sing for joy. A passing
cat
heard the bird singing and came to investigate. Following the
sound,
the cat discovered the bird under the pile of cow dung, and

promptly dug him out and ate him!


The Morals of this story:
1) Not everyone who drops shit on you
is your enemy.
2) Not everyone who gets you out of shit is your friend.
3)
And when you're in deep shit, keep your mouth shut!

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


JAUHI PENYAKIT INI...MAIN BURUNG..  

Sunday, March 14, 2010PERHATIAN PARA ....PEMINAT BURUNG ....

"cara mengelak selesema burung" :


1. Jangan bermain dengan burung.
2. Jangan memegang burung atau digaru (terutama di khalayak ramai).
3. Biarkan burung berada dalam sangkarnya.
4. Jangan sekali-kali dibiarkan sangkar burung terbuka.
5. Jangan biarkan burung masuk ke sangkar lain. (merbahaya..)
6. Apabila burung dalam keadaan tidur biarkan ia tidur, jangan
sekali-kali ditarik kepala/lehernya untuk membangunkan, ada
masanya burung akan bangun sendiri.
7. Jangan mencabut/mencukur bulu yang ada disekitar burung
(supaya burung tidak kelihatan lucu....)
8. Jangan sekali-kali menghisap kepala burung (dikhuatiri burung akan menjadi mual terus muntah ...)
9. Jangan suka main pintu sangkar, di takuti burung akan tersepit!!!
10. Paling penting..jangan masukkan plastik ke kepala burung.....tak rasa apa-apa beb.... **

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09