Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

RINDU RAMADAN  

Saturday, August 15, 2009




RAMADAN bakal menjelang lagi. Peluang keemasan ini sewajarnya dimanfaatkan oleh semua umat Islam dengan sebaik-baik mungkin. Malah kita perlu merasakan Ramadan kali ini adalah yang terakhir dalam hidup untuk membangkitkan motivasi agar dapat beramal dengan lebih baik.

Justeru, kita perlu memperbaiki azam untuk menjadikan Ramadan ini lebih bermakna daripada tahun-tahun sebelumnya. Antaranya, kita perlu memperbetul dan memperelokkan niat.

Kita perlu ikhlas bahawa ibadah ini demi Allah SWT semata-mata. Niat yang betul kerana Allah berupaya mendorong kita untuk lebih berusaha memperoleh pelbagai ganjaran.

Nabi Muhammad SAW bersabda: Sesungguhnya setiap amalan dinilai berdasarkan niat dan bagi setiap orang apa yang dia diniatkannya. (Hadis riwayat Imam Bukhari dan Muslim).

Ini bermakna, kita perlu menumpukan kepada usaha mendapat ganjaran yang dijanjikan Allah dan bukannya berlumba-lumba membuat persiapan untuk menyambut Hari Raya.

Perkara kedua ialah kita perlu bersedia daripada segi fizikal, mental dan material bagi meraih bonus yang tidak terhingga di bulan Ramadan. Umat Islam disaran menjaga kesihatan tubuh badan agar dapat berpuasa di siang hari.

Mereka juga perlu bersedia daripada segi mental untuk melawan nafsu tidur, makan dan keinginan lain yang boleh mengurangkan pahala ketika berpuasa.

Begitu juga seseorang perlu bersedia daripada aspek kewangan untuk memperbanyakkan amalan bersedekah dan menyediakan juadah berbuka puasa. Nabi Muhammad bersabda: Barang siapa yang memberi iftar (jamuan untuk berbuka puasa) nescaya akan diampunkan dosanya dan dibebaskan daripada api neraka.

Ketiga, kita perlu berazam untuk tingkatkan petunjuk prestasi utama (KPI) bagi ibadat puasa. Ini bermakna, kita perlu berazam untuk meningkatkan kualiti puasa. Ia boleh dilakukan dengan tidak membataskan puasa hanya dengan menahan diri daripada makan dan minum serta perkara-perkara yang membatalkan puasa.

Sebaliknya ditingkatkan dengan menjaga seluruh pancaindera daripada melakukan dosa dan maksiat. Di samping itu perkara-perkara wajib yang lain seperti sembahyang fardu dan menutup aurat juga turut dilaksanakan.

Keempat, kita perlu berazam untuk diberi peluang beribadat di malam Lailatulqadar. Ia adalah malam kemuliaan yang datang sekali setahun. Malam yang pahala beribadah padanya menyamai 1,000 bulan atau kira-kira 83 tahun 4 bulan. Justeru setiap individu Muslim perlu mempersiap diri untuk menjejaki malam itu.

Dan yang kelima, kita perlu sentiasa berharap dan berdoa agar ibadah puasa diterima oleh Allah. Setiap umat Islam perlu menaruh harapan tinggi agar puasanya diterima.

Oleh itu, kita digalakkan memperbanyak amalan sunat seperti bersedekah, tadarus al-Quran, iktikaf di masjid dan sebagainya bagi menampung kecacatan dan kekurangan ketika berpuasa.

Akhirnya diperingatkan juga agar sesiapa yang masih berhutang puasa agar segera mengqada puasa berkenaan. Kegagalan melunaskannya kemungkinan menyebabkan seseorang dinafikan daripada berbagai-bagai keistimewaan yang disediakan oleh Allah SWT di bulan Ramadan.Sumber Cina Islam

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SUASANA PBC SUNGAI PETANI  

Friday, August 14, 2009

Jumaat, PBC Sungai Petani sekali lagi telah diadakan pada tarikh 14 dan 15 Ogos 2009.PBC kali ini dihadiri hampir seramai 80 orang peserta. Antara pemimpin yang hadir untuk mengisi ceramah masing-masing iaitu terdiri dari PJS Ust Mohd Zahir bin Ghazali (Pengenalan Syarikat, PJS Aseri bin Hanapiah (Plan Pemasaran),PJS Sabri bin Ahmad (Elemen 6M) dan PJS Cikgu Nazri bin Ahmad (Kenali produk). Manakala untuk saraf tapak tangan kali ini akan diisi oleh PJS Noreda Hamid.







AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


8 C.... YANG MENCABAR LELAKI & KELAKIAN.....  




C1. CABAR

Lelaki mempunyai ego mereka tersendiri. Jadi mereka tidak suka dicabar terutama sekali oleh wanita. Wanita perlu tahu batas tindakan mereka agar lelaki tidak rasa tercabar. Isteri kalau bergaduh dengan suami mulalah kata “Kalau awak berani cubalah cari perempuan lain! Dr Fadillah kata JGN CABAR SUAMI… nanti suami buat betul-betul isteri juga yg putih mata…

C2. CABUL

Cabul ni bermaksud keji dari segi perangai sehingga seseorang wanita itu langsung tidak malu. Misalnya bergaul bebas dgn lelaki yang bukan muhrim tanpa menghirau batas pergaulan. Juga perbuatan & kata2 isteri yang tak sopan (isteri hilang sifat malu) seperti keluarkan kata2 yg tidak baik pada mertua…

C3. CELUPAR

Wanita yg cantik akan kelihatan hodoh jika mulutnya celupar. Celupar lebih kurang cabul juga. Isteri selalu cakap yang tidak manis, selalu terlepas cakap pada suami sehingga membuat suami jauh hati.

C4. COMOT

Terdapat wanita yg cantik tetapi comot. Comot ini samada melibatkan wajah wanita itu, penampilannya yg selekeh, kerja yg dilakukan serta tindak-tanduknya. Contohnya, isteri bila nak keluar rumah baru nak bersolek dan comel tapi kat rumah comot. Suami pula di tempat kerja asyik pulak nampak yg comel2 aje… Ada isteri kata - mekap untuk suami, tapi kat rumah tak praktik pun.

C5. CEMBURU

Cemburu perlu dalam sesuatu hubungan. Tetapi wanita yg terlampau cemburu hingga pasangannya merasa terkongkong akan membawa padah kepada perhubungan mereka. Ini membuatkan lelaki akan rasa diri mereka tidak dipercayai. Suami lemas kalau isteri cemburu berlebih-lebihan… sikit2 dok telefon suami kat tempat kerja. Suami baru balik kerja dah kita tanya macam-macam. Suami balik lewat overtime dah syak yg bukan2…

C6. CEREWET

Kata ulama hati wanita terletak pada mulutnya. Oleh itu wanita perlu mengawal percakapannya. Suami tak suka bila isteri cerewet tak bertempat. Contohnya kalau suami bawa makan luar, isteri nak tempat yang class2 aje. Restoran nak ada air-cond aje.

C7. CINCAI

Buat kerja rumah cincai, masak cincai, kemas rumah cincai, jaga anak cincai. Dr Fadillah kata suami paling benci bila isteri cincai jaga anak… anak dah masuk longkang tapi mak dok lepak depan tv lagi….

C8 CUAI

Kebiasaan lelaki tidak suka jika pasangannya cuai terutama apabila ia melibatkan masa.. Misalnya apabila suami menetapkan keluar jam 3 tetapi pada masa yg ditetapkan isteri masih sibuk bersiap, bersolek, mengemas. Ini akan membuatkan mereka benci kerana situasi sebegini.

8C ini lambang keperibadian muslimah yang lemah akhlaknya. Berpelajaran tinggi belum tentu tinggi akhlaknya. Tapi kita insan yg mudah lupa & lalai… ada masa2 tertentu, mungkin juga kerana sifat suami & keadaan sekeliling yang buat kita mempunyai salah satu ciri2 8C tu.Renung2kanlah dan selamat beramal…..

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


TEMUI KEAJAIBAAN (PAKAR NEUROLOGI)  

Thursday, August 13, 2009



MADU MISTERI AL-QURAN
HABBATUS SAWDA HPA
‘Seorang doktor di Amerika Syarikat telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban yang ditemuinya dalam penyelidikannya. Dia amat kagum dengan penemuan tersebut, sehingga tidak dapat diterima oleh akal fikiran.
Dia adalah seorang Doktor Neurologi .
Setelah memeluk Islam, dia amat yakin akan perubatan secara Islam Dan dengan itu telah membuka sebuah klinik yang bertemakan ‘Perubatan Melalui Al-Qur’an’ ..
Kajian perubatan melalui Al-Qur’an membuatkan ubat-ubatannya berteraskan apa yang terdapat di dalam Al-Qur’an. Di antara kaedah-kaedah yang digunakan termasuklah berpuasa, madu lebah, biji hitam (black seed) Dan sebagainy a.
Apabila ditanya bagaimana dia tertarik untuk memeluk Islam,
Maka doktor tersebut memberitahu bahawa semasa beliau melakukan kajian urat saraf, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki oleh darah . Padahal setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal.
Setelah membuat kajian yang memakan masa, akhirnya beliau mendapati Bahawa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan pada ketika seseorang itu sedang sujud semasa mengerjakan Sembahyang!! !
Urat tersebut memerlukan darah hanya untuk Beberapa sukatan yang tertentu sahaja. Ini bermaksud bahawa darah hanya akan memasuki urat tersebut mengikut kadar sembahyang waktu yang diwajibkan oleh Islam……. Begitulah keagungan ciptaan Allah!!!
Tidak menunaikan sembahyang , akan otaknya tidak Akan dapat menerima darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal!!!
Oleh yang demikian, kejadian manusia ini sebenarnya adalah untuk menganuti agama Islam ’sepenuhnya’ kerana sifat fitrah kejadiannya memang telah dikaitkan oleh Allah dengan agama-Nya yang indah ini.’

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


PROPIN 2009  

Wednesday, August 12, 2009

Program Kepimpinan Asas telah diadakan pada 8 dan 9 Ogos yang lepas. Program ini dihadiri oleh pemimpin-pemimpin baru yang terpilih dari generasi yang ke 6 dibawah Kelab Pemimpin Utara. Propin ini diadakan adalah kerana untuk memberi pendedahan tentang plan pemasaran HPA, ciri-ciri kepimpinan dan bagaimana hendak menjadi seorang pemimpinan yang berkaliber. Beberapa orang PJS yang bertanggungjawab untuk mengisi program ini iaitu PJS Ust Mohd Zahir (Pengenalan Syarikat), PJS Cikgu Ismail (Marketing Plan), PJS Cikgu Nazri (Eagle Eye Sponsoring), PJS Syarifah Sulaiman (Saraf Tapak Tangan), PJS Azizan Ahmad (Demo Produk), PJS Jamaliah Omar (Bersama pemimpin). Selain daripada itu program ini dibantu oleh beberapa orang urusetia yang terdiri daripad PJS Norhyzad, PJS Ust Zamri, PJS Bakar, PJS Asnah, PJS Siham dan PJS Maznah.







AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


KENAPA ROKOK DIHARAMKAN?  

Tuesday, August 11, 2009

video
Dah lihat video ni. Bagi penggemar perokok harap-harap dapat ambil iktibar dari video ini. Ini baru 400 batang rokok. Jika didarabkan 20 tahun sudah berapa anda hisap. Mungkin sejuta batang atau lebih dan bagaimana dengan keadaan paru-paru anda.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SAFETY TIPS FOR WOMEN  




CAUTION !!!!!!!!!!!!

In daylight hours, refresh yourself of these things to do in an emergency situation… This is for you, and for you to share with your spouse, your children, everyone you know.

After reading these 9 crucial tips , forward them to someone you care about. It never hurts to be careful in this crazy world we live in.

1. Tip from Tae Kwon Do : The elbow is the strongest point on your body. If you are close enough to use it, do!

2. Learnt this from a tourist guide in New Orleans If a robber asks for your wallet and/or purse, DO NOT HAND IT TO HIM . Toss it away from you…. chances are that he is more interested in your wallet and/or purse than you, and he will go for the wallet/purse. RUN LIKE MAD IN THE OTHER DIRECTION!

3. If you are ever thrown into the trunk of a car, kick out the back tail lights and stick your arm out the hole and start
waving like crazy. The driver won’t see you, but everybody else will. This has saved lives.

4. Women have a tendency to get into their cars after shopping, eating, working, etc., and just sit (doing their checkbook, or making a list, etc. DON’T DO THIS!) The predator will be watching you, and this is the perfect opportunity for him to get in on the passenger side, put a gun to your head, and tell you where to go. AS SOON AS YOU GET INTO YOUR CAR, LOCK THE DOORS AND LEAVE. If someone is in the car with a gun to your head DO NOT DRIVE OFF, repeat: DO NOT DRIVE OFF! Instead gun the engine and speed into anything, wrecking the car. Your Air Bag will save you. If the person is in the back seat they will get the worst of it . As soon as the car crashes bail out and run. It is better than having them find your body in a remote location.

5 . A few notes about getting into your car in a parking lot, or parking garage:

A.) Be aware: look around you, look into your car, at the passenger side floor , and in the back seat

B.) If you are parked next to a big van, enter your car from the passenger door. Most serial killers attack their victims by pulling them into their vans while the women are attempting to get into their cars.

C.) Look at the car parked on the driver’s side of your vehicle, and the passenger side.. If a male is sitting alone in the
seat nearest your car, you may want to walk back into the mall, or work, and get a guard/policeman to walk you back
out. IT IS ALWAYS BETTER TO BE SAFE THAN SORRY. (And better paranoid than dead.)

6. ALWAYS take the elevator instead of the stairs. (Stairwells are horrible places to be alone and the perfect crime spot. This is especially true at NIGHT!)

7. If the predator has a gun and you are not under his control, ALWAYS RUN! The predator will only hit you (a
running target) 4 in 100 times; And even then, it most likely WILL NOT be a vital organ. RUN, Preferably in a
zig -zag pattern!

8. As women, we are always trying to be sympathetic: STOP It may get you raped, or killed. Ted Bundy, the serial killer, was a good-looking, well educated man, who ALWAYS played on the sympathies of unsuspecting women. He walked with a cane, or a limp, and often asked “for help” into his vehicle or with his vehicle, which is when he abducted his next victim.

9. Another Safety Point:
Someone just told me that her friend heard a crying baby on her porch the night before last, and she called the police because it was late and she thought it was weird.
The police told her “Whatever you do, DO NOT open the door.” The lady then said that it sounded like the
baby had crawled near a window, and she was worried that it would crawl to the street and get run over. The policeman said, “We already have a unit on the way, whatever you do, DO NOT open the door.” He told her that they think a serial killer has a baby’s cry recorded and uses it to coax women out of their homes thinking that someone
dropped off a baby He said they have not verified it, but have had several calls by women saying that they hear
baby’s cries outside their doors when they’re home alone at night.

Please pass this on and DO NOT open the door for a crying baby —- This e-mail should probably be taken seriously because the Crying Baby theory was mentioned on America’s Most Wanted this past Saturday when they profiled the serial killer in Louisiana

I’d like you to forward this to all the women you know. It may save a life. A candle is not dimmed by lighting another
candle. I was going to send this to the ladies only, but guys, if you love your mothers, wives, sisters, daughters, etc., you may want to pass it onto them, as well.

Send this to any woman you know that may need to be reminded that the world we live in has a lot of crazies in it and it’s better to be safe than sorry.. Everyone should take 5 minutes to read this. It may save your life!

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09