Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

Friday, April 15, 2011














Untuk dijual.......harga boleh dirunding

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


AKTIVITI KPU  

Friday, March 18, 2011


video

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post





AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


GAGAL TAPI JUARA  

Wednesday, March 16, 2011

Cerita ini tiada kena mengena ngan sapa2. Cuma nak berkongsi saja.
Ayahku merupakan seorang ahli peninju. Setiap kali bila bertinju pasti lawannya tumbang. Tumbukan yang kuat membuatkan lawan sentiasa berwaspada dan gerun. Dek kata orang sekeliling bila adanya pertandingan tinju je mesti ada ayah. Tak dak orang lain dah.
Nak dijadikan cerita, pada suatu hari ayah di undang oleh seseorang untuk bersama2 mengikuti pertandingan tinju. Pada mulanya kami sangkakan pertandingan tinju biasa ja. Tetapi, alangkah terkejutnya kami apabila mengetahui pertandingan ini bukan sebarang anjuran biasa. Apa orang kampung kata...World Of Champions.....Waw....dasyatnya, sapa diriku sendirian.
Aku dan ayah teramat teruja sekali. Tak pernah kami bayangkan untuk memasuki pertandingan sebesar ini.
Aku dan ayah berbisik...pasti ayah menang.... Ayah tersenyum sinis sambil berkata ;
"Dengan ini ayah bersara dari sukan tinju." Alangkah terkejut beruknya aku bila mendengar kata2 ayah dan kecewanya aku. Ayah berkata lagi : "Hari ini ayah nak melihat kamu tinju pula".
Lagi terkejut aku dan tergamam. Lalu aku berkata :
"Sebelum ni saya melihat je ayah bertinju dan hanya mengikuti sesi latihan, Saya tak dak pengalaman sebelum2 ni. Macam mana saya nak tumbangkan lawan."
Sinis aku kepada ayah sambil memuncungkan mulut. Lalu ayah menjawab : " Awak tengok kan macamana ayah tumbangkan lawan. Jadi awak buat la macam tu. Yang penting jangan hampakan ayah. Awak mesti menang"
Jadi, mau tak mau aku tak boleh menolak cabaran ayah aku. Kini tibalah giliran aku. Namaku dipanggil...Lantas aku terus menuju ke pentas perlawanan. Di dalam fikiran aku hanya terbayangkan kemenangan saja. Loceng perlawanan pun berbunyi....Ting......Jantung ku mula berdegup kencang. Aku mula dengan langkahan pertama......baru je tak sampai satu minit aku rebah di atas pentas disebabkan terkena tumbukan padu dimuka aku. Aku terus rebah kebawah....waktu itu aku terbayang wajah kekecewaan ayah. selang beberapa minit aku sedar semula....Aku dapat melihat wajah ayah yang tersenyum gembira, bukannya wajah kekecewaan. Ayah maafkan saya. Saya telah mengecewakan ayah. Lalu ayah berkata: "Nak.....GAGAL TAK SEMESTINYA GAGAL SELAMANYA. GAGAL KALI PERTAMA TAPI AWAK JUARA SEBENARNYA." Awak berani sahut cabaran ayah, walaupun awak tak pernah bertinju.
"GAGAL TAPI JUARA."

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


KISAH PEKERJA MELAYU BEKERJA DI RESTORAN NON MUSLIM  

Sunday, March 13, 2011

Cerita ini bukan rekaan, tetapi benar. Disuatu pagi Ahad ku terdengar ceramah dari salah sebuah rancangan tv yang bertajuk bersama ustaz membincangkan bab Halal kah?. Bagi ummat Islam yang sensitif terhadap pemakanan, tambah2 lagi orang yang menguruskannya bukan dari orang Islam.
Jadi persoalannya apakah kita percaya terhadap non muslim yang menguruskan pemakanan kita pada hari ini. Apakah kita rela melepaskan bab pemakanan kepada non muslim. Kalau ikut logo halal semua boleh makan. Tapi sedarkah kita setakat mana halal ini. Sejam ka, sebulan ka, setahun ka, entah2 sehari . Kita tidak tahu. Dalam 365 hari adakah badan halal akan turun untuk membuat pemantauan, rasanya dalam 365 hari itu hanya sekali ja. Hari ni pi buat pemantau dapat dhalal. Tapi keesokan harinya sudah tidak halal.
Baik badan halal kata, syarat untuk mendapatkan sijil halal, kita letakkan pekerja muslim bekerja di tempat tersebut, sekurang2nya 2 orang. Cuma kita fikirkan, kalau pekerja muslim yang betul2 muslim tidak masalah. Kita lihat pula konsep muslim, mestilah orang yang taat pada perintah Allah. Solatnya terjaga, Akhlaknya yang elok..... Sekiranya kriteria ada pada seorang yang benar2 muslim...Insyaallah. Kalau saya la, mungkin takkan kerja la kat situ, baik cari tempat yang orang islam punya. Buat apa kerja di restoran non muslim. Cuma orang kita pada hari ini sebenarnya mungkin hentam saja lah....makan la...janji halal....last2 sekali ikut suka aku la. Perut aku. itu jawapan yang kita sering dengar.
Persoalannya disini kalau pekerja muslim yang namanya saja muslim, kalau perangainya macam setan, boleh ka kita percaya. Solatnya kadang2 buat, kadang2 tinggal, kadang2 sebulan sekali, jadi masih ka kita percaya. Terpulanglah kepada anda semua.....
Pakat2 kita fikirkan......

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


Sunday, February 27, 2011


test power...

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


MONTAJ KPU  

Wednesday, January 26, 2011


video

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09