Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

INSYAALLAH...DOA KAN  

Thursday, December 31, 2009



InshaALLAH oleh Maher Zain

Salam untuk yang di rindui berada di Mutah' JORDAN (URDUN) konon rawak la sangat


Everytime, you feel like you cannot go on
You feel so lost
That you’re so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side


Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you’ll find your way


Everytime you can make one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side


Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you’ll find your way
Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah you’ll find your way


Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ooo Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way… Showed me the way…


Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah we’ll find the way

Insya Allah… Insya Allah… Insya Allah..
Insya Allah we’ll find the way


P/s: Kalau anda berada dalam proses 'penyembuhan', saya cadangkan dengar lagu ini dan amalkan banyak Selawat '.. InshaALLAH, perlahan-lahan hati anda akan berasa tenang..


AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


AWAS..NAK SUAP APA NI...MAKAN YANG NI JANGAN..  

Wednesday, December 30, 2009

Salam Semua...


macam ni...saya terima matlumat dari email...berkenaan makanan ringan sekarang ader campuran lemak babi...yer ker...especially ROTA...sila lihat...

dia tulis kat situ E110 merupakan kod untuk lemak babi...ALAMAK....saya menyeru pihak berkuasa untuk melihat kepada perkara ini dengan lebih terperinci....

Jika benar tidak hairanla kenapa anak muda zaman sekarang makin liar...dah kurang ajar.
paling mengejutkan kita mendapati makanan ringan yg diedarkan & dijual di merata tempat mempunyai unsur2 yg disyaki..
renungkanlah..


::food emulsifiers dat contains pork..huk2..::


::ni la makanan yg dpt,cari kat kedai hamzah ka,lipton,carrefour,kedai catok,chong eng,sivaraju,giant,econsave,kantin ka yg mengandungi food emulsifiers yg ada pork,hati2 yek::

.

Please note that all chocolate, vanilla an d coffee drinks at Coffee Bean and Starbuck contains E471 (Emulsifier 471), mono di-glycefideswhich is from animal origin (pork).
Raspberry Frap uses cherries that has been dip n alcohol & thetiramisu contains RUM.
Please pass this message to our muslim friends.
Call JAKIM 03 - 8886 4000 for more information. Thank you
INI ADALAH TANGGUNGJAWAB KITA SEBAGAI SAUDARA SESAMA MUSLIM, SAMPAIKAN KEPADA RAKAN-RAKAN YANG LAIN...

sedang yahudi galak membedil
di sini tetap juga degil
di pipi berbau johnson baby
di kepala terbayang kfc
masih tersarung jeans lee
masih diimpi kasut nike
masih membelek colgate & darlie
jadi? boikot atau beli?

ptg td, sahabat brtanya sy.. mcm mane nk boikot nih? sy pon kata...
dipergelangan bonia.. disandang puma..
rasa nk makan maggi.. dahaga pula nescafe..
teringin juga kit kat & cadbury..
aduhai teman..

maafkan aku Gaza
hanya mampu melihat dengan mata buta

maafkan aku Gaza
tetap memilih untuk diam semata

maafkan aku Gaza
ALLAH pasti bersama

bertahanlah Gaza

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


MELANCONG KE SAIGON, VIETNAM  

Tuesday, December 29, 2009

Pakej Pelancongan KPU kepada pengedar-pengedar yang aktif didalam program telah membawa sebahagian pengedar2 melancong ke bandar HO CHI MIN, Vietnam selama 4 hari 3 malam.
Seramai 27 orang pengedar yang pergi ke Vietnam termasuk beberapa orang PJS iaitu PJS Ustaz Zahir, PJS Sabri Jaafar, PJS Ustaz Zamri Jusoh, PJS Aseri Hanapiah, PJS Ustaz Malik.

Hari pertama sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Vietnam pada jam 4.50ptg (jam Malaysia 5.50ptg)


Bergambar di kawasan lapangan sasar menembak

Bagi mereka yang ingin melancong ke Saigon, terdapat beberapa restoran halal yang terdapat di sana diantaranya Kedai Makanan Halal Shamsudin, Restoran Saigon (berhadapan dengan masjid), dan juga Restoran Ala Thai di bandar Saigon.

Bergambar di kedai makanan halal...

EEERRRMMM....Sedapnya tak terhingga....

Saiz fon
Suasana pemandangan kampung yang tidak ubah seolah2 berada Malaysia...

UNIK....Motor lebih banyak daripada kereta dan kenderaan lain. Merupakan pengangkutan utama di Vietnam yang memenuhi ruangan jalan tak kira walaupun berada di kaki lima dan pejalan kaki.

Alamak yang mana satu polis ni....


Menyelusuri sungai Mekong dengan menaiki bot...

Tak serupa macam penyamun tarbus....
Menaiki sampan kecil mengelilingi pulau dusun buah-buahan yang berada disepanjang sungai mekong.
Lega rasanya bila dah sampai ke destinasi yang dituju...samapan terlalu kecil yang boleh memuatkan 4 orang dewasa sahaja...

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SATU PENGUKUR BARU...SOALAN  




Saya menyangka soalan yang dikemukakan itu sangat mudah. Tentulah mudah, kerana mereka sebagai orang Islam telah belajar mengenainya dalam subjek Pendidikan Islam untuk PMR, di samping dalam subjek Sejarah Tingkatan 4. Itu jangkaan saya ketika mengubal soalan untuk peperiksaan akhir tahun.
1. Sebab-sebab Nabi Muhammad saw berhijrah dari Makkah ke Madinah
2. Apa kepentingan hijrah dalam sejarah perkembangan Islam.
3. Bagaimanakah konsep hijrah dapat diamalkan dalam kehidupan seorang pelajar.
Ternyata jangkaan saya itu meleset.
Tidak ramai pelajar yang berjaya menjawab soalan tersebut mengikut kehendak skema jawapan. Ya, ada pelajar daripada kelas yang agak lemah tetapi itu tidak seharusnya menjadi alasan untuk mereka gagal menjawab dengan memuaskan. Lagipun mereka adalah orang Islam, bukan? Setiap tahun mereka menyambut Maal Hijrah, membaca artikel tentang penghijrahan Rasulullah, masakan mereka masih tidak tahu apa itu hijrah?!

Kecewa? Sudah tentu! Terasa diri gagal sebagai seorang guru, walaupun subjek Sejarah bukanlah opsyen saya [diminta mengajar kerana kekurangan guru].
Saya lebih kepada terkilan. Mengucap panjang. Walaupun telah diterangkan berulang-kali semasa mengajar dan ketika membuat ulangkaji [tak kira ceramah Maal Hijrah yang diadakan di sekolah setiap tahun], apakah yang dipelajari oleh anak-anak kita?

1. Mereka lupa bahawa Nabi Muhammad saw berhijrah kerana turunnya wahyu daripada Allah swt. Ada yang menyatakan bahawa ia berlaku kerana orang Quriasy mahu membunuh baginda. Apabila lupa akan tindakan Nabi berhijrah kerana menurut wahyu Allah, segala konsep tentang hijrah ternyata masih tidak difahami sepenuhnya.
2. Mereka tidak dapat menghuraikan kepentingan hijrah dengan memuaskan.
3. Mereka masih menganggap hijrah bermaksud perlu meninggalkan kampung halaman. Ternyata ramai yang belum memahami bahawa konsep hijrah boleh berlaku tanpa perpindahan lokasi, iaitu dengan berubah dari tingkah laku yang buruk kepada yang baik.
Ya Allah! Inikah konsep hijrah yang difahami oleh remaja kita? Remaja yang bakal mewarisi dunia Islam yang bakal kita tinggalkan kelak? Adakah hijrah bagi mereka bermaksud berpindah, seperti berpindah dari kampung ke bandar? Ataupun hijrah bagi mereka hanya berlaku secara fizikal,disambut dengan perarakan dan cuti umum? Atau cukup dengan membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun? [untuk yang nak buat, sebab amalan baca doa ini ada perbezaan pendapat]
Mungkin jangkaan saya terlalu tinggi, entahlah. Bagi saya, kalau remaja Islam berumur 16 tahun masih gagal memahami konsep hijrah dalam kehidupan mereka, itu adalah sesuatu yang perlu dikhuatiri.

Alhamdulillah, tahun ini tahun hijrah 1431 datang ketika cuti sekolah. Lebih mudah untuk membuat perancangan. Apabila direnung kembali segala peristiwa yang berlaku sepanjang tahun hijrah 1430, nampaknya masih banyak yang perlu diperbaiki. Walaupun ada sedikit perubahan, masih terlalu banyak kelemahan diri. Hanya Allah swt yang Maha Mengetahui.

Tahun 1431 Hijrah bakal menjanjikan pengalaman baru yang menarik, insyaAllah. Tiada yang dapat membantu melainkan Allah, dan tiada yang akan berlaku tanpa keizinanNya. Saya berdoa agar diberi kekuatan, kesabaran dan kesungguhan untuk melakukan yang terbaik untuk Islam, untuk diri, untuk keluarga, untuk kerjaya dan untuk masa depan. Keazaman untuk mahu berubah menjadi umat Islam yang lebih baik perlu diterapkan dalam jiwa.

Sepatutnya kita membuat azam baru pada malam ini, bukannya menanti 31 Dismeber untuk membuat azam tahun baru. Saya bukan jenis yang suka menulis azam pada setiap tahun. Saya lebih suka cuba menjawab soalan begini [check-and-balance beberapa kali setahun]:
1. Apakah yang telah dicapai pada sepanjang tahun lalu yang boleh ditunjukkan dengan syukur di hadapan Allah kelak? apa amal jariah yang telah dilakukan dengan ikhlas? [tolak wang dan harta]Puas hati dengan prestasi diri?
2. Apakah kelemahan diri /sifat mazmumah yang masih perlu dibuang? Bagaimana mahu lakukannya?
3. Apakah sifat mahmudah yang masih kurang pada diri? Bagaimana untuk mendidik diri menjadi lebih baik?
4. Apakah sumbangan yang boleh diberikan kepada orang lain dan untuk jalan Allah pada tahun ini? Bagaimana untuk melakukannya? [lebih baik sedikit tetapi berterusan dan tidak membebankan]

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


RAHSIA DAHI......DAHI.....  

Monday, December 28, 2009




Tahukah kamu bahawa dengan memandang dahi seseorang saja sudah terungkap lagi rahsia pada diri! Bahayakan..Jadi lain kali sesiapa yang dahinya agak luas tu cepat-cepatlah ‘cover’kannyer sikit.Kalau tidak tentu ada yang boleh menilik perangai dan tingkah laku kamu walau pun baru pertama kali bersua. Kalau kamu nak tahu apa rahsia yang tersirat mengenai dahi kamu tu hah… cubalah baca artikel ini hingga habis.Baca tau, jangan tak baca! Tapi seperti biasa, ada syaratnya. Kenal pasti dulu bentuk dahi kamu tu! Tak susah kan? Siapa cakap susah?

Dahi Jendol
Dahinya agak luas dan seolah-olah ‘benjol’ ke hadapan sedikit. Tapi jangan ingat,orang yang berdahi jendol ini tak cantik tau! Kalau kena gaya rambutnya, memang cantik. Jangan pula asyik mengikat rambut ke belakang. Dahlah dahi tu jendol. Tentu agak ‘buruk’ rupanya. Tapi itu tak penting. Yang penting, apa rahsia disebalik bentuk dahi itu? Sebenarnya si Jendol ni mempunyai keistimewaan tersendiri. Dahi jendol melambangkan bahawa si pemiliknya mempunyai kecergasan yang tinggi. Mereka juga rajin dan cekal dalam usaha mereka untuk mencapai apa yang dihajati dalam hidup. Sifat tanggungjawab mereka juga cukup jelas kerana tiap tanggungjawab yang diberikan pasti akan sangat. Selain itu,mereka juga pandai bergaul danmenempatkan diri mereka didalam apa situasi sekalipun. Tiap manusia ini kan ada kelemahannya. Bagi pemilik dahi sebegini,mereka dikatakan terlalu setia pada cinta hingga boleh membuatkan diri mereka sendiri yang merana. Sekali dia jatuh cinta, sukar untuk dia melepaskan ‘burung’ di dalam genggaman walaupun dia sedar pilihannya itu punya banyak kelemahan! Hai.. untunglah sesiapa yang menjadi kesayangan mereka ni. Tapi usahlah setia ‘membuta’ sangat. Nanti diri yang tewas dan berendam air mata! Setialah pada yang juga benar-benar setia pada kamu! Satu lagi kelemahan mereka ini, punya rasa percaya dan yakin pada diri yang sangat rendah. Sebabitulah mereka perlukan dorongan!

Dahi sempit
Sebahagian dahinya dipenuhi dengan anak-anak rambut yang banyak hingga membuatkan ruang dahinya kelihatan kecil saja. Sifat mereka ini, suka sangat berdikari dan tak suka bergantung pada orang lain. Bagi mereka, tak ‘mati’ kalau hidup sorang- sorang pun. Mereka juga tak mudah menyerah kalah dalam apa juga yang dilakukan. Nampak saja dahi sempit, tapi jiwa dan semangat tak ’sempit’! Kamu yang memiliki dahi ini tentunya bangga bila baca rahsia dahi sebegini. Dikatakan mereka yang berdahi sempit jarang mendapat kesukaran dalam urusan pembelajarannya. Sebaliknya, entah mengapa mereka agak sukar mencari pasangan/kekasih!

Dahi lebar
Wah! Saiz dahinya agak ‘lapang’ dan luas. Kadangkala mereka punya bentuk muka yang kecil tapi saiz dahi membuatkan wajah mereka agak ‘lebar’ di bahagian atasnya. Biasanya mereka ini lebih suka bersikap pendiam dan lebih suka membuat hal sendiri saja. Tapi ini bukan bermakna mereka ini tak suka berkawan. Sebenarnya mereka jarang suka memulakan bicara terlebih dahulu. Kalau ada yang mulakan, boleh saja! Selain itu mereka juga sangat pakar dalam soal ’simpan menyimpan’ ini. Jadi tak hairanlah kalau mereka ini mempunyai banyak wang simpanan! Bagus lah tu, sebagai jaminan masa depan.
Dahi bersegi
Ha! Si dahi bersegi ini rupanya kuat bekerja rupanya. Segala kerja yang dilakukan itu pasti akan dilakukan dengan tekun sekali. Mungkin sebab itu juga dia pasti lebih menonjol daripada teman-teman yang lain di sekolah/pejabat. Kelemahan diri mereka pula,mereka tidak mempunyai ramai teman memandangkan sikap mereka sendiri yang suka memilih teman. Hai..pilih bulu nampak? Mereka juga sukar menjalinkan kemesraan dengan orang lain kerana sikap mereka yang agak kaku memulakan perbualan.
Dahi berbentuk ‘M’ atau ‘hati’
Kuat imaginasi rupanya kamu ni yek! Pantang ada kelapangan asyik nak berangan saja. Sebab itu tak hairanlah kalau mereka ini suka menyendiri. Tapi itu tak bermakna mereka tak suka bergaul tapi mereka lebih ’serasi’ dengan orang-orang yang ’sekepala’ dengan mereka juga. Mereka juga dikatakan sangat beruntung dalam hidup. Ada saja ‘rezeki’ yang mereka dapat. Dah nasib badankan! Kelemahan mereka pula, tidak suka menjadi ketua kerana bagi mereka ia terlalu membebankan dan tidak mampu untuk dipikul. Selain itu,mereka juga’mulut tempayan’ dan sukar simpan rahsia! Jadi awas sebelum kamu ‘membuka’bicara di hadapan mereka. Kalau kamu hendak berita itu ’satu dunia tahu’,bolehlah kamu khabarkan pada mereka! Rahsia sudah bukan rahsia lagi!

Dahi dengan juntaian anak rambut
Rambutnya dibiarkan berjuntaian di dahinya. Mereka dikatakan seorang yang bijak serta sangat pemurah. Mereka juga suka memberikan pertolongan kepada teman – teman yang memerlukan hinggakan kadangkala mengenepikan kepentingan sendiri. Itu menyebabkan ramai yang menyayangi mereka.Kelemahan diri pula, mereka agak boros dalam soal berbelanja. Tak hairanlah,asyik ‘over budget’ saja! Mereka juga sukar bersikap tegas dan lembut hati. Itu menyebabkan mereka mudah dipengaruhi hingga dipergunakan oleh orang lain!

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


HUTANG & IMPLIKASI NYA.....  

Sunday, December 27, 2009




Hari ini kita dapat melihat bagaimana ramainya peminjam-peminjam yang enggan membayar hutang pengajian, rumah, kereta, syarikat mereka, ada juga yang lebih rela di gelar muflis asalkan tidak perlu membayar jumlah hutangnya yang menimbun. Ia kelihatan enak untuk tidak membayar hutang di dunia, tetapi ia pasti akan menjadi malapetaka di akhirat.

Mari sama-sama kita mempelajari pandangan Islam dalam hal hutang ini.

Nabi SAW bersabda :-
يغفر للشهيد كل شيء إلا الدين
Ertinya : " Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban Syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia)" ( Riwayat Muslim, 6/38)

Lebih buruk lagi apabila terdapat sesetengah individu yang meminjam dengan niat untuk tidak memulangkan kembali.

Sebagaimana Sabda Nabi SAW :
من أدّان أموال الناس يريد أداءها أدى الله عنه , ومن أخذها يريد اتلافها أتلفه اللهErtinya : Barangsiapa yang meminjam harta orang lain dengan niat ingin mengembalikannya, Allah akan mengembalikan pinjaman itu, namun barangsiapa yang meminjamnya dengan niat ingin merugikannya, Allah pun akan merugikannya" ( Riwayat Al-Bukhari, 2/83 )

Rasulullah SAW juga kerap mengajar umat islam agar berdoa dilepaskan dari hutang :
اللهم إني أعوذبك من المأثم والمغرم ( الدين ) , فقيل له : إنك تستعذ من المغرم كثيراً يا رسول الله ؟ فقال : " إن الرجل إذا غرم حدث فكذب , ووعد فأخلف"Ertinya : Ya Allah, aku berlindung kepadaMU dari dosa dan hutang, lalu Baginda ditanya : Mengapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang, whaai Rasulullah ? ;
Baginda menjawab : " Jika seseorang berhutuang, bila berbicara ia dusta, bila berjanji ia mengingkari" ( Riwayat Al-Bukhar, 1/214 )

Terdapat juga dalam sebuah hadith lain :Ertinya : Ya Allah, aku berlindung dari kekufuran dan hutang, Mendengar itu seseorang bertanya, " Apakah engkau menyamakan kekeufuran dengan hutang wahai Rasulullah ? ; " Benar " Jawab Rasulullah" ( Riwayat An-Nasaie, 2/316 ; Ahmad , 3/38 ; Al-Hakim berkata Sohih dan disepakati oleh Az-Zahabi; Menurut Albani : Dhoif )

Berlandaskan dalil-dalil di atas jelaslah kepada kita bahawa aktiviti berhutang ini adalah kurang sihat menurut pandangan Islam. Justeru, kita sewajarnya menjauhinya semampu boleh. Beberapa cadangan di bawah perlu difikirkan demi memastikan tanggungan dan beban hutang kita dikecilkan, ia seperti berikut :-

KAD KREDIT : -Jauhkan diri dari menggunakan kad kredit. Selain isu-isu riba yang begitu hampir dengan kad kredit, ia juga amat menggalakan hutang secara berlebihan. Malah jika seseorang ingin menggunakannya, adalah amat di nasihatkan agar digunakan untuk memudahkan urusan di saat-saat yang benar-benar terdesak. Selain itu, adalah lebih baik juga menggunakan "Charge Card" atau "Debit Card" sahaja. Jauhkan diri dari ketagihan penggunaan kad kredit.

PINJAMAN PERIBADI : Ini satu lagi jenis produk yang boleh mengakibatkan penyakit ketagihan duit di kalangan masyarakat. Pelru di sedari bahawa seluruh jenis pinjaman peribadi secara konvensional adalah di haramkan oleh Islam dengan sepakat seluruh ulama. Cuma, hari ini, terdapat beberapa Bank Islam dan perbankan Islam yang menawarkan Pinjaman (pembiayaan) peribadi secara Islam. Sebagai makluman, tidak semua bank Islam menawarkannya kerana produk ini berlandaskan konsep "bai inah" ( jual dan beli semula antara dua pihak yang sama). Konsep ini amat konterversi dan di tolak oleh kebanyakan ulama timur tengah, bagaimanapun ianya di terima oleh ulama Malaysia dan Brunei. Apapun, pada kebiasaannya, kadar yang di kenakan adalah tinggi. Oleh itu, penggunaannya tanpa keperluan yang amat mendesak juga perlu dikurangkan atau dihapuskan terus demi mengurangkan beban hutang yang ditanggung.


PERUMAHAN DAN KERETA : dua item ini mungkin keperluan yang asas bagi kebanyakkan individu. Bagi saya, seeloknya, hutang peribadi kita eloknya di hadkan kepada dua jenis ini sahaja. Itupun , mestilah menilai kemampuan kewangan dengan sebaiknya agar tidak mendedahkan diri kepada bahaya ketidakmampuan membayar hutang. Sebarang pinjaman kereta dan rumah secara konvensional adalah disepakati haramnya oleh seluruh ulama dunia.


UMRAH DAN HAJI SUNAT (KALI KEDUA): Haji sememangnya wajib bagi umat Islam yang berkemampuan fizikal dan kewangan. Bagaimanapun, yang wajib hanyalah sekali sahaja. Justeru, umat Islam perlu memahami ‘priority' atau "awlawiyyat" di dalam pengendalian wang peribadi. Menurut Islam, menggunakan wang yang diperuntukan untuk ke umrah dan Haji kali kedua adalah lebih baik dan besar pahalanya untuk disalurkan bagi melupuskan pembayaran hutang peribadi yang bertimbun-timbun itu. Malangnya, ketidak fahaman kebanyakan umat islam hari ini menyebabkan mereka kerap mendahulukan sesuatu yang kurang penting berbanding yang lebih penting.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


BOTAK & BEKAM  

Saturday, December 26, 2009




ANDA MEMPUNYAI MASALAH RAMBUT ?
PASTIKAN ANDA DAPAT RAWATAN YANG TEPAT DARI PARA PERAWAT HERBALIS HPA.

Keguguran rambut yang berlaku antara 50 hingga 100 helai sehari dikategorikan sebagai normal. Namun begitu, anda perlu mengambil perhatian serius apabila rambut gugur secara berlebihan dengan mendapatkan rawatan segera. Ini kerana proses kebotakan akan melalui beberapa fasa iaitu bermula daripada rambut mulai jarang sehinggalah kepada ketiadaan rambut langsung.


Ini kerana keguguran rambut yang tidak dirawat akan menjadi serius sehingga menyebabkan kepala menjadi botak selama-lamanya. Masalah paling biasa berlaku apabila akar rambut (papila) mula menyusut (atrofi) menyebabkan proses pertumbuhan rambut terbantut dan menjadi lemah yang akhirnya rambut akan gugur sendiri.

Botak (Alopecia) adalah keadaan seseorang yang tidak memiliki rambut lagi di kepalanya. Seringkali "botak" dibezakan dengan kata "gundul". Seseorang yang gundul, rambutnya biasanya dipangkas secara sengaja, sedangkan yang rambutnya botak tidak.






Secara semula jadi, manusia akan mengalami 20 hingga 25 kitaran penghasilan liang folikel rambut baru seumur hidup. Kulit kepala yang tidak bermasalah mempunyai 100,000 hingga 120,000 folikel pada setiap peringkat. Folikel sihat pula akan menghasilkan sekurang-kurangnya dua hingga lima helai rambut.

Masalah kebotakan boleh dibahagikan kepada beberapa jenis:


Androgenetic alopecia (botak disebabkan faktor keturunan)


Botak boleh berpunca melalui genetik. Masalah keguguran rambut boleh diwarisi sama ada daripada bapa, ibu atau kedua-duanya.


Alopecia areata (serangan sistem imun terhadap sel folikel dan menyebabkan botak bertompok-tompok)


Selain itu pertumbuhan dan keguguran rambut juga dipengaruhi tindak balas hormon di dalam badan. Hormon utama yang mempengaruhi proses ini ialah dihidroksitestosteron (DHT) iaitu hormon dalam kelas androgen yang mengganggu sistem endokrin.


Kulit kepala yang terdedah kepada pelbagai kotoran dan habuk akan menutup liang pada kulit kepala yang menyebabkan gangguan pengeluaran minyak semula jadi oleh kilang minyak pada setiap folikel rambut. Ini merencatkan penghantaran nutrien sekali gus menyebabkan rambut gugur.


Antara faktor lain yang membawa kepada masalah keguguran rambut seperti kecederaan kulit kepala, pengambilan ubat-ubatan, amalan makanan tidak seimbang, merokok, mengambil minuman keras, rauma, pencemaran bahan kimia yang terkandung dalam produk dandanan rambut, jangkitan virus atau bakteria, kehamilan dan alahan pada bahan kimia.


Telogen effluvium (faktor tekanan emosi dan fisiologi)


Kebanyakan individu yang terlalu kuat bekerja sehingga mengalami banyak tekanan kerja terutamanya jika tidak ditangani dengan baik menjadi permulaan kepada masalah kehilangan rambut.

Anagen effluvium [toxic alopecia] (berpunca daripada tindak balas bahan kimia yang menyebabkan peringkat pembesaran rambut terganggu)


Penjagaan dan kebersihan kulit kepala juga perlu diberi perhatian selepas seseorang mencecah usia akil baligh kerana kilang minyak yang terdapat pada setiap folikel rambut mula aktif. Oleh itu, golongan lelaki perlu membasuh rambut lebih kerap sekurang-kurangnya dua kali sehari.


Cara yang betul bagi mengelakkan rambut gugur ialah dengan membilas rambut dengan bersih setiap kali bersyampu dengan menggunakan syampu yang sesuai dengan kulit kepala. Elakkan menggaru kulit kepala dan digalakkan mengurut lembut kulit kepala bagi melancarkan perjalanan darah.


Minyak Tea Tree & Tonik Pandan


Pilih gaya rambut yang mudah dijaga dan cepat kering. Kendalikan rambut dengan lembut dan gunakan sikat yang sesuai untuk menguruskan rambut. Elakkan menggunakan terlalu banyak produk dandanan rambut dan penting untuk anda melindungi kepala dari sinaran ultra lembayung.


Traction alopecia (akibat sentiasa mendandan rambut dalam satu cara dan kekerapan menarik rambut)

Rawatan Bekam


Untuk mengelakkan botak, pengamalan pemakanan seimbang adalah sangat digalakkan. Hampir 90% komponen penting rambut adalah protein khususnya asid amino. Garam galian yang minima untuk
keperluan harian adalah seperti:

  • zat besi,


  • zink,


  • kalsium,


  • magnesium dan


  • kromium.



Rambut juga memerlukan vitamin A, B kompleks, C dan D untuk kekal sihat.




AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


TEKA TEKI-HPA  

Friday, December 25, 2009




Sekadar pesanan dari Hamba Allah

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau
bertanya (Teka Teki ) :

Imam Ghazali = " Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?
Murid 1 = " Orang tua "
Murid 2 = " Guru "
Murid 3 = " Teman "
Murid 4 = " Kaum kerabat "
Imam Ghazali = " Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan
kita ialah MATI . Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti
akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = " Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?"
Murid 1 = " Negeri Cina "
Murid 2 = " Bulan "
Murid 3 = " Matahari "
Murid 4 = " Bintang-bintang "
Iman Ghazali = " Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah
MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama".

Iman Ghazali = " Apa yang paling besar didunia ini ?"
Murid 1 = " Gunung "
Murid 2 = " Matahari "
Murid 3 = " Bumi "
Imam Ghazali = " Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah
HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu
kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka."

IMAM GHAZALI" Apa yang paling berat didunia? "
Murid 1 = " Baja "
Murid 2 = " Besi "
Murid 3 = " Gajah "
Imam Ghazali = " Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG
AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan
malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka
kerana gagal memegang amanah."

Imam Ghazali = " Apa yang paling ringan di dunia ini ?"
Murid 1 = " Kapas"
Murid 2 = " Angin "
Murid 3 = " Debu "
Murid 4 = " Daun-daun"
Imam Ghazali = " Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan
sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita
atau urusan dunia, kita tinggalkan solat "

Imam Ghazali = " Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? "
Murid- Murid dengan serentak menjawab = " Pedang "
Imam Ghazali = " Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini
adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya
menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri "

"sampaikanlah walau satu ayat"..

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


PROJEK PROTOKOL YAHUDI.....!!!!  

Thursday, December 24, 2009




Seminit untuk kita beringat...
DI INGATKAN SEMULA supaya tak lupa....


1.. Song.... Lagu-lagu yang menghiburkan..jika ada anak-anak yang tak tau mengucap...tetapi boleh menghafal lagu Hindustanyang panjang berjela.... Adaanak-anak yang tak hafal Fatihah....tapi boleh mengingati lagu Siti Norhaliza yang panjangnya berdepa depa..... berjaya sudah Yahudi..... Hinggakita terfikir...... bagaimana jadinya radio kalau tanpa lagu?

2.. ....Sex........ Lagi satu kegilaan remaja dan yang tua. Sex di mana-mana.... di kaca tv, dalam filem, dalam iklan...babak sex amat lumrah... kekadang adegan sex tak diperlukan, tetapi diselitkan jua sehingga ada orang menonton filem hanya kerana ada adegan sex.... filem 18SX amat laris berbanding filem U... VCD lucah mudah didapati...dan harganya amat murah... Adakah filem yang tiada adegan sex? Lagi sekali berjaya sungguh Yahudi laknatullah......
3. ...Smoke.... Rokok..menjadi kegilaan para remaja.... sehingga dikatakan tidak modern jika tidak merokok.... malah sekarang merokok menjadi budaya bagi mana-mana perempuan yang kononnya mau di gelar 'up to date'.. Dulu yang merokok ini golongan ****** saja.... ataupun penari kabaret.....( aku tengok dari filem P Ramlee )....
4. .....Sport... Pelbagai jenis sukan di tonjolkan dan lelaki dengan perempuan sama-sama berlumba mencari nama dalam sukan... hinggakan sekarang bola sepak pun perempuan main juga..... Bila bersukan, tutup aurat mestilah jauh sekali, sembahyang pun banyak yang miss.....bukan yang bermain sahaja tak sembahyang..... yang menonton pun tak sembahyang juga ......... Kalau menonton dirumah.... akan lambat sembahyang sebab takut tak nampak macam mana masuk GOL....... Yahudi gol lagi.......sampai ada ulamak kata...kerana sukan ...sembahyang boleh tangguh...Mashaallah,..
5. .. Fun.. Hiburan...di mana-mana kita dapat hiburan yang melalaikan.... Kalau kita lihat dalam 100 majalah..mungkin 99 adalah majalah hiburan.. termasuklah majalah mangga.....yang menayangkan buah mangga artis perempuan.... Kalau ada konsert....sanggup orang Islam bertandang hingga menghabiskan banyak wang dan bila ke konsert..... pelbagai maksiat akan diselit masuk.... Yahudi terhibur lagi....
6.... Female... Perempuan...tawaran Yahudi yang amat mengasyikkan.. terutama dalam iklan...yang kadang-kadang tidak ada kena mengena dengan perempuan..... Kalau kita ke kedai bateri kereta..... dihadapan bateri terpampang gadis sunti separuh bogel beraksi..... apa kena mengena bateri kereta dengan perempuan?... kalau iklan Modess... perempuan adalah patutnya.... Yahudi bersorak lagi......
7...Fashion.... Fesyen terutama perempuan yang bermacam-macam.. sehinggakan kalau pakai tudung pun mereka dah tak menutup aurat.... Macam mana dikatakan bertutup aurat jika bertudung tetapi berbaju ketat yang kekadang menampakkan pusat? Yang mewarnakan rambut lagi teruklah... Buat apa bertudung kalau rambut diwarnakan...... Bila warnakan rambut..mestilah tidak bertudung sebab kalau bertudung..bagaimana nak menayangkan warna rambut yang terkini itu.... Kalau dah rambut diwarnakan.... sembahyang pun tak sah.... malah mandi hadas pun tak sah sebab kebanyakan pewarna adalah kalis air... itu tak kira yang cukur bulu kening lagi... Yahudi ketawa lagi..... Umat islam sudah jadi macam Yahudi.....
8.. .. Food..Makanan..
Lagi satu kegilaan Umat Islam terutama makanan dari Barat termasuklah
MC D, Kentucky , Pizza hut....dan seribu satu macam lagi... Buah kurma yang menjadi makanan Rasulullah di pandang hina..... masuk rumah pun setahun sekali bila bulan Ramadan... tapi makanan Barat menjadi kebanggaan... Bila makanan datang dari Barat.. adakah kita yakin tentang halalnya? Contoh Kentucky ...rempahnya datang dari Amerika.... siapa nak pergi check...halal ke tidak? Bila makan benda haram, masakan iman menjadi mantap... Maka lahirlah Umat Islam yang bukan perangai saja macam yahudi... tetapi berfikiran pun macam yahudi...Nauzubillah..... Yahudi makan Islam lagi.... Itu baru protokol yang ke 10...... yang lain-lain entah macam-macam lagi.... aku cinta Malaysia .....tapi lebih cintakan ALLAH.............. oleh itu, jika berlaku pertembungan antara kepentingan manusia dengan kepentingan Allah.......

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


RAWATAN RESDUNG-HPA  

Wednesday, December 23, 2009


MEMANG rimas jika kita sering mengalami gejala selesema seperti hidung tersumbat, sakit pada pipi, sekitar mata dan kepala, terutama pada waktu pagi. Manakala tekak pula terasa bagai dipenuhi kahak. Jika anda mengalami gejala ini hampir setiap hari, ia mungkin menandakan anda mengalami masalah sinusitis.


Sinusitis ialah keradangan pada lapisan membran dalam mana-mana ruang sinus. Sinusitis juga menyebabkan kita menjadi sangat sensitif kepada bahan yang boleh menyebabkan alahan, termasuk perubahan cuaca (sejuk), pencemaran alam sekitar dan jangkitan bakteria.

Pada tulang tengkorak kita ada beberapa lubang berisi udara dan diselaputi mukus serta membuka ke dalam kaviti (ruang) hidung. Ruang ini dipanggil sinus.

Sinusitis adalah masalah yang sangat lazim di seluruh dunia. Jika dibuat imbasan pada 10 orang normal, 80 peratus didapati ada mengalami masalah sinusitis ringan yang tidak ambil apa-apa rawatan.dapatkan set rawatan lengkap
serta sinergikan dengan coscinium plus & pelawas untuk tindak balas terbaik

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


DAIF HAMBA INI...  

Tuesday, December 22, 2009





Ada seorang sahabat, seorang gabenor di zaman pemerintahan khalifah Umar al-Khattab. Tetapi, apabila disenaraikan orang-orang yang layak menerima zakat, ternyata dia termasuk di kalangan mereka. Khalifah Umar sangat terkejut dengan hal ini, lantas meminta pembantunya menghantar sejumlah wang, buat si gabenor.

Tapi apakah kata beliau sewaktu menerima wang tersebut?
Dalam keadaan yang ketakutan, si gabenor telah mengadu kepada isterinya.
“Dunia telah datang kepadaku isteriku…dunia telah datang kepadaku…”
“Apakah maksudmu wahai suamiku?”
“Khalifah umar telah menghantar sejumlah wang buat kita..”
“Alhamdulillah, sesungguhnya kita sangat memerlukannya…”
“Tidak isteriku..aku sangat takut dengannya…sedekahkanlah semuanya kepada fakir-fakir miskin..”
Itulah para sahabat, yang begitu takut dengan kesenangan. Kesenangan yang mampu meragut rasa kehambaan dan rasa bertuhan dalam diri kita. Kesenangan yang menukarkan rasa kehambaan kepadaNya yang Esa kepada kehambaan kepada nikmat dunia semata.
Jujur, saya sendiri apabila diuji dengan berbagai dugaan hidup, pernah terfikir. Bilakah kesenangan dan kelapangan akan tiba? Bilakah pertolongan dan janji Allah akan tiba?
Tanda rasa kehambaan yang sedikit tergugat dalam hati. Sedangkan Allah SWT telah pun berfirman,

Katakanlah(Muhammad), tidak akan menimpa kami melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah pelindung kami, dan hanya kepada Allah bertawakal orang-orang yang beriman.”(at-Taubah:51)

Seorang hamba seharusnya pasrah dengan ujianNya, kerana dia merasakan dirinya seorang hamba. Hamba yang layak diuji oleh tuhanNya.

Namun apabila kesenangan dan kelapangan itu tiba, saya jadi tidak tahu untuk menguruskannya. Masa yang banyak ke mana dihabiskan? Wang yang banyak, ke mana dilaburkan?

Saya terjumpa dengan seorang insan agung yang hidup dalam kemewahan. Dialah Asiah, isteri Firaun yang dilimpahi kesenangan dan harta benda. Malah, menjadi isteri kesayangan Fir’aun, Raja ketika itu. Namun, segalanya masih tidak menggugat keimanan seorang hamba kepada tuhanNya. Malah, menurut Asiah diseksa dipenjara lebih disukainya berbanding tinggal bersama Firaun di istana yang serba mewah.

Maka, saya menyeru diri saya dan anda semua, marilah bersama kita memupuk jiwa hamba dalam diri kita. Biarlah ujian kesenangan mahupun kesusahan yang menimpa kita, positivelah dengan segala ketentuanNya. Sememangnya kita layak diuji.
Jika kita merasa senang, ketahuilah segala ini daripadaNya jua. Tiada daya dan kekuatan melainkan denganNya. Isikanlah masa lapang kita dengan sebaiknya, ringankanlah tangan kita untuk membantu yang lain. Sibukkanlah diri kita dengan ibadah-ibadah yang akan mengundang rahmatNya buat kita. Hargailah masa lapang ini, dan muhasabahlah diri kita. Adakah kita yang hari ini, lebih baik dari yang semalam? Bersyukurlah kerana Dia telah memilih untuk menguji kita.

“Amat menarik hati keadaan orang beriman, semua pekerjaannya baik belaka, dan itu hanya ada pada orang beriman; Jika memperoleh kesenangan, dia bersyukur. Dan itu memberikannya kebaikan(pahala). Jika ditimpa bahaya(kesusahan), dia sabar dan itu juga memberikannya kebaikan.”(riwayat Muslim)

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


HAK ANDA-HAK SEORANG KAWAN  

Monday, December 21, 2009






ERTI KAWAN:
SAHABAT(TEMAN)
BERSAUDARA
PENASIHAT
SUSAH SENANG BERSAMA
PENDORONG
SANGGUP BERPISAH KERANA KEBENARAN


2 PERKARA YANG MESTI KITA LUPAKAN
KEBAIKAN KITA PADA ORANG LAIN
KEBURUKAN ORANG LAIN PADA KITA
2 PERKARA YANG MESTI KITA INGAT
KEBURUKAN KITA PADA ORANG LAIN
KEBAIKAN ORANG LAIN PADA KITA
MUTIARA KATA
'HAK SEORANG KAWAN' JIKA ENGKAU TIDAK MAMPU MEMBERI BANTUAN KEPADANYA, JANGANLAH PULA ENGKAU MEMBERI KESUSAHAN KEPADANYA, JIKA ENGKAU TIDAK MAMPU MENGGEMBIRAKANNYA, JANGANLAH PULA ENGKAU MENDUKACITAKANNYA, JIKA ENGKAU TIDAK MAMPU MEMUJINYA, JANGANLAH PULA ENGKAU MENGEJINYA...

CINTAILAH orang yang engkau cintai sekadarnya saja, siapa tahu suatu hari nanti ia menjadi orang yang engkau benci pula BENCILAH orang yang engkau benci sekadarnya saja, siapa tahu suatu hari nanti ia menjadi orang yang engkau cintai pula
-saidina Ali Abi Talib-

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09