Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

KURSUS KEPIMPINAN KPU..12 FEB 2010  

Friday, February 12, 2010

1.HPA TU APA?

2.HPA SAPA PUNYA?
3.HPA DAH LAMA KA?
4.PEJABAT DAN KILANG HPA DOK MANA?
5.HPA KELUAR PRODUK APA?
6.HPA NI MACAM SYARIKAT-SYARIKAT LAIN JUGA KA?
7.APA PERKEMBANGAN SEMASA HPA? HPA ADA POTENSI KA?
8.PELAN PEMASARAN HPA MACAMANA?
9.KALAU SAYA BERMINAT,MACAMANA NAK MULA?
10.PBC TU APA DIA?....
KURSUS INI TELAH BERJALAN DENGAN LANCAR NYA....TERIMA KASIH PADA SEMUA

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


SIAPA DIRI ANDA DI SINI.......  1. Mengubah diri menjadi orang yang bersikap baik sepenuhnya.

Kita tak akan dapat mengecapi kejayaan jika kita kekal dengan sikap sekarang ini. Kita kena ubah kepada sikap yang lebih baik supaya kita dapat mencapai tahap pencapaian yang lebih baik lantas membuat kita muncul lebih cemerlang dari orang-orang di sekeliling kita. Sikap yang baik, mendorong kita mengambil tindakan yang baik, hasilnya kita beroleh pencapaian yang baik-baik.

Mulai hari ini, ubah diri kita. Perbaiki sikap, cara bercakap, cara bergaul, cara kita memandang orang lain dan ubah persepi kita terhadap kehidupan. Hidup ini tidak kejam sebenarnya, tapi kita yang kejam pada diri sendiri sebab kita tak mengubah perangai kita dan tindakan kita menjadi perangai baik dan tindakan yang baik untuk kita mendapat hasil yang baik.

Sama-samalah kita ingat mengingati. Ubah diri menjadi seseorang yang baik, supaya kita dapat mencapai kejayaan, seperti yang kita idamkan. Baik kepada orang lain, baik kepada diri sendiri.

2. Berbakti kepada orang lain.

Sebuah perniagaan, sama ada yang menjual barangan ataupun yang menawarkan perkhidmatan, jika dikaji sebenarnya merupakan bakti kepada masyarakat. Untuk sesebuah perniagaan tu muncul jadi perniagaan berjaya, kena terlebih dahulu menaburkan bakti, memberi produk berkualiti serta perkhidmatan yang memuaskan hati.

Selepas tu barulah ramai orang akan membeli produk yang ditawarkannya, menggunakan perkhidmatan yang diberikan olehnya. Sama juga dengan diri kita. Untuk kita berjaya dalam pelajaran, kekeluargaan, kerjaya, perniagaan dan kewangan, kita kena berbakti dulu kepada orang lain. Dalam proses berusaha mencapai kejayaan, kita tak akan dapat menolak dari tidak melibatkan orang lain dalam hidup kita.

Kita memerlukan orang lain untuk kita menimba ilmu daripada mereka kemudian kita akan perlukan seseorang yang lain untuk kita curahkan ilmu yang kita ada supaya kita dapat menimba lebih banyak ilmu, dua kali ganda banyaknya dari jumlah sebelum tu.

Tadi kita kena ubah diri menjadi diri kita yang baru, dengan sikap baru, mindset baru, akhlak baru yang lebih baik. Sekarang, kita kena menabur bakti dengann bersikap baik. Apa yang kita berikan pada orang lain, kita akan dapat balik satu hari nanti dengan jumlah ‘double‘.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


MENJUAL ....DARI SUDUT 6M....  

Thursday, February 11, 2010Sebenarnya kita ada banyak tempat nak jual produk HPA dan kita ada lebih 350 produk yang kita hasilkan dengan teknologi terkini. Namun kita kekadang kurang memberi perhatian ataupun kekadang kita rasa malu atau segan. Ini saya senaraikan tempat yang boleh kita jual produk makanan yang kita hasilkan berdasarkan pasaran terbuka dan etika elemen 6M...HPA.

 1. Adik beradik,keluarga,saudara dekat dan Jiran tetangga.
 2. Kawasan perumahan tempat kita tinggal.
 3. Di pejabat
 4. Kantin sekolah
 5. Letak di kedai makan
 6. Kedai Petrol Station
 7. Kedai runcit dekat rumah kita
 8. Pasar malam
 9. Pasar Tani ( Tanya pegawai FAMA di pejabat FAMA yang berdekatan)
 10. Agrobazaar milik FAMA
 11. Pada ekspo dan karnival
 12. Pada majlis kenduri kawin
 13. Dekat Masjid pada hari Jumaat ( waktu solat jumaat berhenti ye..)
 14. Melalui internet
 15. Melalui agen (kawan - kawan )
 16. Hypermarket dan serupa market
 17. Pasar Basah
 18. Jaja keliling kampung
 19. Depan sekolah
 20. Kat parti harijadi anak kita...(buat promosi..kut ade yang sangkut)
Saya rasa setakat ini dahulu dan pemasaran ini kita kena kreatif dan ikut kehendak pasaran, sama ada dari segi harga (jangkaan yang mampu dibeli pengguna), kesesuai tempat dan sasaran pasaran.
Yang penting nya matlamat produk sampai pada pengguna yang terakhir(enduser)

Perkara utama kita perlu memikat pembeli kemudian ikat pembeli menjadi pelanggan. Bina rangkaian pelanggan kita dan ujudkan rangkaian yang kukuh...

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


RAWATAN DIABETES.....HPA  

Wednesday, February 10, 2010Usah abai penjagaan diabetes

elak diabetes

Bahaya penyakit diabetes

BUKAN sekadar orang yang gemuk cenderung menghidap diabetes. Mereka yang kurus juga berisiko mendapat penyakit kencing manis ini jika corak pemakanan dan gaya hidup sihat tidak dijaga atau diamalkan.

Paterikan dan cetak dalam fikiran tentang peringatan ini – diabetes adalah penyakit yang serius.

Maka, bagi mereka yang telah didiagnosis menghidapinya, hendaklah membulatkan tekad untuk mengikuti komitmen penjagaan kesihatan sepanjang masa.

Percayalah, usaha itu berbaloi kerana bukan sahaja dapat mengurangkan risiko kesihatan, malah menghindarkan masalah yang mengancam nyawa.

Berikut adalah 10 kaedah rawatan dan penjagaan yang membolehkan penghidap menikmati hari mendatang dengan lebih baik:

1. Komitmen untuk menangani diabetes

Pasukan perubatan JAWI seperti perawat dan pakar diet boleh dan sedia membantu anda dalam memahami dan menyokong rutin penjagaan diabetes. Pokok pangkalnya, diri anda perlu berjanji untuk berubah dan melaksanakan penjagaan itu demi masa depan sendiri.

Antara aspek gaya hidup yang perlu diberi tumpuan adalah soal pemakanan sihat, senaman dan berat badan.

Pada masa yang sama, pastikan paras gula dalam darah selalu diperiksa supaya paras sasaran seperti yang dinasihatkan perawat dapat dicapai.

Jangan berlengah jika memerlukan perhatian dan rawatan diabetes dari pihak klinik atau pusat rawatan.

2. Hentikan tabiat merokok

Jika anda menghisap rokok atau apa juga jenis tembakau lain, dapatkan panduan doktor untuk menghentikan tabiat tersebut.

Merokok akan meningkatkan risiko terhadap pelbagai komplikasi diabetes seperti serangan jantung, strok, kerosakan saraf dan penyakit buah pinggang.

Perokok yang menghidap diabetes adalah tiga kali ganda berhadapan dengan maut akibat penyakit kardiovaskular berbanding penghidap diabetes yang tidak merokok.

3. Kawal tekanan darah dan paras kolesterol

Tekanan darah tinggi boleh merosakkan saluran darah.

Paras kolesterol yang tinggi juga perlu diberi tumpuan memandangkan kemungkinan kerosakan saluran darah itu lebih berganda bagi penghidap diabetes.

Apabila kedua-dua masalah ini bergabung, seseorang penghidap boleh diancam masalah kesihatan yang mengancam nyawa seperti serangan jantung dan strok.

Semua itu boleh dicapai dengan mengambil pemakanan sihat dan sering bersenam.

4. Ikuti pemeriksaan tahunan untuk mata dan fizikal

Dengan mengikuti rutin pemeriksaan diabetes, tidak bermakna pemeriksaan tahunan terhadap tubuh dan mata boleh diabaikan.

Semasa pemeriksaan kesihatan tubuh, para perawat boleh mengenal pasti komplikasi yang berkaitan diabetes seperti tanda-tanda kerosakan fungsi buah pinggang, saraf atau masalah jantung.

Pemeriksaan mata pula boleh mengesan sekiranya seseorang pesakit mengalami katarak, glaukoma atau kerosakan pada retina.

5. Pastikan rawatan terbaik yang terkini

Gula dalam darah tinggi boleh melemahkan sistem imunisasi seterusnya meningkatkan kepentingan pengambilan rawatan. Dapatkan konsultasi perawat tentang tingkatkan immuniti terhadat flu untuk menghindar komplikasi demam selesema.

IMT dan Mengkudu amat penting bagi penghidap diabetes yang berusia 65 tahun ke atas. Tidak ketinggalan, pastikan anda mengambil tahu tentang rawatan herba(Plantisol & Malac & Teh Herba) untuk diabetes dan juga hepatitis B.

6. Jaga kebersihan gigi

Diabetes membuatkan penghidapnya cenderung kepada jangkitan gusi. Maka, nasihat mengenai rutin memberus gigi sekurang-kuragnya dua kali sehari itu banyak kepentingannya.

Selain itu, pastikan amalan flos dilakukan dan pastikan temu janji dengan doktor gigi sekurang-kurangnya dua kali setahun. Temui doktor gigi segera jika terlihat gusi dalam keadaan berdarah, bengkak atau kemerah-merahan.

7. Beri perhatian kepada kaki

Gula dalam darah yang tinggi boleh merosakkan saraf di kaki lantas menjejaskan pengaliran darah ke bahagian tersebut. Jika dibiarkan kemelaratan itu tanpa dirawat, sebarang kejadian luka dan lepuhan boleh menjadi jangkitan serius.

Antara langkah penjagaan kaki adalah seperti membasuh kaki dengan air hangat setiap hari, mengeringkannya dengan baik terutama di celah-celah jari, sapukan pelembap hingga ke pergelangan kaki dengan losyen serta rawat kaki secepat mungkin jika terdapat luka, ruam, lepuhan atau bengkak.

8. Ambil rawatan set lengkap harian

Set Lengkap dan Omega 3 mengelakkan darah anda daripada tersumbat. Dengan mengambil rawatan ini setiap hari. ia mengurangkan risiko serangan jantung dan strok.

Kedua-dua penyakit ini adalah kemungkinan yang berbahaya jika seseorang itu menghidap diabetes. Maklumat lanjut tentang terapi pengambilan Set lengkap harian boleh ditanyakan terus kepada para perawat. Tanyakan juga dos yang bersesuaian.

9. Elakkan minuman beralkohol

Bergantung kepada berapa banyak anda minum dan makan pada waktu yang sama, alkohol akan menyebabkan gula dalam darah menjadi rendah.

Bagi mereka yang memilih untuk minum, dinasihatkan agar tidak berlebihan dan jangan lupa untuk makan. Kiraan pengambilan kalori harian juga perlu dikira dalam makanan dan minuman beralkohol itu.

10. Hindari stres

Kalau anda dalam keadaan stres, pastikan rutin penjagaan diabetes anda akan terganggu. Penghasilan hormon akibat daripada stres yang berpanjangan boleh menghalang insulin daripada menjalankan fungsinya dengan baik.

Bagi menanganinya, pastikan anda meletakkan had kepada stres dan mulakan pengkhususan keutamaan dalam kerja. Kalau punya masa terluang, pelajari teknik relaksasi dan dapatkan tidur yang secukupnya.

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


3 Golongan Manusia...MAHASABAH DIRI  

Monday, February 8, 2010Salam sukses semua,hari nak kongsi tiga jenis golongan manusia,
1)Mereka yang belajar daripada kesilapan yang dilakukan. -Mereka ini dikatakan bijak dan berpengalaman.
2)Mereka yang belajar daripada kesilapan orang lain -Mereka ini dikatakan golongan yang cerdik dan menikmati kegembiraan dalam hidup
3)Mereka yang tidak belajar daripada kesilapan sendiri atau orang lain -Mereka ini ialah golongan yang hanyut dalam kebodohan sendiri

AddThis Social Bookmark Button

Pautan pada catatan ini Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09