Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

KISAH PEKERJA MELAYU BEKERJA DI RESTORAN NON MUSLIM  

Sunday, March 13, 2011

Cerita ini bukan rekaan, tetapi benar. Disuatu pagi Ahad ku terdengar ceramah dari salah sebuah rancangan tv yang bertajuk bersama ustaz membincangkan bab Halal kah?. Bagi ummat Islam yang sensitif terhadap pemakanan, tambah2 lagi orang yang menguruskannya bukan dari orang Islam.
Jadi persoalannya apakah kita percaya terhadap non muslim yang menguruskan pemakanan kita pada hari ini. Apakah kita rela melepaskan bab pemakanan kepada non muslim. Kalau ikut logo halal semua boleh makan. Tapi sedarkah kita setakat mana halal ini. Sejam ka, sebulan ka, setahun ka, entah2 sehari . Kita tidak tahu. Dalam 365 hari adakah badan halal akan turun untuk membuat pemantauan, rasanya dalam 365 hari itu hanya sekali ja. Hari ni pi buat pemantau dapat dhalal. Tapi keesokan harinya sudah tidak halal.
Baik badan halal kata, syarat untuk mendapatkan sijil halal, kita letakkan pekerja muslim bekerja di tempat tersebut, sekurang2nya 2 orang. Cuma kita fikirkan, kalau pekerja muslim yang betul2 muslim tidak masalah. Kita lihat pula konsep muslim, mestilah orang yang taat pada perintah Allah. Solatnya terjaga, Akhlaknya yang elok..... Sekiranya kriteria ada pada seorang yang benar2 muslim...Insyaallah. Kalau saya la, mungkin takkan kerja la kat situ, baik cari tempat yang orang islam punya. Buat apa kerja di restoran non muslim. Cuma orang kita pada hari ini sebenarnya mungkin hentam saja lah....makan la...janji halal....last2 sekali ikut suka aku la. Perut aku. itu jawapan yang kita sering dengar.
Persoalannya disini kalau pekerja muslim yang namanya saja muslim, kalau perangainya macam setan, boleh ka kita percaya. Solatnya kadang2 buat, kadang2 tinggal, kadang2 sebulan sekali, jadi masih ka kita percaya. Terpulanglah kepada anda semua.....
Pakat2 kita fikirkan......

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09