Keterangan Lanjut Sila Hubungi: Tel 013-4117745 ONLINE BORANG PESANAN PATI MINYAK ZAITUN

HIMPUNAN KHUTBAH HALAL TUBE

HERBA PENAWAR AL-WAHIDA (HPA)  

Thursday, August 7, 2008


DIASASKAN oleh anak tani bernama Tuan Hj Ismail b Hj Ahmad yang berasal dari Kg Mata Ayer,negeri Perlis Indera Kayangan. HPA ditubuhkan pada tahun 1986 dengan nama Perawatan Tradisional Al Wahida. Beliau dilahirkan pada 1 Jun 1963.
Tuan Hj. Ismail telah mempelajari ilmu herba secara tidak formal daripada keluarganya yang mempunyai kepakaran dalam herba-herba tempatan. Pada tahun 1982,beliau telah membuat kajian tentang herba-herba Malaysia di UPM dalam bidang Botanikal.
Setelah menamatkan pengajian di UPM,beliau pernah berkhidmat sebagai Pengurus Besar Pertubuhan Peladang Kawasan Padang Siding, negeri Perlis Indera Kayangan.


Pada asalnya HPA bermula dengan 4 orang pekerja sahaja yang hanya bermodalkan sebanyak RM3 ribu. Namun disebabkan perkembangan perniagaan yang begitu baik dan sambutan terhadap produk-produk HPA yang amat menggalakkan, beliau terpaksa menambah pekerja dan mesin-mesin bagi menampung permintaan yg semakin meningkat dari tahun ke tahun. HPA menjadi semakin mantap dengan kemasukan 13 orang lagi graduan-graduan lepasan universiti untuk membangunkan HPA ke arah yang lebih efektif dari pelbagai sudut.
GMP
GMP adalah satu syarat yang diperlukan untuk memenuhi piawaian yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.Piawaian tersebut meliputi bangunan yang ada,pekerja, amalan-amalan kebersihan,mesin dan segala bentuk dokumentasi yang diperlukan oleh Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan(BPFK )
Kilang HPA mendapat pengiktirafan GMP pada tarikh 25 Sept 1997 seperti yg diperakui oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
Pada tahun 1997 juga, KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA telah memilih HPA Ind Sdn Bhd sebagai anak angkat BPFK Untuk Pengilang-Pengilang Perubatan TradisionalMelayu.

KILANG GMP HPA

AddThis Social Bookmark Button

Email this post


 

Design Sobhi Hassan@ Copyright sobhishpa09